ps4 2326616 1280

Hur man Rengör en PS4 (Utan att ta Isär den)

En smutsig PS4 kan snart bli en dysfunktionell PS4. När damm och skräp kommer in i fläkten kommer din PlayStation att låta högt och bli laggig.

Vi är här för att lära dig hur du rengör din PlayStation. Den här metoden är för den ursprungliga PS4, men vi har några tips för PS4 Pro och Slim också.

Vi visar dig hur du rengör PS4-fläktarna och exteriören, såväl som kontrollerna. Snart kommer din PS4 att se helt ny ut och förhoppningsvis fungera mycket smidigare

Hur man rengör en PS4

När du har exponerat fläkten, spraya tryckluft in i ventilen samtidigt som du håller fläkten på plats. Använd en bomullspinne för att rengöra bladen. Sätt tillbaka PlayStation och torka av utsidan med rengöringsservetter. Ta bort damm med en burk med tryckluft eller din dammsugares munstycke. Torka av PS4 en gång till med en torr mikrofiberduk.

När ska man rengöra en PS4?

Du bör rengöra din PS4 externt varje månad för att förhindra att smuts och damm samlas på och inuti din PlayStation. Om du inte skyddar din PS4 från damm kommer det att bli ett problem.

Symtom på ett dammproblem inkluderar en högljudd fläkt, överhettning och maskinvarufel. Om du har märkt att detta händer med din konsol kan det vara dags för en djupare inre rengöring så att den fungerar bättre.

Men den dåliga nyheten är att rengöring av den PlayStation 4 internt kan ogiltigförklara garantin. Så gör bara detta om din garanti har gått ut och du är okej med de potentiella konsekvenserna, som en trasig PlayStation. För att upprepa vårt huvudråd, håll koll på dammkontroll så att du inte hamnar i den här situationen.

Hur man öppnar PS4 för att rengöra

Innan du lär dig hur du rengör PS4-fans måste du öppna din PlayStation för att komma åt fläktarna. Vi visar dig hur.

Men kom ihåg att om du följer dessa steg upphävs garantin eftersom du har tagit isär din enhet. Så gör bara detta om du är okej med den vetskapen.

Säkerhetsskruvmejsel eller 2 mm platt skruvmejsel

Philips skruvmejsel

Kniv eller platt skruvmejsel

1. Koppla ur PlayStation

För att förhindra elolyckor, koppla ur PlayStation, ta bort kablarna och förvara dem någon annanstans, så att de inte kommer i vägen.

2. Skruva av bakstycket

Du måste ta bort de tre skruvarna längst upp på baksidan av PS4. De kan vara täckta av klistermärken som du kan ta bort med en kniv eller en platt skruvmejsel.

Det bästa sättet att ta bort skruvarna utan att skada är med en T9 Torx säkerhetsbitsskruvmejsel. Om du inte kan få tag på en av dessa skruvmejslar kan du använda en 2 mm platt skruvmejsel istället. Men observera bara att detta kommer att ta bort skruvarna.

Förvara skruvarna på ett säkert ställe och ta försiktigt bort bakstycket genom att försiktigt lyfta det från baksidan, nära kraftenheten, först.

3. Ta bort strömförsörjningen (valfritt)

Du behöver inte göra detta, men det hjälper dig att komma åt fläkten bättre så att du kan göra en mer grundlig rengöring. Men det är ett extra steg som inte är 100 procent nödvändigt.

Använd din Philips-skruvmejsel för att ta bort de två första skruvarna – de som är närmast baksidan av PS4 längst till vänster och höger. Observera att metalltrianglarna pekar inåt eftersom du måste återställa dem till samma position senare.

Använd din T9 Torx-skruvmejsel för att ta bort de tre T9-skruvarna från baksidan till vänster, främre mitten och baksidan till höger.

Lyft försiktigt strömförsörjningsenheten för att ta bort den. Det kan vara knepigt, så var försiktig. Observera också att det finns en anslutningskabel som du inte vill ta bort. Lyft alltid enheten från höger till vänster så att du inte kopplar bort kabeln som är ansluten längst till vänster. När du har lyft strömförsörjningsenheten, vik den försiktigt över till vänster och låt den sitta där medan den fortfarande är ansluten.

Hur man rengör en PlayStation

Nu när du vet hur du öppnar din PS4, så här ger du fläkten en djup rengöring. Vi visar dig också hur du rengör utsidan för att minimera dammbildning och få din konsol att se fläckfri ut.

Vad du behöver:

 • Burk med tryckluft
 • Bomullsvaddar
 • T9 Torx säkerhetsbit skruvmejsel eller 2 mm platt skruvmejsel
 • Philips skruvmejsel
 • Rengöringsservetter
 • Mikrofiberduk
 • Damsugare med munstycksfäste (tillval)

Rengör fläkten

Eftersom fläkten redan är exponerad från ovanstående steg, låt oss börja med det.

Du kan hoppa till det här steget om du vill rengöra din PlayStation utan att ta isär den.

Om du tog bort strömförsörjningen kommer du att kunna spruta kondenserad luft in i ventilen framför fläkten för en mer grundlig rengöring. När du sprutar in i denna ventil, håll ner fläkten så att den inte roterar. Detta skyddar fläktens motor.

För att rengöra själva fläkten, använd en bomullspinne för att samla upp och ta bort dammet. Det blir tillfredsställande klumpar som kommer ut! Upprepa för varje blad.

Om strömförsörjningen är avstängd, upprepa spetsen med tryckluft och bomullspinnen några gånger tills du märker att dammet är minimalt. Detta kan ta bra 5-10 minuter för bästa resultat.

Varning

Spraya inte tryckluft i fläktbladen. Du vill inte snurra fläkten för snabbt. Annars kan du skada kretsen. Rengör endast fläktbladen med bomullspinne.

Återmontera PS4

Arbeta bakåt från de tidigare tipsen och sätt ihop konsolen igen. Se till att sätta skruvarna och metallskydden exakt som de var.

Om du använde en 2 mm skruvmejsel istället för en T9-skruvmejsel, sätt inte tillbaka skruvarna hela vägen. Annars kan de fastna eftersom din 2 mm skruvmejsel har tagit bort skruvarna. Det är därför vi definitivt rekommenderar en T9 Torx säkerhetsbitsskruvmejsel!

Om du märkte kvarvarande spray från den kondenserade luften, ge PlayStation ett par timmar att lufttorka innan du använder konsolen igen.

Torka av utsidan

Dags att rengöra utsidan.

Torka först av utsidan med en rengöringsduk. Detta tar bort damm, skräp, smuts och fläckar. Om du använder desinficerande våtservetter kan du också desinficera din PS4 samtidigt.

Ta bort damm

Använd din burk med tryckluft och blås bort allt damm från din PS4. Läs instruktionerna på din burk med tryckluft för att veta hur långt du ska hålla den från PS4. Vi rekommenderar att du håller burken upprätt för att minimera utsläpp av fukt från burken.

Du kan även spraya luften i portarna fram och bak. Detta kan ta bort damm, men det kan också arbeta damm längre in i konsolen. Så vi tror att ett bättre alternativ för detta steg skulle vara att använda din munstycksfäste på din dammsugare för att suga upp damm utfrån PlayStation. Använd den lägsta vakuuminställningen för att förhindra skador.

Torka med en trasa

Torka slutligen av PS4 med en torr mikrofiberduk för att ta bort överflödigt damm. Voila! Din PS4 ser snygg och ren ut.

Hur man rengör en PS4 Slim and Pro

När du rengör en PS4 Slim eller Pro är den goda nyheten att du kan ta bort skyddet utan att upphäva garantin. Så gå in i konsolen för en djupare rengöring!

När du tar bort skalet till PS4 Slim och Pro är det mycket enklare. Dra helt enkelt i de vänstra och högra hörnen på framsidan av konsolen. Dra sedan i botten, skjut tillbaka locket så är det lätt att ta bort.

Med PS4 Slim har fläkten inuti ett lock över sig. Du kan rengöra den på samma sätt som du skulle göra med originalet, genom att blåsa in kondenserad luft i ventilerna (medan du håller fläkten på plats) och torka av bladen med en bomullstuss.

På PS4 Pro finns det inget skydd över fläkten. Du kommer att se fläkten direkt efter att du har tagit bort PS4-omslaget.

Eftersom du hanterar dina kontroller de flesta dagar är det viktigt att hålla dem rena. De kan bli täckta av bakterier, bakterier, matrester, damm och smuts. Detta rengöringshack kommer att bespara dig lite pinsamhet nästa gång du bjuder in en vän till spelet.

Vad du Behöver

 • Mikrofiberdukar
 • Vatten
 • Isopropylalkohol
 • Bomullspinnar
 • Handskar
 • Tandpetare

Torka med en fuktig trasa

Börja med att fukta en mikrofiberduk i vatten. Ännu bättre, att fukta den med isopropylalkohol kan ta bort smuts, fett och fläckar och till och med sanera dina kontroller. Se till att duken inte är för blöt, så vrid ur den väl.

Torka av hela handkontrollen med den här trasan och ta dig runt handtagen, knapparna och sidorna.

Rengör med bomullspinnar

Blötlägg en bomullspinne med isopropylalkohol med handskar. Platta till bomullsknoppen så att änden blir platt. Nu kan du få in den i de små springorna, som springorna runt knapparna, runt tumspakarna (topp och bas) och avtryckarknappar (topp och bas).

När du rengör, flytta runt dem för att exponera hela basen. Torka av alla delar av basen för att säkerställa att allt är 100 % rent.

Rengör pekplattan

Använd en tandpetare för att skrapa runt pekplattan. Detta kommer att lossa smuts och skräp. Torka bort den med en ren mikrofiberduk.

Upprepa steg två för att förbereda din bomullspinne och torka runt pekplattan, alternativ, dela och PlayStation-knappen.

 Rengör extra luckor

Du kanske märker ett par luckor du missat, till exempel var de två delarna av kontrollern möts, portarna och högtalarna. Använd din tandpetare för att försiktigt skrapa smuts ur dessa luckor innan du torkar bort den med en trasa.

För att rengöra högtalarna, stick in tandpetaren i varje hål, vrid och ta bort den. Torka av med en trasa.

Rengöring av portarna

Några tips råder dig att rengöra dina portar med en isopropylalkohol-indränkt bomullspinne, men vi rekommenderar att du rengör portarna med en torr bomullspinne. Detta kommer att förhindra att fukt kommer in i din handkontroll.

Använd en torr mikrofiberduk för att torka av kontrollen en gång till. Detta tar bort lossad smuts och skräp och lämnar efter sig en luddfri yta.

Hur man rengör PS4-spel

Portar, kontroller och interiörfläktar är inte de enda problemen med PS4s. Spelen kan också bli smutsiga till den grad att de är felaktiga.

Vi visar dig hur du rengör fingeravtryck och dammar av skivorna så att de förhoppningsvis kan fungera ordentligt igen.

Vad du behöver:

 • Mikrofiberdukar (eller linsdukar)
 • Vatten
 • Isopropylalkohol
 • Torka med en trasa

För det mesta räcker det att torka av dina PS4-spel med en mikrofiber- eller linsduk för att ta bort fingeravtryck och damm. Se till att använda en luddfri trasa.

Torka av skivan från mitten till kanterna i raka linjer. Se till att hålla i kanterna på skivan, så att du inte lägger till mer damm eller fingeravtryck.

Torka med vatten eller alkohol

Om skivan fortfarande är smutsig efter steget ovan, gör en djupare rengöring med vatten eller alkohol. Fukta en trasa i vatten eller utspädd isopropylalkohol (1:1 lösning med vatten) och torka av skivan från mitten till kanterna, rör dig i raka linjer. Torka skivan efteråt med en separat torr mikrofiberduk.

Var försiktig; Blötlägg inte skivan. När du fuktar trasan i en vätska, vrid ur den extremt väl. Att blötlägga skivan kan orsaka permanent skada.

Varför är min PS4 så högljudd?

Vanligtvis kommer en PS4 att göra höga ljud om fläkten är smutsig och dammig.

En annan anledning till att det kan vara högt är att det överhettas, så se till att du förvarar det i ett välventilerat utrymme.

Några fler anledningar kan vara:

 • Du spelar grafikintensiva spel som överskrider PS4.
 • Hårddisken fungerar inte.
 • Kylfläktarna är igång .
 • Det finns lösa skruvar i konsolen.
 • Kylflänsen är skadad.

Kan du få din PS4 professionellt rengjord?

Att rengöra din PS4 är en skrämmande och tidskrävande uppgift. Om du inte har erfarenhet av att rengöra prylar kan du vara orolig för att gå sönder din konsol.

Du kan ta din PS4 till din lokala spelbutik, elektronikaffär eller elektronikverkstad för att fråga om de kommer att rengöra din enhet professionellt åt dig.

Gå tillbaka till spelandet

En smutsig och dysfunktionell PlayStation Four är det sista du behöver när du försöker spela ditt favoritspel. Det är absolut nödvändigt att rengöra utsidan av din PS4 regelbundet, förvara den i ett välventilerat utrymme och hålla sig på toppen av damm som ansamlas. Detta kommer att förhindra att damm tränger in i enheten och orsakar långvarig skada.

Nu när du vet hur du rengör PS4, fläktar och allt, ta ditt rengöringskit och sätt igång. Kom bara ihåg att om du tar isär den kommer garantin att ogiltigförklaras. Så gör det bara om det behövs och när enheten inte har längre garanti.

Om du är osäker, ta med din konsol till en professionell.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall