pexels e pro 1587597

Bästa Sättet att Rengöra Speglar – Steg för Steg

Är du trött på att titta in i smutsiga speglar som är täckta med ränder, tandkräm och fingeravtryck? Det är svårt att sminka sig eller styla håret med en grumlig spegel. Så idag diskuterar vi det bästa sättet att rengöra speglar så att du inte får dimmiga, klibbiga, eller strimmiga speglar.

Bästa sättet att rengöra speglar

Torka av spegeln med en ren och torr mikrofiberduk för att ta bort alla rester som kan orsaka ränder. Dimma spegeln med ett glasrengöringsmedel. Torka av spegeln med en ren mikrofiberduk i ett sicksackmönster för att rengöra den. Följ genom att polera spegeln för att polera med en tredje ren och torr mikrofiberduk.

Hur man rengör speglar naturligt

Du kan rengöra dina speglar med en lösning av destillerad vit vinäger och destillerat vatten. När du använder denna spegelrengöringslösning på dina speglar, vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra att lösningen drar in i ramens hörn. Vi gillar att använda en mikrofiberduk för att dutta upp vätskan när den samlas.

Detta kommer att förhindra att rengöringslösningen sipprar genom ramen till silverbaksidan och potentiellt skadar din spegel.

Vad du behöver:

 • Destillerad vit vinäger
 • Destillerad vatten
 • Sprayflaska
 • 3 mikrofiberdukar
 • Diskmedel (valfritt)
 • Bomullsbollar (valfritt)

1. Gör rengöringslösning

Blanda 1 kopp vit vinäger med 1 kopp destillerat vatten i en sprayflaska. Skaka flaskan ordentligt för att blanda ingredienserna.

För att göra en anti-imma lösning för dina badrumsspeglar, tillsätt 1 tesked diskmedel till rengöringslösningen.

2. Torka av spegeln

Använd en ren och torr mikrofiberduk för att snabbt torka ren spegeln innan du sprejar den. Detta tar bort all smuts, damm och skräp som har fastnat på din spegel som kan göra att den får ränder när du rengör den.

Om du har tandkräm, hårspray eller fläckar som fastnat på din badrumsspegel, doppa en bomullstuss i tvättsprit för att ta bort smutsen från speglarna.

3. Rengör spegeln

Spraya lätt din spegel med rengöringslösningen och använd ett sicksack- eller S-mönster för att torka trasan fram och tillbaka över hela spegelns längd. Ett annat alternativ är att imma mikrofiberduken med din glasrengöringslösning innan du använder sicksackrörelsen för att skrubba din spegel ren.

Om du tillsatte diskmedel till rengöringslösningen, spraya lösningen på spegeln och låt den sitta i några sekunder innan du rengör den. Detta hjälper till att förhindra att din badrumsspegel immar.

4. Torka av spegeln

Polera din spegel med den tredje rena och torra mikrofiberduken. Detta kommer att förhindra att du behöver ta itu med en spegel som är dimmig eller strimig.

Hur man rengör speglar utan ränder

Du kan använda några hack för att undvika ränder på din spegel efter att du har rengjort den.

Innan du rengör din spegel, torka av den med en ren och torr mikrofiberduk. Detta tar bort damm och partiklar som är huvudorsaken till ränder. Arbeta i ett sicksack- eller Z-format mönster och undvik att använda cirkulära rörelser när du rengör din spegel.

Buffa spegeln med en ren och torr trasa efter att ha rengjort den.

Använd en skrapa snabbt för att rengöra dina speglar utan ränder.

Hur man rengör speglar utan vinäger

Om du föredrar att undvika lukten av vinäger i ditt hus efter att du har rengjort dina speglar, här är några alternativa rengöringsmetoder du kan använda, som t.ex. tvättsprit, väteperoxid och tandkräm. Alla dessa metoder kommer att rengöra din spegel ordentligt utan ränder.

Med tvättsprit

Sprit är ett bra alternativ att använda för att rengöra och desinficera dina speglar. Det kommer inte bara att döda alla bakterier på spegeln, utan det tar också bort tandkrämsfläckar som fastnat.

Doppa en bomullstuss eller en bomullsrondell i tvättsprit och fokusera på fläckarna som har fastnat. Skrubba tills de har tagits bort. Följ upp med en spegelrengöringslösning vid behov.

Med fönsterputs

En fönsterputs är ett annat utmärkt alternativ för att rengöra dina speglar hemma.

Imma först spegeln lätt med fönsterputs eller ditt föredragna glasrengöringsmedel. Torka sedan av spegeln med en ren och torr mikrofiberduk i ett sicksackmönster. Avsluta med att polera spegeln med en andra ren och torr mikrofiberduk.

Med ammoniak

Ammoniak är ett annat utmärkt spegelrengöringsmedel som du kan använda hemma.

Häll 1 liter vatten i en hink och tillsätt sedan ⅓ kopp ammoniak. Doppa en svamp i blandningen och applicera lösningen på din spegel. Skrubba eventuella fläckar på din spegel med svampen.

Använd en ren och torr mikrofiberduk för att torka av och torka din spegel med hjälp av ett Z-format mönster. En andra mikrofiberduk kan användas för att polera din spegel till en glans.

Med väteperoxid

Häll väteperoxiden i en sprayflaska. Ett annat alternativ är att fästa ett spraymunstycke på själva flaskan.

Imma speglarna lätt med väteperoxid. Avsluta med att torka av speglarna med en mikrofiberduk.

Med tandkräm

Vanlig vit tandkräm kan fungera som ett hushållsrengöringsmedel eftersom det är ett milt slipmedel. Täck spegeln med tandkrämen och vänta tills den torkar. Detta tar cirka 20 minuter.

Ta sedan bort tandkrämen med en ren mikrofiberduk. Du måste använda cirklar för att polera spegeln ren när du använder tandkräm för att rengöra dina speglar.

Vad man ska undvika när man rengör speglar?

När du rengör en spegel måste du undvika dessa verktyg och produkter.

 • Undvik att använda slipande svampar eller rengöringsmedel eftersom de kan repa h spegeln.
 • Undvik att använda rengöringsprodukter som producerar lödder. Lödret kan lämna en dis på glaset.
 • Pappershanddukar bör också undvikas eftersom de är nötande och kan repa eller skada ytan på dina speglar.

Om du inte har en mikrofiberduk att använda när du rengör din spegel kan du prova att använda ett kaffefilter eller en tidning för att rengöra speglarna. Ett annat alternativ är att klippa upp en gammal t-shirt eller använda en trasa som du har hängande runt huset.

Proffs använder skrapor för att rengöra speglar utan ränder.

Du kan också snabbt rengöra din spegel med vatten. Fukta din rena mikrofiberduk med varmt vatten och torka av spegeln med cirkulära rörelser. Putsa rent med en torr mikrofiberduk för att förhindra ränder.

Hur ofta ska jag rengöra min spegel?

Du bör rengöra dina speglar varje vecka eftersom de blir täckta med fingeravtryck, tandkräm och annat smuts.

Kan jag använda ett rengöringsmedel för att rengöra spegeln?

Ja, handsprit kan användas för att rengöra dina speglar. Det är också en bra produkt att använda för att rengöra hårspray från badrumsspeglar.

Skadar vinäger speglar?

Ja, vinäger kan skada speglar. Silverbaksidan som används för att tillverka speglar är känslig för syrakorrosion. Så om vinägern läcker genom ramen till silverbaksidan kan spegeln förlora sin glans.

Hur rengöra speglar

För att rengöra en spegel ordentligt, börja med att torka av spegeln med en ren och torr mikrofiberduk. Detta tar bort all smuts och rester som kan orsaka ränder.

Imma spegeln lätt med ett glasrengöringsmedel. Använd en mikrofiberduk för att torka av spegeln i ett Z-format mönster. Avsluta med att polera spegeln till en glans med en andra ren och torr mikrofiberduk.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall