pexels karolina grabowska 4194864

Hur man Rengör ett Duschmunstycke – Bästa Tips & Råd

Inget är värre än att kliva in i din dusch och bara få ett duggregn vatten istället för en jämn ström. Det är ett dåligt sätt att börja morgonen på. Tack och lov kan du enkelt rengöra ditt duschmunstycke med enkla hushållsprodukter som bakpulver och vinäger.

Läs vidare så diskuterar vi hur du rengör ett duschmunstycke så att du kan njuta av en varm dusch som ångar upp ditt badrumsglas varje morgon.

Hur man rengör ett duschmunstycke med vinäger

 1. Fyll en plastpåse med vinäger.
 2. Placera påsen över ditt duschhuvud och förvara den där med ett gummiband.
 3. Låt den dra i flera timmar.
 4. Ta bort påsen och slå på din dusch för att spola bort eventuella rester från munstycket.
 5. Använd en ren mikrofiberduk att polera ditt duschhuvud.

Varför blir duschmunstycken igentäppta?

Duschmunstycken blir igentäppta till följd av att vattenavlagringar finns kvar i de små hålen i ditt duschmunstycke. Hårt vatten har en hel del mineraler i sig som kommer att leda till att mineraler som kalcium blir kvar inne i hålen. Dessa avlagringar byggs gradvis upp och täpper till din dusch vilket kommer att minska sprutkraften i din dusch.

Så småningom kommer du att behöva rengöra ditt duschhuvud för att ta bort ansamlingen och återställa styrkan i flödet.

Hur man rengör ett duschmunstycke med vinäger och bakpulver

Det bästa sättet att rengöra ett duschmunstycke är med bakpulver och vinäger. Du kan använda denna metod för att djuprengöra ett duschhuvud varje månad. Det fungerar för både stationära huvuden på en duscharm och handhållna duschmunstycken.

Om du föredrar det kan du ersätta den vita vinägern med äppelcidervinäger. Det kommer också att ta bort det hårda vattnet och ta bort eventuella tilltäppningar.

Att rengöra ditt duschmunstycke med vinäger och bakpulver är bra att göra en gång i månaden som en del av en djup städrutin för badrum.

Vad du behöver:

 • Vit vinäger
 • Bakpulver
 • Mätskedar
 • Nyckel
 • VVS-tejp
 • Trasa
 • Gammal tandborste
 • Tandpetare eller säkerhetsnål
 • Behållare

Ta bort duschmunstycket

Ta bort ditt duschmunstycke genom att vrida det medurs tills det lossnar. Du kan behöva skruva loss muttern vid duscharmen med en skiftnyckel. Placera en trasa mellan skiftnyckeln och muttern för att inte repa dina armaturer.

Skölj duschmunstycket

Håll ditt duschmunstycke upp och ner under badrumskranen. Kör vatten genom kranen så att eventuellt löst skräp inuti huvudet spolas ut. Använd en tandborste och vinäger för att skrubba ditt duschhuvud och lossa eventuellt skräp som fortfarande finns inuti det.

Rengör duschmunstycket

Använd en tandpetare eller säkerhetsnål för att försiktigt ta bort eventuella andra mineralavlagringar från munstycket.

Blötlägg duschhuvudet

Fyll en behållare med vinäger och tillsätt några matskedar bakpulver till vinägern. Placera sedan ditt duschhuvud i vinägern och se till att det är helt nedsänkt. Låt duschmunstycket dra över natten.

Skölj och sätt ihop igen

På morgonen, skölj ditt duschmunstycke noggrant för att se till att alla rester och mineralavlagringar har tagits bort. Sätt sedan ihop ditt duschhuvud igen.

Du måste linda ny VVS-tejp runt gängorna för att säkerställa att du har en bra tätning. Sätt sedan tillbaka duschmunstycket med skiftnyckeln. Kom ihåg att använda en mjuk trasa mellan skiftnyckeln och din fixtur för att undvika repor.

Hur man rengör ett duschmunstycke utan att ta bort det

Om ditt duschmunstycke inte är särskilt igentäppt kan du använda den här metoden för att rengöra duschhuvudet utan att behöva ta bort det.

Vad du behöver:

 • Gummihand
 • Plastpåse
 • Borste med nylonborst eller en tandborste
 • All-purpose badrumsrengörare
 • Vit vinäger
 • Mikrofiberduk

1. Skrubba munstycket

Applicera badrumsrengöringen för alla ändamål på duschmunstycket. Använd borsten eller tandborsten för att skrubba vid duschmunstycket för att ta bort eventuella mineralavlagringar. Var noga med att inte skrubba för hårt eftersom du kan skada gummi på ditt duschhuvud.

Detta bör täppa till ditt duschmunstycke. Se till genom att slå på duschen för att testa sprayen. Om du fortfarande behöver avkalka ditt duschhuvud, fortsätt till följande steg.

2. Använd gummiband

Ta gummibandet och sätt det på ditt duschhuvud. Slinga den en eller två gånger så att den sitter tätt på vattenröret utan att ge mycket. Du kommer att använda detta gummiband för att hålla en plastpåse full med vinäger över duschhuvudet.

3. Placera påsen över duschhuvudet

Fyll plastpåsen med vit vinäger innan du placerar den över duschmunstycket. Skjut sedan in den övre kanten av påsen under gummibandet så att påsen hålls stadigt på plats.

Lämna påsen på plats i 1 timme.

4. Skölj duschmunstycket

När timmen är över, skölj duschmunstycket genom att slå på vattnet för att spola det. Använd en torr mikrofiberduk för att polera den.

Hur man rengör duschmunstycket utan vinäger

Om du vill undvika den otäcka lukten av vinäger kan du använda ett rengöringsmedel för duschhuvuden ör att rengöra. Följ bara instruktionerna på flaskan.

Ett annat alternativ är att använda en gör-det-själv-lösning som bakpulver eller Coca-Cola.

Bikarbonat

En gör-det-själv-rengöringslösning är att göra en bakpulverpasta genom att tillsätta en liten mängd vatten till ½ kopp bakpulver. Täck duschmunstycket med blandningen och vänta sedan 25-30 minuter. Använd en mikrofiberduk för att torka av pastan från ditt duschhuvud.

Slå på din dusch för att ta bort all pasta och rester som fortfarande kan finnas i munstycket.

Coca Cola

Häll en burk Coca-Cola i en plastpåse. Placera påsen över huvudet på ditt duschmunstycke och använd ett gummiband för att hålla den på plats. När ditt duschhuvud har blötlagt i 30 minuter, ta bort plastpåsen.

Använd sedan en mikrofiberduk för att torka av och rengöra duschhuvudet. Slå på duschen för att se till att eventuella rester har tagits bort.

Tips för att hålla ett duschhuvud rent

Det bästa sättet att hålla ditt duschmunstycke väl fungerande är att hålla det rent. Här är några tips som hjälper dig att hålla ditt duschmunstycke rent utan att ständigt behöva skrubba det.

Ha en flaska rengöringsmedel för duschmunstycken i badrummet. Spraya rengöringsmedlet över varje duschmunstycket för att förhindra att mineralansamlingar uppstår.

Åtgärda droppande. Ett droppande duschmunstycke kommer att utveckla hårda vattenavlagringar där vattnet droppar.

Byt ut spruckna duschmunstycken som inte slutar droppa.

Installera en vattenavhärdare där din vattenförsörjning kommer in i hemmet. Detta kommer att fånga mineralerna och hindra dem från att lämna avlagringar i duschhuvudet och andra armaturer. Rengör inte ditt duschmunstycke med blekmedel, eftersom det kan skada munstycket och orsaka flagning.

Vanliga frågor

Hur länge ska du blötlägga ditt duschmunstycke i vinäger?

Om ditt duschmunstycke är extremt igensatt kan det ta över en dag för avlagringarna att lösas upp i vinäger. Vanligtvis kan du låta duschmunstycket dra i flera timmar eller över natten och sedan testa sprayen.

Hur rengör du ett mögligt duschhuvud?

Ett sätt att rengöra ett mögligt duschhuvud är att använda ett förhållande på 1:1 av vit vinäger och vatten. Du kan placera lösningen i en behållare, ta bort duschmunstycket och låta ditt duschhuvud dra över natten. Möglet kommer att tas bort.

Ett annat alternativ är att lägga lösningen i en plastpåse och lägga plastpåsen över ditt duschmunstycke. Använd gummiband för att hålla påsen på plats och låt den dra över natten. Återigen kommer ditt duschmunstycke att vara mögelfritt på morgonen.

Ska jag installera en vattenavhärdare?

Ja, att installera en vattenavhärdare i ditt hus hjälper till att förhindra att mineraler i hårt vatten lämnar avlagringar i ditt duschmunstycke som gör att det täpps till.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall