washing machine 2668472 1280 2

Så Rengör du en Tvättmaskin – Bästa Sätt att hålla den fräsch

Först kan det verka konstigt att rengöra en apparat som själv rengör dina kläder, men om man tänker på det är det förstås vettigt. Du skulle inte tvätta dig själv i ett smutsigt bad eller dusch så för att säkerställa att dina kläder tvättas så bra som möjligt måste du veta hur man rengör en tvättmaskin.

Att ge din tvättmaskin underhåll hjälper till att få bort mögel, dålig lukt och klädförstörande rester – och eventuellt förhindra att den går sönder till, så lite vård och rengöring räcker långt.

Följ vår guide, samt bästa tips från experterna så är din tvättmaskin tillbaka till sin bästa på nolltid.

Hur man rengör en tvättmaskin

1. Rengör tvättmedelslådan

Tvättmedelslådan kan vara ett tillflyktsort för bakterier, ingrott tvättpulver och mögel och det är ett litet utrymme som kan bli smutsigt snabbare än du kan föreställa dig, med tanke på att det är här du lägger formulan som är utformad för att rengöra dina kläder och sängkläder!

För bästa resultat, ta bort hela lådan och sätt igång med en gammal tandborste och en vanlig städare. Om du är osäker på hur du tar bort din låda, se bruksanvisningen. Glöm inte att rengöra lådhålet också. Det kommer att vara fläckfritt på bara några minuter och dina kläder kommer att kännas fräschare direkt.

2. Rengör filtret

Smutsfiltret är till för att skydda din tvättmaskins pump genom att stoppa ludd, vävnader, mynt och allmän smuts i dess spår. Det betyder att det, precis som tvättmedelslådan, är en plats där bakterier samlas. Det är också varmt och fuktigt, så det är en idealisk grogrund för skumma lukter som kan infiltrera maskinen… och din tvätt.

Lösningen? Töm den regelbundet för att ta bort ludd och smuts som har samlats inuti. Tvättmaskinsfiltret är vanligtvis placerat längs maskinens nedre kant, bakom ett gångjärnsförsett lock. Kontrollera din bruksanvisning om du är osäker. Lossa försiktigt nödavloppsröret och placera en skål eller kastrull på golvet under den.

Koppla ur och låt eventuellt vatten som har rinna av. Sätt tillbaka kontakten, ta bort skålen och lägg en handduk på golvet. Skruva försiktigt av eller lossa filterkåpan.

Eventuellt instängt skräp ska rinna ut med det fångade vattnet, men kolla inuti hålrummet för att vara säker. Torka av med en trasa, rengör eventuella komponenter och sätt tillbaka locket. Kontrollera igen att du har satt tillbaka kåpan ordentligt för att förhindra oavsiktliga läckor.

3. Rengör trumman

Även om insidan av din tvättmaskin ser gnistrande ren ut så är den förmodligen inte det. Det finns massor av skrymslen och vrår där bakterier kan gömma sig och frodas. Det bästa du kan göra är att köra en tomtvätt varannan månad.

För att rengöra tvättmaskinen sätter du den på ett program medan den är tom, och tillsätter tvättmedel direkt i trumman. Det behöver inte vara en lång cykel det behöver bara vara varmt. En varmtvätt ska helst vara 60 grader. Detta bör döda bakterier, ta bort lukt och förhindra att tvålskum och kalk byggs upp på svåra att se platser.

Vi rekommenderar att du använder diskkristaller. Häll 500 ml direkt i trumman och lägg den på den hetaste tvätten som din tvättmaskin kommer att göra.

4. Förhindra dålig lukt

Har du någonsin öppnat din tvättmaskinsdörr för att bli bemött med en obehaglig, unken lukt? Detta kan bero på att de fuktiga förhållandena i en nystartad maskin är perfekta för att mögel ska växa.

Om du lämnar tvättmaskinsdörren öppen något efter tvättar kan luft cirkulera runt trumman, som hjälper till att stoppa bakteriernas förökning och minskar tillhörande fuktiga dofter. Detta är ännu viktigare under varmare väder på sommaren.

Se till att ditt avlopp utanför också hålls rent från skräp och rengörs regelbundet eftersom lukter kan matas in i maskinen igen.

5. Rengör dörrtätningen/listen

När du trycker in din tvätt i maskinen och drar ut den fuktig igen, är det lätt att glömma utrymmet mellan luckan och trumman. Den där gummitätningen som hindrar vatten från att rinna ut på ditt kök eller grovköksgolv är också en plats för överflödigt tvättmedel och smuts att gömma sig. Om du låter detta byggas upp, förvandlas det till mögel och blir allt svårare att ta bort.

Före och efter varje tvätt, använd en fuktig trasa för att ge tätningen en försiktig avtorkning och det borde räcka för att hålla den här delen av maskinen i bra nick. Det betyder också att din rena tvätt inte tar upp färsk smuts när du tar ut den för att torka.

6. Använd rätt tvättmedel

När du står inför den häpnadsväckande mängden tvättmedel som står uppradade på stormarknadshyllorna är det lätt att bara tänka på effekten de har på dina kläder. Intressant nog har extra lödder och flytande sköljmedel kopplats till att lämna en rest i maskinen som kan bidra till dålig lukt och mögel.

Kort sagt, om du vill vara snällare mot din tvättmaskin (och hjälpa den att hålla längre) använd pulver istället för vätskor. Att veta vad man ska använda och hur man tvättar kläder hjälper till att uppnå bättre tvättresultat varje gång – det låter så självklart, men du skulle bli förvånad!

7. Rengör din tvättmaskin regelbundet

Det bästa sättet att få bort lukten ur en tvättmaskin är att förhindra att den blir illaluktande i första hand. Det betyder att du lägger till rengöring av tvättmaskinen på din lista över hushållssysslor.

Vi rekommenderar att du rengör din tvättmaskin varannan vecka. Speciellt på sommaren när det är varmt och din tvättmaskin börjar lukta lättare.

Om du inte kan hinna med, försök att göra det minst en gång i månaden. Försök bara att inte vänta tills det börjar lukta för illa.

Ett annat användbart skötsel- och rengöringstips är att veta hur man rengör en diskmaskin, för gnistrande resultat varje gång. Om din tvättmaskin fortfarande luktar konstigt finns det en möjligheten är bortom att spara och du kan behöva köpa en ny tvättmaskin.

Innan du kastar in handduken, testa dessa praktiska tips om hur man rengör en tvättmaskin , eftersom det kanske bara behöver lite TLC för att få dina vita vitare.

Hur djuprengör jag min tvättmaskin?

Det är viktigt att se till att din tvättmaskin rengörs regelbundet, eftersom bakterier kan byggas upp vilket leder till obehagliga lukter.

Vi rekommenderar att du tvättar din maskin varannan månad eller var 30:e tvätt för att säkerställa att apparaten förblir ren och för att minska risken för ansamling av kalk.

Häll pulvret direkt i botten av den tomma diskmaskinen eller trumman på tvättmaskinen, välj sedan ett standardtvättprogram och kör programmet. Hushållsapparater är i en oändlig cykel, så att använda ett specialiserat rengöringsmedel för att förvisa bakterierna och mikroorganismerna som lever inuti kommer att säkerställa att dina kläder och tvättmaskin lämnas doftande fräscht och hygieniskt rena.

Hur städar du en illaluktande tvättmaskin?

Medan det finns många specialprodukter du kan köpa för att eliminera dålig lukt i din tvättmaskin, välj den mer naturliga vägen och använd grundläggande butiksskåp i stället.

Bakpulver och vit vinäger är de två ingredienserna du behöver, så ta tag i den förstnämnda och tillsätt 1/4 kopp till 1/4 kopp vatten och häll sedan denna lösning i tvättmaskinens tvättmedelsbehållare.

Ta sedan 2 koppar vit vinäger och tillsätt detta i trumman, kör sedan en högvärmecykel, medan du lämnar maskinen tom. Bakpulver och vinäger kombinerat, tillsammans med den höga värmen kommer att förvisa alla obehagliga lukter och lämna din maskin ren och fräsch.

Vad kör du genom din tvättmaskin för att rengöra den?

Om lösningen med vinäger och bakpulver inte fungerar för dig eller om du vill ha något lite mer slagkraftigt, prova något som tvättmaskinsrengörare som kan ta bort mögel, förvisa dålig lukt och eliminera kalk. Men om du fortsätter att rengöra din maskin, låt dörren stå på glänt mellan tvättarna och behandla den med omsorg och respekt, du ska inte behöva sträcka dig efter starka kemikalier för regelbundet vilket är bra på alla sätt.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall

  • Hur man Rengör Lampskärmar – Bästa Tips!

  • Hur man Rengör Solpaneler – Bästa Tips & Råd