kitchen 2165756 1280

Hur man Rengör Köksskåp (Utan att Förstöra finishen)

Är dina köksskåp klibbiga av fett och smuts? Smutsen gör ditt kök oattraktivt att spendera tid på att laga mat. Du måste rengöra dina köksskåp för att få dem att glänsa.

Så idag pratar vi om det bästa sättet att rengöra köksskåp. Du kommer att kunna njuta av att laga mat i ditt kök igen.

Hur man rengör köksskåp

Gör en rengöringslösning med vatten och en skvätt diskmedel. Spraya lösningen på en trasa. Börja på toppen av dina köksskåp, torka av skåpen med en trasa. Skölj dem med en fuktig trasa. Torka skåpen med en ren och torr mikrofiberduk.

Hur ofta ska du rengöra dina skåp?

Veckovis: Städa dina skåp varje vecka. Gör detta genom att spraya en mikrofiberduk med ett universalrengöringsmedel. Torka sedan av skåpen.

Se till att du också desinficerar hårdvaran på dina skåp. En desinfektionsservett som Clorox Disinfecting Wipes gör det extremt enkelt att desinficera dem.

Säsongsvis: Du kommer att behöva djuprengöra dina köksskåp 3 eller 4 gånger om året. Att rengöra alla dina köksskåp på en gång är en skrämmande uppgift, så det är bäst att ta itu med dem ett skåp i taget.

Ta först bort alla föremål som förvaras i skåpet du ska rengöra.

Spraya din mikrofiberduk med din universalrengörare. Torka av insidan och utsidan av ditt skåp med trasan och se till att du torkar av hyllorna tillsammans med insidan och utsidan av dörren. Skrubba hörn och springor med en gammal tandborste.

Avsluta med att torka av dina skåp med en fuktig mikrofiberduk. Om det är genomblött, kommer du att hamna med att dina skåp utsätts för för mycket vatten vilket kan skada dem. Ditt mål är att ta bort alla rester från din städare så att den inte drar till sig smuts vilket kräver att du rengör dina skåp oftare.

Bästa rengöringsmedel för målade köksskåp

Det bästa rengöringsmedlet för målade köksskåp är naturligtvis att göra tvålvatten med en diskmedel och vatten. Att blanda ett förhållande 1:1 av vinäger och hett vatten är ett utmärkt rengöringsmedel för att ta bort fett från dina målade köksskåp.

Ett annat alternativ är att använda ett kommersiellt rengöringsmedel som Rejuvenate Cabinet & Furniture Cleaner.

Hur man rengör köksskåp utan att ta bort ytan

Du kan rengöra dina köksskåp utan att ta bort eller skada finishen. Använd tvålvatten gjort genom att kombinera vatten med en skvätt diskmedel för att skrubba dina skåp.

Vad du behöver:

 • Dammsugare med tillbehör
 • Mikrofiberdukar
 • Gammal tandborste
 • Sprayflaska
 • Diskmedel
 • Vinäger
 • Fönsterputs

1. Töm skåpet

Töm alla föremål från varje skåp innan du börjar rengöra dem. Se till att du tar bort eventuellt trasigt eller missfärgat hyllfoder också. Överväg att dammsuga skåpen om du ser mycket smulor eller damm i dem.

2. Gör rengöringslösning

De flesta skåp kan säkert rengöras med diskmedel och vatten. Detta tar bort mat, damm och milt fett från skåpen. Du kan använda en allrengöringsmedel, men du måste testa den först på en oansenlig plats för att säkerställa att den inte skadar skåpets finish.

För att göra renare, häll vatten i en sprayflaska och tillsätt sedan en skvätt diskmedel.

3. Tvätta skåpen

Även om du kan spraya rengöringsmedlet på skåpen direkt, är det bäst att spraya din mikrofiberduk och sedan torka av skåpen med den. Börja längst upp i skåpet och arbeta ner, kom ihåg att rengöra kanter och sidor. Du kan använda en gammal tandborste för att skrubba hörn och springor.

4. Skölj och torka skåpen

Fukta en andra mikrofiberduk med vatten för att ta bort eventuella tvålrester som finns kvar på dina skåp. Tvålrester kommer att dra till sig smuts vilket gör det nödvändigt att rengöra dina skåp oftare. Torka skåpen med en torr trasa för att förhindra att vattnet missfärgas eller skadar skåpet.

5. Renglr glas eller speglar

Om du har ett glas eller en spegel på ditt skåp, spraya ett glasrengöringsmedel på en mikrofiberduk. Spraya inte glaset direkt eftersom rengöringsmedlet kan sippra in i skåpets träarbete och skada det. Torka av glaset med din mikrofiberduk för att rengöra det.

6. Rengöra hårdvara

Fyll en skål med ett förhållande 1:1 av vinäger och vatten. Doppa din gamla tandborste i denna lösning. Skrubba handtagen, knopparna och dragen på dina skåp med tandborsten.

Vinägerlösningen är säker att rengöra trä och springor om du har utsmyckade trim. Kom ihåg att skölja med en fuktig mikrofiberduk innan du torkar din hårdvara och trim.

7. Rengör interiören

Gå igenom innehållet i dina skåp. Släng alla utgångna föremål och rengör smutsiga burkar och behållare genom att spraya diskmedelsrengöringen på en fuktig trasa innan du torkar av behållarna med trasan. Torka föremålen.

8. Torka skåpen

Se till att skåpen är torra genom att lämna dörrarna öppna i 1-2 timmar. När skåpen är torra, byt ut innehållet.

Vad man bör undvika när man rengör skåp

När du rengör köksskåp vill du undvika att använda blekmedel, ammoniak, nagellack och thinner. Undvik också att använda hårda eller starka rengöringsmedel och tvålar.

Dessa rengöringsmedel kan skada finishen på dina köksskåp.

Rengöring av olika typer av köksskåp

Alla skåp är inte målade. Här är några instruktioner om hur du rengör köksskåp som är av laminat, trä eller glas.

Hur man rengör träskåp

Lövträ köksskåp som ek kommer med en mängd olika tätningar och ytbehandlingar. Medan vissa kommer att hantera en mer slipande behandling än andra, är det bäst att använda en mild rengöring som såpa. Så här rengör du träskåp utan att ta bort finishen.

Fukta en trasa med ett rengöringsmedel som såoa. Torka av dina skåp.

Skölj nu dina skåp med en fuktig trasa för att ta bort alla tvålrester. Använd inte för mycket vatten eftersom vattnet skadar träet. Använd den tredje trasan för att torka dina skåp. Gnugga träet med ådring för att polera och polera det.

Hur man rengör vitrinskåp

Du kommer att behöva använda en glasrengöringsmedel för att rengöra glaset på dina skåp. Glasrengöringen kan dock skada träet eller laminatet på dina skåpsdörrar. Tricket är att spraya rengöringsmedlet på din mikrofiberduk och använda trasan för att rengöra glaset.

Använd vinäger eller tvålvatten för att rengöra trä eller laminat runt glaset istället för ett oljebaserat rengöringsmedel, eftersom det kommer att lämna svåra att ta bort rester och ränder på glaset.

Hur man rengör laminatskåp

Laminatskåp är slitstarka, förlåtande skåp som är lätta att sköta. En veckotorkning är vanligtvis tillräckligt för att de ska se vackra ut.

Torka av dina skåp med utspädd vinäger på en ren trasa. Skölj skåpen med en fuktig trasa för att se till att ättikarester har tagits bort innan skåpen torkas.

Använd inte slipande rengöringsmedel, kuddar eller svampar på laminatskåpen. Slipmedlet kommer att repa och skada ytan.

Hur man får bort fläckar från skåp

Inget är värre än att se en tjock, klibbig, fett ansamling på dina skåp. Du kan använda ett rengöringsmedel anpassat försyftet. Se till att först testa rengöringsmedlet på en oansenlig plats innan du börjar för att säkerställa att den inte skadar din finish.

Spraya rengöringsmedlet på fettfläcken och låt det sitta i 2-4 minuter så att det kan tränga in i fettet. Skrubba sedan försiktigt bort fläcken från ditt skåp. Du kan behöva upprepa processen.

Du kan också göra en pasta med bakpulver och vatten. Fördela bakpulver och vatten över hela den klibbiga fläcken. Använd en mjuk borste som en tandborste för att ta bort fettet.

En Magic Eraser kan också användas. Se till att testa det i ett dolt område innan du använder det eftersom den nötande ytan kan skada skåpets finish.

Tips för att hålla köksskåp rena

Det finns några ytterligare tips du kan följa för att förhindra att smuts och fläckar utvecklas på dina skåp.

Damma av dina skåp varannan vecka. Detta kommer att minska behovet av djuprengöring.

Rengör spill omedelbart för att förhindra att fläckarna fastnar eller skadar skåpen.

Håll apparater som producerar värme som kaffebryggare och brödrostar borta från dina skåp. Värmen och fukten som produceras av apparaterna kan skada dina skåps ytor.

Hur rengör du klibbiga träskåp?

Rengör klibbiga träskåp genom att göra en lösning av 2 koppar vatten, 1 kopp vinäger och 2 matskedar diskmedel. Blanda lösningen och lägg den i en sprayflaska. Spraya ner det klibbiga området på ditt skåp, skrubba det med en tandborste och torka sedan bort smutsen med en svamp eller mikrofiberduk.

Använd en ren, fuktig trasa för att ta bort tvålrester.

Tar WD-40 bort fett från köksskåp?

WD-40 tar bort fett från köksskåp. Det är dock petroleumbaserat och kan skada ytan på skåpen så testa det först i ett dolt område innan du använder det.

Rengöring av köksskåp

Rengöring av köksskåp är nödvändigt för att hålla ditt kök en ren och hälsosam plats att laga mat. Du måste också rengöra dina köksskåp innan du målar dem i valfri färg, särskilt vitt.

Som du kan se är det en mycket enkel uppgift. Allt du behöver är lite diskmedel och varmt vatten.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall