pot 2943443 1280

Hur man Rengör Oxiderad Koppar – Få Gammal Koppar att Glänsa

Koppar är en vacker metall som används för smycken, krukor, stekpannor, rör, och mycket mer. Dock oxiderar lätt koppar och ändrar utseende.

Ibland är denna patina (den skamfilade beläggningen) vacker, men ibland vill du behålla den vackra glansen hos kopparobjekt.

Så idag diskuterar vi det bästa sättet att rengöra koppar så att du kan återställa en illa nedsmutsad/oxiderad antikvitet till dess ursprungliga glans.

Hur man rengör koppar

 1. Skär en citron på mitten.
 2. Strö salt på den köttiga sidan av båda citronhalvorna.
 3. Gnid in citronen på kopparbiten tills mattan är borta och kopparn lyser.
 4. Tvätta ditt kopparobjekt med diskmedel och vatten.
 5. Skölj den.
 6. Använd en ren, torr mikrofiberduk för att torka kopparn ordentligt.

Innan rengöring av koppar

Innan du börjar rengöra dina kopparföremål måste du veta om det är lackerat, förseglat eller kopparpläterat.

Kopparföremål är ibland lackerade eller förseglade för att förhindra att de mattas. Dessa föremål måste rengöras på ett sätt som inte gör att lacken eller tätningen lossnar från ditt kopparföremål.

För att ta reda på om föremålet du rengör är förseglat eller lackat, doppa hörnet på en trasa i vinäger och doppa det sedan i bakpulver. Hitta en dold plats på kopparn och gnugga den med trasan. Om du ser att lacken lossnar vet du att din kopparvara inte är lackad eller förseglad och du kan använda naturliga rengöringsmedel för att skrubba din koppar ren.

Kopparpläterade föremål bör inte heller rengöras med dessa metoder eftersom kopparpläteringen kan repas. För att ta reda på om ditt föremål är kopparpläterat, använd en magnet. Om magneten fastnar på föremålet är den kopparpläterad. Om magneten inte gör det så är den inte det.

Rengör dina kopparpläterade föremål med vatten och diskmedel. Torka med en torr trasa. Polera den sedan med en kopparpoleringskräm.

Även om koppar inte rostar, utvecklar den en grön film som kallas patina. Detta är resultatet av att koppar oxiderar. Så här rengör du oxiderad koppar naturligt med hjälp av produkter som du har runt huset.

Dessa metoder är utmärkta om din koppar inte är lackerad, förseglad eller kopparpläterad.

Med citronsaft

Skär en citron på mitten och vårsalt på de köttiga sidorna av den skurna citronen. Gnugga försiktigt kopparbiten med citronen tills mattan är borta. Tvätta din bit med diskmedel och torka den sedan torr med en mjuk trasa.

Med bakpulver

Bakpulver är utmärkt för att ta bort fläckar från dina kopparbitar.

Börja med att blanda 2 tsk bakpulver med 2 tsk vatten på en tallrik för att göra en pasta. Doppa en mikrofiberduk i pastan och täck kopparn med pastan.

Vänta ungefär en minut.

Skrubba försiktigt din bit med trasan. Skölj den noggrant innan du använder en ren och torr mikrofiberduk för att försiktigt polera din koppartorr.

Med ketchup

Ketchup görs med två sura ingredienser: vinäger och tomater. Så den kan användas för att ta bort smuts och smuts från gamla kopparbitar.

Häll lite ketchup i en skål. Doppa sedan en mikrofiberduk i ketchupen och bred ut den över hela din kopparbit. Vänta 10-20 minuter innan du försiktigt skrubbar din kopparbit med ketchupen tills anmärkningen är borta.

Skölj den noggrant och polera den torr med en ren och torr mikrofiberduk.

Med salt och vinäger

Lös upp 1 matsked salt i 1 kopp vinäger. Använd en mjuk trasa för att gnugga din kopparbit med lösningen. Skölj sedan och torka kopparn med en torr trasa.

Om det inte verkar fungera kan du kombinera 1 msk salt med vinäger. Återigen, du behöver 1 kopp vinäger. Tillsätt salt och vinäger tillsammans med 3-4 koppar vatten i en stor kastrull. Koka upp blandningen innan du tappar din kopparbit i grytan. Låt det koka tills matt och smuts lossnar från din bit.

Låt den svalna och inspektera din bit. Det kan fortfarande behöva skrubbas lite när det tas ur grytan. Efteråt, tvätta din bit med diskmedel och vatten innan du torkar den med en mjuk trasa.

Med Cola

Coca-cola kan användas för att rengöra dina kopparbitar också. Häll en burk cola i en skål. Sänk ner din bit i colaen och låt den dra i en timme.

När timmen är slut behöver du inte skrubba kopparn. Skölj helt enkelt och torka av din bit torr med en ren och torr mikrofiberduk.

Med mjölpasta

Ett annat alternativ är att göra en mjölpasta för att rengöra dina kopparsaker. Blanda ½ kopp vit vinäger och 1 matsked salt i en skål. Tillsätt sedan tillräckligt med mjöl för att göra en tunn pasta.

Använd en mjuk trasa eller skursvamp för att applicera pastan på din kopparbit. Gnid tills kopparn är ren innan du sköljer av biten under rinnande vatten.

Torka torrt med en torr mikrofiberduk tills det glänser.

Hur man förseglar koppar med olja

Lägg lite babyolja på en ren mikrofiberduk. Torka sedan av din kopparbit överallt med trasan tills din bit är täckt med en tunn skyddande beläggning. Putsa sedan in oljan i din koppar med trasan.

Du kan också applicera ett vax på din koppar. Lägg en liten mängd på en ren mikrofiberduk, gnid in den på din bit och polera sedan.

Oljan eller vaxet kommer att skydda din koppar från att utsättas för syre som gör att din pjäs mattas.

Hur man rengör lackad koppar

Lackerad koppar måste rengöras försiktigt så att du inte tar bort eller skadar den skyddande beläggningen.

 • Diskmedel
 • Vatten
 • Skål
 • Tratt
 • Sprayflaska
 • 2 mikrofiberdukar

Såhär gör du:

1. Gör en lösning

Blanda 2 koppar varmt vatten med 2 matskedar diskmedel i en skål. Använd sedan tratten för att hälla blandningen i sprayflaskan.

2. Spraya kopparn

Spraya kopparn överallt med tvålvatten. Om kopparn är täckt av smuts och smuts, låt den sitta i några minuter innan du går vidare till nästa steg.

3. Skrubba försiktigt

Använd en mikrofiberduk för att försiktigt skrubba din kopparbit för att ta bort smutsen.

4. Skölj

När du har tagit bort all smuts från din pjäs, skölj den under rinnande vatten.

5. Torka

Avsluta med att torka din kopparbit med en ren och torr mikrofiberduk.

Tips för att hålla koppar rent

Att underhålla och ta hand om dina kopparpannor och smycken på rätt sätt är det bästa sättet att hålla din koppar ren. Så här är några tips om hur du förvarar dina kopparbitar och även vad du bör undvika så att din koppar förblir glänsande i flera år.

 • Rengör dina kopparbitar var sjätte månad.
 • Applicera en tunn skyddande olja eller vaxbeläggning för att förhindra matning.
 • Torka alltid dina koppargrytor och -pannor och låt dem inte lufttorka.
 • Förvara små kopparbitar i en plastpåse med kiselgelförpackning.
 • Förvara stor koppar bitar i klara plastbehållare med syrafritt papper.

Gör inte:

 • Sätt inte koppargrytor och -pannor i diskmaskinen.
 • Använd inte starka kemikalier, polermedel eller blekmedel för att rengöra kopparbitarna.
 • Använd inte slipande rengöringsmedel, stålull eller hårda skurkuddar på din koppar.

Vanliga frågor

Hur gör du en DIY-kopparrengöring?

Du kan göra ett hemgjort kopparrengöringsmedel genom att blanda ¼ kopp mjöl med ¼ kopp salt. Tillsätt sedan tillräckligt med vit vinäger för att göra en pasta. Gnid den här blandningen på dina kopparbitar för att ta bort smuts och smuts som har byggts upp tills din koppar lyser.

Skölj kopparn ren och torka med en mikrofiberduk.

Kan man använda WD-40 för att rengöra koppar?

WD-40 används inte för att rengöra koppar, men det är utmärkt för att applicera ett skyddande skikt på dina kopparbitar. Spraya WD-40 på en trasa och applicera WD-40 på din bit innan du polerar den.

Kan du använda tandkräm för att rengöra koppar?

Ja, du kan använda tandkräm för att rengöra koppar. Gnid in tandkrämen på det skamfilade området och låt det sitta i några minuter. Torka bort tandkrämen innan du sköljer av biten under rinnande vatten. Torka kopparn med en ren och torr mikrofiberduk.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall