money 515058 1280

Hur man Rengör gamla Mynt (Utan att Skada dem)

Har du en burk full med klibbiga, smutsiga eller oxiderade mynt hemma? Skulle du vilja rengöra dem utan att skada dem? Det är därför vi tar upp hur man rengör mynt hemma utan att förlora i värde.

Du kommer att kunna visa upp din myntsamling för vänner och familj i många år framöver.

Hur man rengör gamla mynt

Blanda ett par matskedar mild handtvål med destillerat vatten i en liten behållare. Släpp dina mynt i behållaren och låt dem liggaitvål i 10-15 minuter. Dra ut mynten och skrubba dem försiktigt med en mjuk borste. Skölj mynten under destillerat vatten och låt dem lufttorka på en mjuk trasa.

Ska du rengöra dina mynt?

Du måste vara försiktig innan du börjar rengöra eventuella samlarobjekt eller antika mynt eftersom rengöringsprocessen kan göra att myntet förlorar sitt värde. Detta beror på att rengöringsprocessen kan lämna repor och märken som en skicklig värderingsman kommer att se, vilket minskar myntets värde.

Det rekommenderas att du anlitar en professionell för att rengöra dina mynt på ett sätt som inte minskar dina mynts värde.

Men om du rengör vardagsmynt som du inte planerar att sälja eller mynt med litet eller inget samlarvärde, kan du rengöra mynten på vilket sätt du vill.

Hur man rengör smutsiga mynt hemma

Vanliga hushållsartiklar kan användas för att rengöra mynt. Tänk på att rengöringsmynt kan minska värdet på alla samlarobjekt eller värdefulla mynt du äger.

Det är också en bra idé att se till att du sköljer mynten med destillerat vatten efter att du har rengjort dem. Detta kommer att se till att eventuella mineraler i kranvattnet inte finns kvar på dina mynt som eventuellt missfärgar dem.

Med tvål och vatten

Blanda några droppar mild diskmedel och vatten i en liten behållare. Släpp ditt mynt i behållaren och låt det sitta i några minuter innan du använder en gammal, mjuk tandborste för att försiktigt skrubba bort smutsen från ditt mynt. Skölj myntet och låt det torka på en mjuk trasa.

Med vinäger

Vinägerns syra gör den till ett utmärkt rengöringsmedel för att rengöra smutsiga mynt hemma. Lägg mynten du vill rengöra i en liten skål. Häll vit vinäger över mynten och se till att mynten är helt täckta av vinägern.

Låt mynten dra i minst 30 minuter. Se dock till att de inte blötläggs längre än över natten eftersom vinägern så småningom kommer att reagera med metallen på mynten.

Använd en tandborste för att skrubba bort eventuella rester från dina mynt. Skölj mynten och torka dem med en mjuk trasa.

Med bakpulver

Häll bakpulver i en liten skål. Du behöver cirka 1 tesked för varje 4 mynt som du planerar att rengöra. Stoppa ditt avlopp eller lägg en tvättlapp över avloppet för att förhindra att mynten faller ner i det. Slå på kranen så att du får en mjuk ström av vatten.

Blöt en gammal tandborste under det rinnande vattnet och doppa borsten i bakpulver. Skrubba försiktigt myntet med bakpulver för att ta bort eventuella smuts på myntet. När myntet är rent, skölj det under rinnande vatten för att se till att alla rester är borta.

Torka den med en mjuk trasa.

Med Cola

Släpp ett mynt i ett glas eller en liten behållare och häll tillräckligt med Coca-Cola över myntet för att täcka det. Låt det dra i upp till 15 minuter, men se till att kontrollera det var 5:e minut. När den är ren, skölj den under rinnande vatten för att se till att alla rester har tagits bort.

Låt myntet lufttorka.

Varning: Blötlägg inte dina mynt i bulktid eftersom blötläggning av flera mynt kan orsaka missfärgning. Se till att bara blötlägga 1 mynt åt gången.

Med tandkräm

Ett annat hack är att veta hur man rengör mynt med tandkräm. Tandkräm kommer också att rengöra silvermynt.

Du kan använda vilken typ av tandkräm som helst, men tandkräm med tandstenskontroll fungerar bäst. Arbeta in tandkrämen i mynten med fingrarna och ta bort smuts och smuts från myntet.

När du har gnuggat bort smutsen från myntet, använd en pappershandduk för att polera myntet. Skölj sedan myntet under rinnande vatten och torka med en mjuk trasa.

Med väteperoxid

Väteperoxid kan ta bort år av smuts från dina mynt. Placera dina mynt i en liten behållare och häll tillräckligt med väteperoxid för att sänka ner dina mynt. Låt dina mynt dra i 24 timmar.

Ta bort mynten och skölj dem under rinnande vatten. Låt mynten lufttorka eller torka dem med en mjuk trasa.

Med olivolja

Du kan också rengöra mynt som är täckta med smuts som du inte har kunnat ta bort med tvål och vatten, med olivolja. Olivoljan kommer att separera den envisa smutsen från myntets yta, men det kommer att ta lång tid.

Släpp dina mynt i en skål och täck mynten med olivolja. Du måste låta dina mynt sitta i 1-6 månader för att smutsen ska lyfta.

Kontrollera mynten med jämna mellanrum. Om oljan ser ut att vara missfärgad måste du byta olja.

När dem ser ut att vara rena, ta bort dem från skålen. Använd destillerat vatten och mild tvål för att rengöra dina mynt. En gammal tandborste kan användas för att försiktigt skrubba dina mynt rena.

Låt mynten lufttorka på en mjuk trasa.

Om du vill kan du använda olivolja för att polera äldre mynt som verkar vara fläckiga. Applicera försiktigt olivoljan på dina mynt med en mjuk trasa. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att mynten mattas över tiden.

Hur man rengör oxiderade mynt

Det bästa sättet att rengöra oxiderade mynt är att placera dem i isopropylalkohol och saltbad under en viss tid. Isopropylalkoholen kommer att reagera med oxidationen och ta bort smutsen.

Vad du behöver:

 • Bordssalt
 • Isopropylalkohol eller tvättsprit
 • Liten behållare
 • Mätskedar
 • Mätglas
 • Destillerat vatten

1. Gör ett bad

Gör ett bad för dina mynt genom att hälla 1 kopp isopropylalkohol i den lilla behållaren. Tillsätt 2 matskedar bordssalt i behållaren. Blanda de två ingredienserna tills saltet har lösts upp.

2. Blötklägg mynten

Placera mynten i badet och lämna dem där tills mynten är rengjorda. Detta kan ta allt från 2 timmar till 1 vecka. Eftersom isopropylalkohol är brandfarligt och har en stark lukt, lämna de blötlagda mynten i ett välventilerat utrymme.

3. Skölj och torka

Skölj mynten genom att täppa till avloppet på din diskbänk så att mynten inte faller ner i avloppet. Håll sedan mynten i handen och häll det destillerade vattnet över mynten tills de är sköljda. Vänd på mynten och skölj även den andra sidan av myntet.

Se till att du har tagit bort alla kemikalier från dina mynt. Skölj inte heller mynten under kranvatten eftersom kranvatten innehåller mineraler, fluor och andra kemikalier som kan reagera negativt med dina mynt.

Låt dina mynt lufttorka på en mjuk trasa.

Hur man rengör gamla mynt utan att skada dem

Det bästa sättet att rengöra mynt på ett säkert sätt är att använda mild tvål och destillerat vatten. Kom ihåg att om du har ett samlarobjekt eller ett värdefullt mynt, kanske du vill låta en professionell rengöra myntet för att förhindra oavsiktlig skada på myntet under rengöringsprocessen.

Vad du behöver:

 • 2 plastbehållare
 • Destillerat vattenMillig handtvål
 • Mätskedar
 • Välsliten mjukborsteborste som en tandborste
 • Mjuk duk

1. Blanda tvålvatten

Fyll båda plastbehållarna med destillerat vatten. Tillsätt 1 matsked handtvål i en behållare och blanda tills tvålen är helt upplöst i vattnet. Den andra behållaren kommer att användas för att skölja dina mynt.

2. Blötlägg mynten

Släpp mynten i behållaren med tvålvatten tills tvålen har brutit ner smutsen på mynten. Detta bör ta cirka 10-15 minuter.

3. Skrubba mynten

Placera mynten på din mjuka trasa och använd borsten för att försiktigt skrubba bort smutsen från dina mynt. Om det behövs kan du lägga tillbaka mynten i tvålvattnet för att blötläggas och upprepa processen tills mynten är rena.

Varning: Borsten kan sätta små repor på antika mynt eller samlarmynt vilket minskar deras värde. Om det behövs, använd fingrarna för att försiktigt ta bort eventuell lös smuts istället för att skrubba mynten.

4.  Skölj och torka

Placera det rena myntet i sköljbehållaren. Låt den sitta i 5-10 minuter innan du tar ut den från behållaren och placerar den på den mjuka trasan för att lufttorka.

Tips för att förvara mynt på rätt sätt

 • Förvara mynten syrefritt i mynthållare.
 • Förvara dem inte på en plats där de kan falla på golvet.
 • Förvara dem i ett rum med låg luftfuktighet.
 • Utsätt inte mynten för extrema temperaturer.

Hur rengör proffs mynt?

Proffs använder icke-slipande rengöringsmetoder och rengöringsmedel. Metoden kommer att variera från mynt till mynt beroende på myntets ålder och sammansättning.

Vilket är det snabbaste sättet att rengöra mynt?

Det snabbaste och säkraste sättet att rengöra mynt är att tvätta dina mynt med mild handtvål och vatten.

Men om du vill ta bort smuts snabbt kan du blötlägga mynten i vinäger i 30 minuter till ett par timmar. Skrubba sedan försiktigt mynten med en gammal tandborste för att ta bort eventuella rester och skölj mynten under rinnande vatten.

Låt dina mynt lufttorka på en mjuk trasa.

Kan du använda blekmedel för att rengöra mynt?

Blekmedel är högt i klorider som fräter på de flesta metaller, så nej, det rekommenderas inte att använda blekmedel för att rengöra mynt.

Hur man rengör gamla mynt

Om du har en hög med gamla mynt som du vill rengöra är det bästa sättet att använda mild handtvål och destillerat vatten. Låt mynten dra i tvålvatten i 10 minuter innan du drar ut dem och försiktigt skrubbar dem med en mjuk borste. Skölj myntet och låt det lufttorka.

Kom ihåg att rengöring av gamla mynt kan skada dem och minska deras värde, så om du har ett antikt eller samlarmynt kanske du vill låta en professionell rengöra myntet.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall

 • Hur man Rengör Lampskärmar – Bästa Tips!