gaming mouse 6159550 1280

Bästa sättet att Rengöra en Musmatta – Tips & Råd

Om du använder en musmatta vet du hur viktigt det är att hålla den ren. Fläckar och smuts kan störa spårningen och göra det svårt att kontrollera din mus. Det här är förödande om du är en spelare.

Tack och lov är de flesta musmattor lätta att rengöra oavsett om du använder en PC eller Mac-dator. Följ bara de här enkla instruktionerna för att lära dig hur du rengör en musmatta så är du på väg till ett enkelt spelande igen.

Hur man rengör en musmatta

Fyll ett handfat med varmt vatten och doppa din musmatta i vattnet. Tillsätt lite diskmedel till en mjuk skurborste och skrubba försiktigt dynan tills fett, smuts och fläckar har tagits bort. Skölj din musmatta under rinnande vatten för att se till att all tvål är borta. Använd sedan en ren och torr mikrofiberduk för att ta bort överflödigt vatten. Låt din musmatta lufttorka på en handduk.

Hur ofta ska man rengöra en musmatta?

Du måste rengöra din musmatta minst 3 till 4 gånger om året. Musmattor blir smutsiga eftersom dina händer ständigt rör vid dem. Det betyder att om du använder din dator efter lunch kanske du lägger till fett och bakterier i musmattan.

Lägg till ett par kaffespill så blir din musmatta smutsig.

Hur man rengör en musmatta av gummi eller plast

Det bästa rengöringsmedlet för musmattor att använda är diskmedel. Det kommer att skära igenom smuts, smuts och fett utan att skada dynan.

Vad du behöver:

 • 2 mikrofiberdukar
 • Vatten
 • Diskmedel

Så gör du:

 1. Fukta tyget
 2. Fukta din mikrofiberduk i lite vatten.
 3. Torka av din musmatta
 4. Skrubba din musmatta med en fuktig trasa för att ta bort smuts och smuts. Om din musmatta är smutsig, tillsätt lite diskmedel till din trasa och skrubba fläcken med den. Disktvålen hjälper till att skära igenom smutsen utan att skada musmattan.
 5. Skölj din musmatta
 6. Ta bort allt tvålvatten från dynan genom att skölja den med färskt vatten.Torka musmattan
 7. Använd en ren och torr mikrofiberduk för att torka din musmatta. Din musmatta kan behöva flera timmar för att torka om den har en tygbaksida. Icke-porösa musmattor kan dock användas omedelbart.

Hur man rengör en tygmusmatta

Musmattor av skum och tyg har en överlägsen känsla jämfört med en vanlig gummidyna. De behöver dock lite mer arbete för att rengöra.

Vad du behöver:

 • Behållare eller diskho
 • Vatten
 • Diskmedel
 • Mjuk rengöringsborste eller tandborste
 • Ren torr trasa
 • Handduk

Så gör du:

Fyll ett handfat

 1. Fyll ett handfat eller en behållare med ljummet vatten. Se till att vattnet inte är för varmt annars skadar du din musmatta.
 2. Fördjupa musmatta
 3. Lägg din musmatta i behållaren och se till att den är helt nedsänkt i vattnet.
 4. Skrubba musmattan
 5. Tillsätt en liten mängd diskmedel till din musmatta och använd din rengöringsborste för att försiktigt skrubba musmattan. Disktvålen kan skära igenom fett och smuts på din musmatta utan att skada den.
 6. Arbeta in tvålen i tyget för att ta bort smutsen. Du kan behöva lägga till mer tvål och skrubba flera gånger för att ta bort de tuffare fläckarna från dynan.
 7. Skölj musmattan
 8. När din musmatta är ren, skölj den under rinnande vatten för att ta bort all tvål från dynan.
 9. Torka musmattan
 10. Ta bort musmattan från vattnet och skaka den ordentligt. Torka sedan torrt med en ren och torr trasa. Lägg den sedan platt på en handduk för att lufttorka.
 11. Du bör se till att dynan är helt platt så att den inte utvecklar några veck eller bäddar när den torkar. Låt den torka i 24-48 timmar innan du använder den.

Hur man rengör en RGB-musmatta

RGB är en musmatta som är designad för spel på hög nivå. Den innehåller en hård yta för din mus och RGB-belysning också. Det betyder att en RGB-musmatta, tillsammans med andra trådbundna musmattor, har elektronik.

Du måste vara noga med att se till att du kan rengöra din musmatta utan att vatten skadar den.

Vad du behöver:

 • Skål
 • Diskmedel
 • 2 mikrofiberdukar

Så gör du:

Koppla ur

Koppla ur din musmatta eller ta ur eventuella batterier för att säkerställa att det inte går någon elektrisk ström till din musmatta.

Fuktduk

Tillsätt lite ljummet vatten i skålen. Sänk din mikrofiberduk i vattnet innan du tillsätter lite diskmedel till trasan. Vrid ur trasan för att se till att den inte är droppvåt.

Skrubba musmattan

Skrubba ytan på din musmatta med en trasa för att ta bort all smuts, smuts och fett på den. Fukta din trasa och tillsätt mer diskmedel efter behov för att skrubba bort smutsen. Se till att y vrid ur trasan varje gång så att du inte blötlägger musmattan.

Fortsätt skrubba tills din musmatta ser ren ut.

Torka musmatta

Använd en ren, torr mikrofiberduk för att torka upp så mycket vatten som möjligt från din musmatta. Låt den sedan torka på ett sätt som förhindrar att elektroniken inuti din pad utsätts för vatten. Vänta tills din musmatta är helt torr innan du ansluter den igen för att användas.

Kan du lägga en musmatta i tvättmaskinen?

Ja, du kan tvätta många musmattor i tvättmaskinen. Det är dock mer sannolikt att maskinen skadar din musmatta så det bästa sättet att rengöra en musmatta är att handtvätta den.

För att rengöra din musmatta i tvättmaskinen, lägg din musmatta i trumman och tillsätt en liten mängd diskmedel eller milt diskmedel i maskinen. Ställ sedan in maskinen på kall och en försiktig centrifugeringscykel. När tvättcykeln är klar, låt din musmatta lufttorka i 24-36 timmar innan du använder den.

Hur man torkar en musmatta

För att torka din musmatta ordentligt, låt den lufttorka platt på en handduk i 24-36 timmar. Detta hjälper till att förhindra att det bildas veck och böjningar i dynan när den torkar.

Ett annat alternativ är att föna din musmatta med en hårtork. Använd den lägsta inställningen och se till att du har tillräckligt med avstånd mellan hårtorken och dynan för att förhindra skador.

Lägg inte din musmatta i torktumlaren eftersom värmen kommer att skada den.

Varför fastnar min mus fortfarande?

Hög luftfuktighet kan göra att en mus fastnar på musmattan. Du kan prova att använda en avfuktare för att ta bort överflödig fukt från luften eller öppna ett fönster för att förbättra luftflödet.

En annan anledning till att din mus kan ha fastnat i dynan är att dynan har blivit utsliten. Musmattor har ofta en slät yta för att hjälpa musen att glida över dynan. Med tiden slits denna yta av och musen kommer att fastna på dynan.

Försök att vända på musmattan för att använda den andra sidan. Annars kan det vara dags att byta ut din musmatta.

En smutsig mus kommer också att fastna på musmattan. Lösningen här är att rengöra din mus.

Förstör vatten en musmatta?

Nej, musmattor är gjorda av vattentätt material som tyg och gummi, så vatten kommer inte att förstöra dem. Undantagen är RGB eller trådbundna musmattor. De innehåller elektronik som kommer att skadas om de blir blöta.

Hur länge håller musmattor?

Musmattor är designade för att hålla i 5-10 år även om du använder musmattan varje dag. Några tecken på att du kommer att behöva byta ut din musmatta är när den börjar visa uppenbara skador, en grov yta eller när djuprengöring av din musmatta inte längre tar bort smutsen.

Kan du föna musmattor?

Ja, du kan föna en musmatta. Använd den lägsta inställningen på din hårtork och se till att du håller ett visst avstånd mellan din hårtork och musmattan. Var försiktig eftersom värmen från din hårtork kan skada musmattan.

Är en musmatta nödvändig?

Ja, det rekommenderas att du använder en musmatta om du använder en mus.

Fötterna på din mus är känsliga och benägna att skadas. Samtidigt kommer ditt skrivbord att repas av friktionen från musen som ständigt gnuggar mot det. Musmattan skyddar både din mus och ditt skrivbord.

Hur man tvättar en musmatta

Om du funderar på att tvätta din musmatta, oavsett om det är en musmatta med handledsstöd, en Razer-musmatta, en Glorious gaming-musmatta eller en SteelSeries-musmatta, måste du veta hur du tvättar din musmatta ordentligt. Det bästa sättet att rengöra din musmatta är att torka av den med en fuktig trasa för att ta bort all smuts och smuts. Torka den sedan med en mikrofiberduk.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar