cook 750142 1280

Hur man Rengör en Spishäll – Tips för att Rengöra en Spis

En fet, smutsig spis är svår att laga mat på. Du riskerar inte bara att detska brinna varje gång du lagar mat, utan det är fruktansvärt att se på. Dessutom får det ditt rena kök att se smutsigt ut.

Idag pratar vi om hur man rengör en spis. Du kommer inte bara att ha en säker matlagningsmiljö, utan du kommer också att kunna njuta av utseendet på ditt orörda kök.

Hur man rengör en spishäll

Vänta tills din spis har svalnat och strö sedan bakpulver över hela spishällen. Spraya toppen av spisen med vinäger. Medan det fräser, blötlägg en handduk i varmt tvålvatten. Vrid ur den så att den inte droppar och lägg sedan handduken på spisen. Efter 10-15 minuter, använd en icke-slipande svamp för att skrubba din spishäll ren. Spraya spisen en gång till med vinäger och torka rent. Använd sedan en ren och torr mikrofiberduk för att torka kaminen.

Hur ofta ska man rengöra en spishäll?

En spishäll får stor användning och är benägen att bygga upp fett, mat, smuts och bakterier. Området blir inte bara smutsigt, utan det kan sprida bakterier och annat runt köket. Att rengöra en spishäll minskar inte bara risken för att någon ska bli sjuk, utan det minskar också risken för att överblivna bitar brinner i lågor och orsakar brand.

De flesta spisar bör djuprengöras minst en gång i veckan, speciellt om du lagar mat mycket. Men om du sällan lagar mat eller bara lagar mat en gång i veckan kanske du bara behöver djuprengöra spisen en gång i månaden.

Du bör torka av spisen efter varje användning med en fuktig trasa eller tvålsvamp för att hålla den ren.

Vad ska man rengöra en spis med?

Du kan använda en mängd olika produkter för att rengöra en spis. Vissa är hushållsprodukter som bakpulver och vinäger. Magic Eraser kan användas för fläckar.

Ett rengöringsmedel för spishällar kan användas för att rengöra spisskivor av glas, keramik och induktion. Andra alternativ är bra för gasspisar.

Hur man rengör en elektrisk spis

En spisplatta av glas eller keramik kräver noggrann rengöring för att säkerställa att du inte repar eller skadar ytan.

Vad Du kommer att behöva:

 • Torr trasa
 • Bikarbonat
 • Destillerad vit vinäger
 • Diskmedel
 • 2 tjocka handdukar

Torka av spisen

Torka av spisen med en torr trasa för att ta bort alla matbitar och smulor som är utspridda på ytan.

Applicera bakpulver och vinäger

Strö en generös mängd bakpulver på din spis. Spraya sedan vit vinäger över det hela. Låt bakpulver och vinäger brusa medan du förbereder handduken.

Blötlägg en handduk

Fyll din diskbänk med varmt tvålvatten. Doppa en handduk i tvålvatten tills den är blöt. Vrid sedan ur den så att handduken är våt, men inte droppar.

Lägg handduken på spisen

Lägg handduken ovanpå spisen. Den tvåliga värmen aktiverar bakpulver och gör det hårda arbetet med att rengöra din spishäll åt dig. Vänta 15 minuter.

Skrubba

När de 15 minuterna är över, använd handduken för att skrubba på fläckarna på din spis. När de är borttagna, torka av bakpulver. Spraya spisen en sista gång med vinäger och använd handduken för att torka rent din spis.

Torka spisen

Använd en ren handduk för att torka kaminen.

Hur man rengör en gasspis

Gasspisar har tre komponenter som behöver rengöras. Den första är gallren och brännarlocken. Den andra är brännarringarna, och den tredje är själva spisen.

Vad du behöver:

 • Diskmedel
 • 2 mikrofiberdukar
 • Icke-slipande svamp
 • Destillerad vit vinäger
 • Bikarbonat
 • Gem eller säkerhetsnål
 • Skål
 • Sked
 • Disktrasa

Rengöring av gallret

Rengöring av gallret inkluderar inte bara gallren utan även brännarlocken.

1.Ta bort galler och brännarlock

Ta bort galler och brännarlock och placera dem i diskhon. Du kanske bara kan sätta ett eller två galler i diskbänken åt gången. Brännarlocken kan rengöras i diskhon eller i en skål fylld med varmt tvålvatten.

2. Tvätta galler och brännarlock

Tvätta rosten och brännarlocken noggrant med diskmedel och varmt vatten med en svamp som inte slipar.

3. Gör en rengöringspasta

Lägg 2 delar bakpulver i en skål. Tillsätt 1 del vinäger och några droppar diskmedel. Blanda ingredienserna till en pasta.

4. Applicera på galler och lock

Applicera på dina galler och brännarlock och låt dem sitta i 20 minuter. Tvätta av pastan med en svamp. Du kan behöva skrubba för att få bort allt smuts.

När du har skurat klart ska gallren och locken inte vara feta eller klibbiga vid beröring.

5. Skölj

Skölj galler och lock och använd en diskhandduk för att torka dem. Lägg dem åt sidan tills vidare.

Rengöring av spisen

Nu är det dags att rengöra spisen.

1. Torka av spisen

Torka av din spis med en fuktig trasa för att ta bort eventuella matbitar som finns kvar på spisen.

2. Tvätta spisen

Tvätta spishällen med en tvålsvamp för att ta bort eventuella feta fläckar.

3. Applicera rengöringspasta

Gör mer rengöringspasta genom att blanda 1 del vinäger, 2 delar bakpulver och några droppar diskmedel eller använd överbliven pasta från rengöring av galler och lock. Bred ut pastan fritt på alla brända och feta fläckar. Låt pastan sitta på din spis i 10-15 minuter.

4. Skrubba

Använd en tvålsvamp för att skrubba pastan och ta bort de feta fläckarna. Efter att fläckarna är borta, skölj svampen och ta bort pasta och smuts från din spis.

5. Torka

Torka spisen med en ren trasa. Sätt tillbaka brännarlocken och gallren.

Rengöringshack för spishäll

Det finns några städtips som du kan använda för att göra det lättare att hålla din spishäll ren.

Använd ett plastblad eller kreditkort för att glida under gunk på en spishäll av keramik eller glas. Håll bladet eller kreditkortet i en 45-graders vinkel.

Torka av din spis dagligen för att ta bort eventuella smulor.

Torka upp röran omedelbart innan de har en chans att stelna.

Hur håller du en svart spishäll glänsande?

Håll din svarta spishäll glänsande genom att strö den med bakpulver. Gnid in bakpulver i spisen med en svamp. Spraya sedan vinäger på spisen.

Låt den sitta i några minuter innan du torkar av din spis med en fuktig svamp.

Använd inte stora mängder kemiska produkter när du lagar mat på din spishäll. Undvik också att använda slipsvampar och stålull. De kommer att repa din spis.

Hur rengör man bränd plast från en spis?

Häll kokande vatten på plasten med en slev. Använd sedan en gummiskrapa för att skrapa bort plasten och torka din spis med en gammal trasa. Du kan behöva upprepa denna process några gånger innan plasten är helt borttagen.

Om det är en stor bit plast, lägg is på plasten. Detta kommer att göra plasten spröd så att du kan ta bort den från

Hur rengör man bränt socker från en spis?

Rengör bränt socker från spisen genom att göra en vinägerlösning av 1 del vinäger och 2 delar vatten. Värm den tills den är varm men inte kokar. Häll denna lösning på det brända sockret och låt det sitta i flera timmar eller till och med över natten.

Efter att ha låtit vinägern sitta i flera timmar, strö bakpulver på den. Använd en diskborste eller svamp för att skrubba fläcken tills det brända sockret har tagits bort.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall