bathroom 389262 1280

Hur man Rengör Badrumsplattor – Instruktioner för varje typ av Kakel

Städning av badrummet är aldrig på topp av någons lista som en rolig sak att göra, men med våra bästa tips om hur man rengör badrumsplattor – kakel och klinkers är det ett jobb som kan göras mycket enklare. Så när du väl har valt din perfekta idé för badrumsplattor, kommer regelbunden rengöring att hålla dem på bästa sätt.

Badrumsplattor behöver regelbunden vård och rengöring för att förhindra att smuts ansamlas från schampo, tvål, och annan smuts, men hur du rengör dem beror på vilken typ av material dina plattor är gjorda av.

Om du ska påbörja ett badrumsprojekt finns det gott om kakelplattor att välja mellan – från duschkakel till badrumsgolvklinkers – men det är värt att överväga det underhåll som behövs för olika kakeltyper innan du fattar ett beslut eftersom vissa kan behöva tätning och regelbundet underhåll, medan andra lätt kan rengöras på nolltid.

Ta en titt på våra bästa tips om hur du gör rengöra badrumsplattor.

Hur man rengör badrumsplattor

Innan du tar hand om badrumsrengöringen är det viktigt att kontrollera eventuella råd från tillverkaren för rengöring av dina specifika kakelplattor för att förhindra skador på kakelytan.

Natursten kräver tätning så applicera inte någon rengöringslösning om inte detta har gjorts. Och tillsammans med marmor bör du bara använda en rengöringslösning för dessa specifika plattor.

Porslin och keramiska plattor är normalt förslutna och är mycket lättare att underhålla. Det viktigaste att komma ihåg är att regelbunden rengöring gör det lättare att hålla plattor i toppskick.

När du har valt rätt rengöringslösning för dina plattor, prova en testlapp i en osynligt område för att säkerställa att det inte finns någon skadlig effekt. Följ sedan rengöringsinstruktionerna nedan beroende på din specifika kakeltyp.

Hur man rena keramiska badrumsplattor

1. Borsta bort damm

Innan du börjar rengöra badrumsväggplattor, torka av ytan med en torr trasa för att ta bort damm och skräp. Om du använder en våt trasa kommer du att sprida damm runt dina plattor och det är svårare att rengöra.

2. Undvik starka kemikalier

Börja med att använda varmt vatten och en mikrofiberduk för att torka över dina plattor, för att rengöra en stor ansamling av smuts lägg till en stänk av hushållstvättmedel.

Se till att du undviker starka kemiska rengöringsmedel eftersom dessa kan skada glasyren på ytan av plattor med tiden. Skydda från lösningar som innehåller ammoniak, blekmedel och/eller syror så kommer det att bli bra.

3. Torka torrt

När du rengör dina plattor, arbeta noggrant runt eventuella badrumsinredningar för att ta bort envisa ansamlingar och vara uppmärksam på hur man rengör injekteringsbruk i kakel också. När de är rengjorda, torka över plattorna med en torr mikrofiberduk för att förhindra att vattenfläckar sätter sig in.

Hur rengör man badrumsmarmorplattor?

1. Rensa ytan

Sopa upp eventuellt ytludd och damm innan du börjar rengöra plattorna.

2. Rengör lite och ofta

Det bästa sättet att hålla marmorplattor i toppskick är att rengöra regelbundet. Att använda ett specifikt rengöringsmedel rekommenderas, men milt, miljövänligt diskmedel fungerar också bra. Späd ut det med vatten och använd en sprayflaska för att fukta men inte mätta plattorna och torka av med en ren, fuktig trasa. Torka sedan av med en torr trasa eller handduk för att få tillbaka glansen.

Hur man rengör badrumsstenplattor

1. Se till att plattor är förseglade

När du använder naturstensplattor i ditt hem är det viktigt att de tätas ordentligt för att förhindra att de fläckar och absorberar fukt och smuts.

Det finns olika typer av tätningsmedel beroende på typ av sten och dess finish, till exempel opolerad kontra polerad, så det är viktigt att köpa rätt tätningsmedel med dina plattor. Det är särskilt viktigt att förlänga livslängden på din sealer genom att använda rätt rengöringsprodukter. Använd alltid ett pH-neutralt rengöringsmedel och en fuktig trasa, eller en ångmopp på naturstensgolv.

2. Torka över ytan

Torka över plattorna med en torr trasa av mjuk borste för att ta bort eventuellt damm.

3. Använd ett pH-neutralt rengöringsmedel

För att rengöra stenplattor, använd en pH-neutral rengöringslösning och en fuktig trasa och torka över plattorna. Att rengöra regelbundet gör det till ett mycket enklare jobb och hjälper till att förhindra att smuts sätter sig in. Torka av med en torr trasa när den är ren.

Hur man rengör badrumsgolvplattor/klinkers

1. Sopa upp

Börja med att sopa upp eventuellt damm, spindelväv etc och dammsuga i hörn där skräp lätt kan samlas.

2. Välj rätt rengöringsmedel

Välj en kakelrengöringslösning för din specifika kakeltyp och prova en testlapp först innan du rengör hela golvet.

3. Arbeta mot dörren

Börja i området längst bort från dörren till ditt badrum med en mopp och hink fylld med ditt valda rengöringsmedel. Rengör golvet i en svepande rörelse och gå över eventuella envisa fläckar för att ta bort dem. Arbeta bakåt mot din dörr för att undvika att trampa på det rena golvet när det är blött. Låt torka naturligt innan du går på den.

Kan jag rengöra badrumsplattor med vinäger och bakpulver?

Ja och det här är ett enkelt sätt att spara pengar hemma, så länge de inte är marmor eller natursten. Först måste du ge ytan en avdammning. Torka av plattorna med en torr trasa för att ta bort eventuellt damm så att det inte blandas in i rengöringslösningen.

I en skål, gör en pasta genom att blanda ihop vinäger och bakning soda. Pensla pastan över dina plattor eller använd en mikrofiberduk för att applicera och låt stå en liten stund så att lösningen kan bryta ner eventuellt kalk- och tvålskum.

Tvätta bort ättika och bakpulver. lösning med varmt vatten och torka ytan med en mikrofiberduk, polera tills den blir ljus och blank.

Hur rengör jag kalk från badrumsplattor?

Om du bor i ett område med hårt vatten kan kalk bildas snabbt, vilket gör att dina plattor ser matta ut. Rengör över plattorna med en torr trasa eller borste för att ta bort eventuell lös smuts eller damm.

Använd ett bra kakelrengöringsmedel för din typ av kakel för att ta bort kalk. Du kan också prova den naturliga metoden ovan med vinäger och bakpulver, även om detta aldrig bör användas på marmor- eller naturstensplattor. Spraya över plattorna och torka över med en ren fuktig trasa tills kalken har tagits bort.

Torka över med en ren, torr trasa. Det bästa sättet att undvika kalkavlagringar är att rengöra dina plattor regelbundet för att förhindra att det byggs upp och gör det svårare att ta bort.

Vilket är det bästa sättet att rengöra badrumsplattor?

Att börja från toppen av väggen och arbeta dig neråt hjälper till att förhindra dropp när du rengör badrumsplattor. Det är också en bra idé att rengöra väggplattor innan du börjar på golvet så att du kan sopa upp eventuellt damm som faller på golvplattorna efter rengöring. Att använda en kakelrengöringsmedel för dina specifika kakel ger de bästa resultaten.

Hur ofta ska jag rengöra badrumsplattor?

Lite och ofta är det bästa tillvägagångssättet när det kommer till rengöring av badrumsplattor. Även om det inte är det trevligaste jobbet att göra, om du anstränger dig för att torka av våta plattor efter en dusch med en mikrofiberduk, kommer det att förhindra ansamlingar av kalk och tvålfläckar.

Sedan är allt du behöver göra att fräscha upp ditt badrum varje vecka med en specifik kakelrengöringsmedel och ge dem en lätt buff för att hålla dem i toppskick.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur rengör man produkter med tryck på?

  • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall