frying pan 4577843 1280

Hur man Rengör en Bränd Kastrull eller Stekpanna – Tips & Råd

Brända grytor, kastruller, och stekpannor är fruktansvärda att rengöra, särskilt efter en lång dag. Du tittar på kastrullerna och förtvivlar över timmarna av skrubbning som krävs för att rengöra dem. Så idag diskuterar vi hur man rengör en bränd stekpanna eller kastrull.

Nu behöver du inte spendera timmar på att skura.

Hur man rengör en bränd stekpanna

Lägg din brända panna i diskhon under varmt rinnande vatten. Skrubba pannan med en diskmaskinstablett tills den fastbrända maten har tagits bort. Skölj kastrullen noggrant och torka den sedan med en mjuk trasa.

Kan en bränd kastrull räddas?

Ja, en kastrull med förkolnad mat kan räddas genom att använda kokande vatten, vit vinäger, citroner, bakpulver eller till och med en diskmaskinstablett för att rengöra den. Dessa metoder tar bort den brända maten så att du kan återanvända grytan.

En vidbränd gryta eller stekpanna kan rengöras med vinäger och bakpulver. De två ingredienserna samverkar för att ta bort den brända maten.

Vad du behöver:

 • Destillerad vit vinäger
 • Vatten
 • Bikarbonat
 • Svamp eller skursvamp
 • Ren och torr handduk

1. Koka en rengöringslösning

Fyll den smutsiga grytan eller pannan med en rengöringslösning som består av ett förhållande 1:1 av vatten och vinäger. Sätt grytan eller pannan på spisen och koka upp.

2. Tillsätt bakpulver och blötlägg

När vinäger- och vattenlösningen kokar, tillsätt 2 matskedar bakpulver. Ta kastrullen från värmen och låt den dra i 10-15 minuter.

3. Skrubba

Häll vätskan i diskhon. Använd sedan din svamp eller skursvamp för att skrubba bort den brända maten från grytan.

Ibland finns det några smutsiga fläckar kvar. Gör en pasta genom att kombinera 2 eller 3 matskedar bakpulver med precis tillräckligt med vatten för att göra en tjock pasta. Bred ut pastan på fläckarna och låt det sitta i några minuter.

Skrubba kastrullen tills fläckarna är borta.

4. Tvätta och torka

Tvätta grytan eller kastrullen i tvålvatten, skölj och torka med en ren handduk.

Hur man rengör en bränd gryta utan vinäger

Ibland kan du behöva veta hur man rengör en bränd panna utan vinäger. Det kan bero på att du inte har någon vinäger tillgänglig eller helt enkelt för att du avskyr lukten. Alla dessa alternativa metoder kommer att fungera.

Med diskmaskinstabletter

Börja med att skölja din smutsiga panna med varmt vatten. Använd sedan en diskmaskinstablett för att skrubba pannan under varmt vatten. Fortsätt att skrubba tills den fastbrända maten har tagits bort.

Skölj kastrullen med varmt vatten innan du torkar den.

Med kokande vatten

Fyll din smutsiga stekpanna med några centimeter vatten eller precis tillräckligt med vatten för att täcka det förkolnade området. Koka upp vattnet. Låt det koka i 5 – 7 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna till rumstemperatur. Häll vattnet i diskbänken.

Använd en plastspatel eller en träslev och skrapa bort så mycket av de stora matbitarna i soptunnan. Efteråt, strö den våta stekpannan med bakpulver. Du behöver cirka 2 matskedar. Använd en svamp eller skursvamp för att skrubba stekpannan tills den fastbrända maten har tagits bort.

Skölj kastrullen när den är ren.

Du kan använda lika delar vinäger och vatten istället för bara vatten för den första kokningen. Det hjälper till att avglasera pannan.

Med salt

Fyll din gryta med vatten och tillsätt cirka 3 matskedar salt. Koka upp denna blandning för att lossa den fastbrända maten. När vattnet värms upp, skrapa botten och sidorna med en träslev för att hjälpa till att lossa partiklarna.

Stäng av värmen. Du kan låta din gryta dra i flera timmar för att se till att de fastbrända bitarna är mjuka innan du häller ut vattnet.

Tillsätt mer salt i pannan för att skrubba bort den återstående maten. När kastrullen är ren, tvätta den i varmt tvålvatten. Skölj sedan och torka pannan.

Med kokta citroner

Använd kokta citroner för att rengöra din gryta utan bakpulver eller vinäger. Börja med att skiva 2 eller 3 citroner. Ordna skivorna i din brända gryta och tillsätt precis tillräckligt med vatten för att täcka citronskivorna.

Sätt pannan på medelhög värme och låt vattnet koka upp. Låt det koka i 5-8 minuter innan du tar bort det från värmen. Du vet att den är redo att skrubba när du ser matbitar flyta upp till ytan.

Släng citronerna och häll vattnet i diskhon. Skölj grytan med varmt vatten. Använd en skursvamp för att lossa och ta bort bitarna som har fastnat.

Du kan även ersätta citronerna med limefrukter.

Med aluminiumfolie

Du kan använda aluminiumfolie för att ta bort brännmärken och fastbränd mat.

Skölj först den smutsiga grytan med varmt vatten och häll vattnet i avloppet.

Strö sedan cirka 2 råga matskedar bakpulver över hela grytan. Tillsätt några teskedar varmt vatten. Du vill ha precis tillräckligt för att göra en tjock pasta.

Skrynkla en bit aluminiumfolie till en boll ungefär lika stor som en golfboll. Skrubba sedan pannan tills all bränd mat är borta och pannan är blank. Tvätta med varmt tvålvatten.

Skölj och torka din gryta.

Med Cola

Coca-Cola är extremt surt vilket gör det till ett utmärkt rengöringsmedel att använda för att lossa fastbrända smuts. Låt bara koka koksen i din panna och skrapa sedan bort röran.

Med väteperoxid

Överväg att använda väteperoxid när du rengör en bränd gryta. Tillsätt cirka ½ tum väteperoxid och några skvätt diskmedel till din gryta. Ställ din gryta på spisen och vrid brännaren till hög.

Låt blandningen koka upp och vänta tills den blir skum. Stäng av spisen och låt pannan stå i 10-15 minuter. Skrubba pannan tills den brända maten har tagits bort.

Avsluta med att tvätta grytan i varmt tvålvatten. Skölj, torka och lägg undan.

Med ketchup

Smörj de knapriga brända resterna med ketchup och låt stå i 30 minuter. Skrubba sedan bort resterna. Följ upp med din vanliga diskrutin.

Hur man rengör en bränd kruka i rostfritt stål

Om du har brännmärken på din kastrull i rostfritt stål, vill du veta hur du rengör en bränd panna av rostfritt stål så att den lyser.

Vad du behöver:

 • Bikarbonat
 • Diskmedel
 • Aluminiumfolie
 • Ren torkhandduk

1. Gör en pasta

Blanda 2 eller 3 matskedar bakpulver med precis tillräckligt med diskmedel för att göra en pasta.

2. Applicera på Pot and Wait

Stryk denna pasta på de brända delarna av din panna. Låt det sitta i flera timmar.

3. Tvätta och torka

Skrubba din panna innan du tvättar den noggrant. Torka pannan med en ren torkhandduk och se till att den är ordentligt torr. Inspektera pannan.

Om din panna är ren, ställ undan den. Om inte, gå vidare till nästa steg.

4. Skrubba med aluminium

Strö bakpulver över hela din rostfria kastrull. Tillsätt precis tillräckligt med vatten för att göra en pasta. Skrynkla ihop en bit aluminium till en boll och skrubba bort resterna och brännmärkena på grytan.

5.  Tvätta och torka

Tvätta grytan i varmt tvålvatten för att skölja bort eventuellt kvarvarande skräp. Skölj och torka.

Rengöring av andra typer av krukor När du rengör en kastrull med bränd mat och fett på, måste du veta hur du rengör din specifika typ av panna. På så sätt kommer du inte att skada pannan av misstag.

Non-stick pannor och kastruller

Du måste undvika slipande rengöringsmedel och svampar som kommer att skada finishen på en non-stick-panna. Fyll istället pannan med vatten och tillsätt en generös mängd bakpulver i vattnet.

Koka upp vattnet och låt det puttra i 10-15 minuter. Detta kommer att lossa den påbakade smutsen så att du kan skrapa bort den med en plast- eller träslev.

Keramiska kokkärl och stekpannor

Keramiska kastruller måste handtvättas i varmt tvålvatten. Skölj dem väl och torka dem med en mjuk trasa.

Om du behöver få bort bränd mat från grytan, låt pannan dra i varmt tvålvatten i minst 30 minuter. Strö sedan bakpulver på en fuktig svamp. Skrubba bort matbitarna som finns kvar på pannan tills de tas bort.

Skölj och torka pannan.

Gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor bör också tvättas i varmt tvålvatten. Skölj dem och se till att du torkar stekpannan med en mjuk trasa. Lämna aldrig vatten i din stekpanna eller låt den blötläggas eftersom exponering för vatten gör att din stekpanna rostar.

Ta bort fastbränd mat med bakpulver. Strö bakpulver över hela botten av din stekpanna och skrubba den sedan med en skursvamp. Skölj stekpannan och upprepa vid behov.

Kopparpannor

Rengör dina kopparpannor med diskmedel och varmt vatten. Använd en mjuk svamp för att ta bort eventuella matpartiklar som fastnat. Du måste undvika slipande och sura produkter eftersom de kommer att repa, ta bort eller skada patinan på kopparn.

Hur man förhindrar att en panna bränns

Det finns några sätt du kan förhindra att en panna bränns från att börja med eller att mat fastnar på den.

Använd grytor och kastruller av hög kvalitet som är gjorda av tungt material eftersom de värms jämnt och är mindre benägna att bränna din mat.

Använd kastruller och stekpannor med nonstick-beläggning. Detta förhindrar att mat fastnar på kastrullerna.

Förvärm olja i pannan innan du tillsätter mat.

Använd rätt brännarstorlek för din gryta eller panna

Kan en bränd kruka fortfarande användas?

Ja, en bränd gryta kan fortfarande användas. Du kan använda flera metoder för att rengöra grytan och ta bort den brända maten.

Skadar vinäger rostfritt stål?

Om vinäger lämnas i kontakt med det rostfria stålet för länge kommer det att korrodera metallen.

Hur återställer du kokkärl i missfärgat rostfritt stål?

Återställ dina missfärgade kokkärl i rostfritt stål genom att skrubba utspädd vit vinäger i botten av grytan. Syran i vinägern kommer att bryta ner missfärgningen. Skölj sedan grytan noga.

Är svarta rester på rostfritt stål skadligt?

Nej, de svarta resterna på det rostfria stålet är inte skadliga.

Hur man får bort bränd mat av en stekpanna

Om du upptäcker att din favoritgryta har bränd och fastbränd mat kan du använda en diskmaskinstablett för att rengöra den. Ställ grytan i diskhon under varmt rinnande vatten.

Skrubba grytan med tabletten tills den brända maten har tagits bort. Skölj krukan noga, torka den och lägg undan den.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall