bread 1077984 1280

Hur man Rengör en Brödrost – Hur man Tar bort Smulor och Damm på ett Säkert Sätt

En brödrost kan mycket väl vara en av de mest besvärliga hushållsapparaterna att rengöra. Den har en aningen besvärlig form och majoriteten av smutsen finns i dess smala skåror. Detta kan göra det svårt att veta hur man rengör en brödrost ordentligt, och på ett sätt som säkerställer att du tar bort all smuts och brända brödsmulor.

Kanske på grund av detta försummar många av oss ofta arbetet med att rengöra brödrosten; var ärlig, när städade du senast din?

Faktum är att AEG fann att hela 64 % av hushållen inte städar sina brödroster varje vecka, vilket är den rekommenderade frekvensen.

När det gäller att rengöra och underhålla din brödrost är det inte bara viktigt att hålla din brödrost fräsch. Att inte rengöra den regelbundet kan också vara en allvarlig säkerhetsrisk.

Eftersom brödrostar inte är förseglade apparater kan de lätt bli fulla av smulor, damm och bakterier. Att inte rengöra insidan av din brödrost kan vara potentiellt farligt, eftersom en tillräckligt stor ansamling av smulor kan vara en risk för brännskador och potentiellt kan orsaka brand i extrema fall. Nu när vi vet hur viktigt det är att rengöra sin brödrost, hur rengör du din brödrost ordentligt?

Hur man rengör en brödrost – en steg-för-steg-guide

När det gäller att rengöra din brödrost är det viktigaste att komma ihåg är att det är en elektrisk apparat och den måste därför behandlas med försiktighet. Se till att inte använda vatten (eller för mycket vatten) när du följer denna metod!

Vad du behöver:

    • Brödrost
    • Tandborste
    • 2x mikrofiberdukar
    • Tvättmedel (eller ett klorfritt rengöringsmedel)
    • Köksduk
    • Vit vinäger

1. Koppla bort din apparat

Det första och viktigaste att göra när man planerar hur man rengör en brödrost är att koppla bort den från väggen och flytta den bort från alla eluttag. Brödrosten bör också ha svalnat helt efter användning – det är bäst att rengöra din brödrost innan du använder den för dagen, eller i slutet av dagen.

Du vill sedan frigöra ett utrymme på din köksbänk för att rengöra den. Vi rekommenderar att du också lägger en kökshandduk på din bänkskiva för att fånga upp skräp som faller ut när du städar.

2. Ta bort smulbrickan längst ner

Alla (eller de flesta) brödrostar kommer med en ”smulbricka” – även om du faktiskt aldrig har sett din förut. Detta är en avtagbar bricka längst ner på din brödrost som fångar upp lösa bitar av rostat bröd och annat skräp när du lagar maten.

Börja med att sakta dra ut denna och hälla smulorna och skräpet ovanpå den i soptunnan. Sedan vill du tvätta brickan. Du kan göra detta med varmt tvålvatten – med diskmedel över diskbänken, eftersom det inte finns några elektriska komponenter inuti den. Låt det torka.

3. Bli av med alla återstående lösa smulor

Din brödrost har sannolikt hundratals lösa toastsmulor och bitar av smuts och damm inuti. För att bli av med bitarna som smulbrickan inte samlade, vänd helt enkelt upp och ner på din brödrost och skaka den (försiktigt). Det är då hushållspapper kommer väl till pass! Fortsätt skaka tills allt skräp verkar ha fallit ut och placera din brödrost med rätt sida upp igen.

Undvik dock kraftig skakning, eftersom du kan skada brödrosten. Häll smulorna som föll ut i soptunnan.

4. Rengör brödrostens insida

Den kanske mest förvirrande delen av att veta hur man rengör en brödrost är att veta hur man rengör själva insidan. När allt kommer omkring är luckorna för små för att nå med en hand i – vilket också är ganska farligt!

Lyckligtvis finns det några knep du kan använda för att få in din brödrost glänsande. Den här delen är lite mer besvärlig, så att använda en mjuk trasa eller en reservtandborste hjälper till att ta itu med jobbet. Allt du behöver göra för att torka av den försiktigt runt insidan av din brödrost, för att antingen ta upp eller ta bort all smuts.

För att säkerställa att brödrostspolen har rengjorts tillräckligt, sätt en liten mängd vit vinäger på ditt valda rengöringsverktyg för att ta bort all mat som har fastnat. Det är viktigt att inte göra ditt rengöringsverktyg vått (sikta på att göra det fuktigt) annars kan detta riskera att skada brödrosten.

Vissa experter föreslår också att du använder en liten konditoriborste för att komma till de där besvärliga fläckarna, om du inte har en ren tandborste till hands.

5. Dags att rengöra utsidan av din brödrost

Att rengöra utsidan av din brödrost är det sista steget. Oavsett vilket material din brödrost är gjord av kan du använda en mjuk trasa och ett icke-slipande, klorfritt rengöringsmedel för att torka av utsidan.

Du kan också placera din trasa i varmt tvålvatten (återigen, diskmedel är bra). Vrid ur överflödigt vatten och torka av trasan över utsidan av din brödrost, gnugga lite hårdare på finger-, vatten- eller matmärken. Skaffa sedan en torr trasa för att torka över den igen, för att inte lämna några vattenfläckar.

Om du har några särskilt envisa fläckar, prova att blanda bakpulver med vatten för att skapa en pasta, och skrubba den försiktigt på fläckar på utsidan av din brödrost, innan du torkar rent med en separat trasa.

Efter detta vill du lämna din brödrost att torka helt innan du använder den igen – det finns ingen bestämd tidsgräns, men en timme skulle göra susen.

Sätt tillbaka smulbrickan i botten av brödrosten, anslut den igen och du är redo att använda den igen.

Hur rengör jag insidan av en brödrost?

Som nämnt, rengöring av insidan av din brödrost kan vara knepigt. Men att använda ovanstående teknik är det bästa sättet att hantera det.

När du har skakat ut din brödrost kan du använda en lätt fuktad (ren) tandborste. Gå in i öppningarna på din brödrost för att rengöra den. Eventuella smutsbitar ska fastna på borsten så att du kan dra ut dem. Likaså kan det vara bra att doppa brödrosten upp och ner och skaka den en gång till efter att ha gjort detta, för att få bort alla skräpbitar som du kan ha lossnat.

För ev. särskilt envisa matbitar som inte lossnar, kan du använda en liten träslev för att skrapa på insidan av din brödrost. Det är dock viktigt att göra detta mycket försiktigt för att undvika att skada uppvärmningsmekanismerna inuti. Och använd bara ett träinstrument – ​​även om din brödrost är urkopplad (som den ska vara!) är det aldrig säkert att placera ett metallredskap inuti den.

Är det säkert att tvätta en brödrost?

Det är säkert att rengöra en brödrost med ovanstående metod, men det är aldrig någonsin säkert (vi kan inte betona detta nog), att sänka ner din brödrost i vatten, även om den är urkopplad.

Du bör använda minimalt med vatten, applicerat med en fuktig trasa eftersom den är full av elektriska komponenter som kan visa sig vara extremt farliga om de utsätts direkt för vatten.

Sammanfattningsvis är det säkert att rengöra din brödrost, men se till att undvika överflödigt vatten. Detsamma gäller för nästan alla köksmaskiner – oavsett om det är din bästa smörgåsmaskinen, eller din bästa vattenkokare – ingen av dessa ska rengöras genom att sänka ner dem i vatten.

Hur rengör du en brödrost i rostfritt stål?

När du rengör ett handfat i rostfritt stål eller en vattenkokare av rostfritt stål kan du använda ungefär samma teknik för att få din rostfria apparat gnistrande som du skulle göra resten av ditt kök.

Rostfria brödrostar kan rengöras med ett specifikt rengöringsmedel eller milt, ammoniakfritt rengöringsmedel. Torka av den med en trasa, polera sedan över den med en ren, torr trasa för att avsluta.

Om du vill få din rostfria brödrost riktigt gnistrande kan du också använda en kombination av vit vinäger och vatten. Kombinera de två tillsammans i lika delar, i antingen en skål eller sprayflaska. och torka över din brödrost. Torka sedan, som vanligt, med en ren mikrofiberduk för en fantastisk glans.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur rengör man produkter med tryck på?

  • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall