modern kitchen 1772638 1280 1

Hur man Rengör Rostfritt Stål (och Torkar bort Fingeravtryck)

Rostfritt stål kan vara ett hållbart och pålitligt val för apparater eller andra hemprylar. Men visste du att det finns några ganska viktiga saker att göra och inte göra när du rengör rostfritt stål?

Vi går igenom hur du rengör rostfritt stål så att det blir gnistrande rent och fritt från ränder. Våra metoder säkerställer att du inte skadar dina apparater utan håller dem igång längre.

Oavsett om du vill rengöra smycken, kokkärl eller spisar, eller helt enkelt vill använda ett helt naturligt rengöringsmedel, har vi svaren för dig så fortsätt läsa.

Vad ska du inte använda på rostfritt stål?

Även om det i allmänhet är ganska svårt att helt förstöra rostfritt stål, börjar vi med varningarna. Det är viktigt att ha dessa i åtanke för bästa vård av dina stålföremål.

Här är produkter och verktyg du bör undvika (eftersom de kan repa och skada stål):

Stålull eller borstar: Dessa kan skada ytan, vilket kan öka risk för rost och fläckar.

Slipmedel: Undvik att använda texturerade eller grova rengöringsmedel, såsom salt. Det kan repa stålet och matta den blanka finishen.

Skurpulver: Skurpulver är ett rengöringsmedel som innehåller tvättmedel blandat med ett slippulver. Det kan repa och matta ner stål.

Blekmedel:  Det här viktigt. Blekmedel är frätande och kan orsaka skador. Det minskar kvaliteten på det rostfria stålet, vilket gör det mattare och mer mottagligt för fläckar. Denna punkt inkluderar även andra klorbaserade produkter.

Hårt vatten: Om du bor i ett område med hårt vatten, välj destillerat eller filtrerat vatten. Hårtvattenmineralerna kan fläcka och strimma ditt rostfria stål.

Ammoniakbaserade produkter: Rengöringsmedel som innehåller ammoniak — såsom glasrengöringsmedel — kan vara frätande för rostfritt stål. Även om det kan göra ett bra jobb att rengöra, kan det förstöra metallen om du använder det för ofta.

Ugnsrengörare: De starka frätande kemikalierna i en ugnsrengörare kan skada ditt rostfria stål.

Vad man ska använda vid rengöring av rostfritt stål?

Finns det något du kan använda för rengöring av rostfritt stål? Absolut! Många rengöringsmedel kommer att behandla ditt rostfria stål varsamt och samtidigt ge det en djuprengöring. Oavsett om du rengör din ugn, din kylskåpsdörr eller Samsungs diskmaskin, vi har dig täckt.

Diskmedel

Ja, något du säkert redan har i huset! Diskmedel är ett fantastiskt alternativ för rengöring av rostfritt stål, särskilt om det är täckt av matfläckar, fett och smuts. Om din spishäll ser särskilt smutsig ut kan disktvål vara det bästa valet i det fallet.

Blanda några droppar diskmedel i varmt vatten. Fukta en trasa i lösningen, krama ut den och torka av det rostfria stålet. Torka efteråt med en separat trasa för en ränderfri finish.

Tips: Du kan lämna ränder om du använder hårt kranvatten, och torka inte området omedelbart. Så använd filtrerat vatten och torka ASAP, gärna med en luddfri trasa.

WD-40

Denna produkt är designad för att driva ut fukt, återfukta ytor och skydda ytor från rost. Så om ditt rostfria stål ser matt, smutsigt och rostigt ut är det här ett bra alternativ att prova.

Spraya WD-40 på en trasa och polera apparaten i rostfritt stål tills den är ren.

Tänk på att den största nackdelen med detta är att när du sprayar WD-40 kan ångorna komma ut i luften. De är väldigt starka och irriterande för vissa människor! Så om du vill ha ett mer naturligt och subtilt rengöringsmedel, kanske du vill prova något annat.

Anpassat rengöringsmedel för rostfritt stål

Det finns flera anpassade rengöringsmedel som är specifikt utformade för rostfritt stål. I köket kan du testa det på ditt kylskåp, spis, kastruller, kastruller, diskbänkar och mer. Dessa är skonsamma nog för att skydda ditt rostfria stål och lämna en repfri finish.

Avfettningsmedel

Om du har köksmaskiner i rostfritt stål kommer de troligen att få fett på sig. Bara en morgon med att steka bacon kan få ditt kök att kännas som om det är belagt med fett. Ett kvalitetsavfettningsmedel är ett utmärkt alternativ för rengöring av stål i dessa situationer.

Beroende på vilken produkt du väljer kommer du antingen spraya den direkt på stålet eller späda den i en skål först. Torka av med en mjuk trasa, skölj väl och torka sedan.

Vanligtvis är dessa produkter också mångsidiga, så att du kan rengöra fler delar av ditt hem med bara en produkt.

Soda vatten

Den här är i mer av den oväntade kategorin, men visste du att sodavatten kan rengöra rostfritt stål? Om du inte har några andra produkter tillgängliga – prova detta.

Denna är bäst lämpad för att polera upp rostfritt stål. Så om dina apparater ser tråkiga och flammiga ut, häll lite sodavatten i en sprayflaska, spraya stålet och gnugga det med en mjuk trasa. Skölj med vatten och torka sedan torrt.

Varför fungerar detta? Tja, kolsyran och mineralerna i vattnet kan lösa upp smuts, rost och matfläckar. Du har då lite glänsande rostfritt stål!

Glasrengöring

Innan vi går in på detta, använd inte ett glasrengöringsmedel som innehåller ammoniak. Dessa rengöringsmedel kan skada ditt rostfria stål. Vissa mer naturliga glasrengöringsmedel är dock bra för rengöring av rostfritt stål. De är särskilt starka på att ta bort fingeravtryck!

Vanligtvis kommer glasrengöringsmedel i en sprayflaska. Så spraya helt enkelt den rostfria apparaten, gnugga den med en trasa och torka sedan väl.

Hur man rengör apparater i rostfritt stål naturligt

Medan ovanstående produkter inkluderar några av de bästa sätten att rengöra rostfritt stål, kanske du vill ha ett mer naturligt alternativ. Dessa alternativ är miljövänliga och giftfria men ändå ganska kraftfulla för att piffa upp stålet i ditt hem.

Vinäger och olivolja

Du har förmodligen redan destillerad vit vinäger och olivolja i köksskåpet. Rengöring med vinäger är ett bra alternativ eftersom syran kan rengöra fett och smuts samtidigt som den sanerar stålet lite.

Oljan är fantastisk eftersom den är återfuktande och lämnar en vacker glans.

För att använda denna metod, spraya vinäger på ytan av rostfritt stål. Applicera lite olivolja på en trasa och badda sedan området. Använd en separat trasa för att torka av det rostfria stålet i fiberriktningen. Fortsätt tills stålet är rent och blankt.

Använd inte för mycket olja; annars kan du få en oljig film på dina stålytor. Använd bara lite. Om vi ​​mäter det, pratar vi ¼ tesked — max!

Bakpulver och vinäger

Bakpulver är slipande, men när du späder ut det är det inte grovt. Därför är det ett bra alternativ för att rengöra dina rostfria vitvaror utan att repa.

Varför använda den här metoden? Bakpulver och vinäger är båda fantastiska på att bryta ner fett och smuts, såväl som att ta bort fläckar. Detta är ett allrengöringsmedel som du kan använda på alla dina ytor i rostfritt stål.

Blanda tre delar bakpulver med en del vinäger. Det kommer att brusa upp och sedan lägga sig. Blanda med en sked för att skapa en pasta. Fördela det jämnt över stålet och låt det sedan sitta i 20 minuter. Torka i fibrernas riktning, skrubba försiktigt för att ta bort eventuella fläckar eller smuts.

Torka av med en torr trasa efteråt för att ta bort eventuella bakpulverrester.

Ångrengörare

Detta är en av våra favoritmetoder. Det är ett effektivt och smidigt sätt att rengöra rostfritt stål.

Du kanske inte kan få upp din golvångtvätt på dina köksmaskiner, men det här kommer att göra underverk om du har en handhållen ångtvätt.

Ångan bryter ner smuts, smuts, fett och fläckar och lossar dem så att du enkelt kan torka rent med en trasa. När stålet är rent kan du ånga det igen för att desinficera det. Detta gör underverk, speciellt om någon i huset nyligen har varit sjuk.

Rengöringssprit

Sprit spelar en roll för att rengöra smuts från rostfritt stål, inklusive kastruller och stekpannor. Men det som gör att den sticker ut är att den också skyddar ytan från repor och framtida fläckar. Sist men inte minst kommer det att glänsa ditt rostfria stål för att sticka ut i ditt kök.

Om dina ytor i rostfritt stål blir nedsmutsade med fingeravtryck, är tvättsprit en fantastisk ersättning för vatten i din städning.

Blanda en 1:1 lösning av vatten och tvättsprit i en sprayflaska. Spraya ytan och torka av med en mjuk trasa i riktning mot ådring.

Hur man rengör smycken i rostfritt stål

Även om vi huvudsakligen har hänvisat till apparater i rostfritt stål, kan du använda ovanstående metoder för att rengöra smycken också.

Låt oss nu dela upp den steg-för-steg-metoden för rengöring, polering och underhåll av skamfilade smycken.

Blanda: I en skål, blanda ett förhållande 2:1 av bakpulver och vatten.

Skrubba. Doppa en tandborste i rengöringslösningen och skrubba dina smycken försiktigt. Glöm inte skrymslen och vråren. Fortsätt tills smyckena är rena.

Skölj: Kör smyckena under kranen för att skölja bort bakpulverlösningen.

Blöt smyckena med en mjuk handduk för att ta bort eventuellt överskott av vatten. Låt den lufttorka platt på en torr del av handduken.

Hur man rengör kokkärl eller stekpannor i rostfritt stål

Du kan använda de flesta av de listade produkterna för att rengöra dina kastruller och stekpannor. Vi rekommenderar att du undviker WD-40, glasrengöringsmedel och vissa avfettningsmedel (kontrollera alltid med tillverkaren).

Men om du vill ha en specifik metod för att rengöra kastruller och kastruller har vi en som är väldigt effektiv.

För det första behöver du inte göra något speciellt för daglig städning. Låt pannan svalna lite – men inte hela vägen – och skölj den med varmt vatten och diskmedel. Använd en mild svamp eller skurborste för att få bort alla matrester från pannan och torka sedan med en mjuk handduk.

För en djupare rengöring, prova denna metod:

Tillsätt ett skonsamt slipmedel: När pannan har svalnat lite, men är fortfarande varm, tillsätt cirka ½ kopp av ett pulverrengöringsmedel i pannan. Vi föreslår rengöring med bakpulver.

Tillsätt vatten: Tillsätt ½ kopp vatten i pannan runt bakhögen soda. Blanda inte vattnet med bakpulver.

Koka upp: Sätt på värmen och låt bakpulver och vatten koka. Detta kommer att blandas och spridas runt pannan och lossa allt fett, smuts och matpartiklar.

Tvätta som vanligt: När bakpulver och vatten har kokat ihop och lösts, låt pannan svalna något . Ta sedan med den till diskhon, skrubba pannans yta med en svamp och ta bort all smuts som bakpulver har lossnat. Tvätta sedan pannan som vanligt och se hur den lyser!

Hur man rengör fingeravtryck från rostfritt stål

Fingeravtryck är en stor källa till irritation för ägare av rostfritt stål. Det kan tyckas som att oavsett vad du gör kommer de där fingeravtrycken bara fortsätter att komma tillbaka. Om du har små barn är det ingen idé att förhindra dessa fingeravtryck. Men om du vill veta hur man rengör fingeravtryck från rostfria apparater, pröva någon av dessa metoder.

Glasrengöring: Det första alternativet är att använda ett glasrengöringsmedel. Se till att den inte innehåller ammoniak. Annars kan du skada ditt rostfria stål. Men ett skonsamt glasrengöringsmedel är ofta väldigt effektivt för att ta bort fingeravtryck från rostfritt stål.

Mineralolja: Ett annat alternativ är mineralolja. Detta kan ta bort och eventuellt till och med förhindra fingeravtryck. Se bara till att du inte använder livsmedelsbaserade oljor – som vegetabilisk eller olivolja – eftersom de inte är lika effektiva och kan försämras.

Ett annat tips är att alltid polera dina rostfria föremål med en luddfri mikrofiberduk. Detta kommer att minska streck och fingeravtrycksfläckar.

Hur man rengör rost från rostfritt stål

Trots sitt namn kan rostfritt stål få fläckar. Rost kan smyga sig då och då, speciellt om du lämnar dina rostfria apparater fuktiga ett tag. Men du kan utrota rost. Här är hur:

Blanda bakpulverlösning: Blanda ett 2:1-förhållande av bakpulver och vatten.

Ansök till rost: Använd en tandborste för att applicera rengöringsmedlet på rostfläckarna. Gnid försiktigt i kornets riktning tills rosten börjar lyfta. Fortsätt tills rosten är borta, applicera mer rengöringsmedel vid behov.

Skölj:  Fukta en mjuk trasa och skölj området. Det kommer att plocka upp det lossnade dammet.

Upprepa:  Upprepa steg två och tre om det behövs.

Torka: Torka området med en mjuk torr trasa för att avsluta jobbet.

Fläckfritt stål

Även om du kanske tror att rostfritt stål inte kan missfärgas och bli smutsigt kan det verkligen det. Rostfritt stål är känsligt för rost, vattenfläckar, fingeravtryck och mer. Det som är bra är att det är väldigt lätt att rengöra rostfritt stål.

Du kan använda olika produkter, inklusive rengöringsmedel från butik eller naturliga. Vad du än väljer att använda, kommer du att kunna ta itu med en eller annan fläck.

Kom ihåg att aldrig använda supergrova eller slipande rengöringsmedel, ammoniakbaserade rengöringsmedel eller stålull. Annars kan du permanent skada den rostfria ytan.

Med våra metoder vet du nu hur du rengör vitvaror i rostfritt stål så att du kan njuta av ett gnistrande rent kök!

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur rengör man produkter med tryck på?

  • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall