bed 1078919 1280

Hur man Rengör Lampskärmar – Bästa Tips!

Lampskärmar lägger till textur, färg och stil till ditt hem. De finns också i en mängd olika stilar och tyger från vintage nyanser till vackra sidennyanser. Men lampskärmar lockar också till sig insektsfläckar, damm, smuts, mögel och mögel.

För att ditt hem ska se vackert ut är det nödvändigt att veta hur man rengör lampskärmar.

Hur man rengör lampskärmar

 • Rulla försiktigt en klädroller nerför lampskärmen för att ta bort all smuts och spindelväv.
 • För en lampskärm av tyg, tillsätt en skvätt diskmedel i ett stort handfat eller badkar fyllt med varmt vatten.
 • Rör om vattnet tills diskmedel är blandat i vattnet.
 • Sänk ner lampskärmen i badet och låt den dra i 10 minuter.
 • Torka försiktigt av lampskärmen med en mjuk svamp tills den är ren.
 • Töm vatten i badet och fyll på det med färskt vatten.
 • Sänk ner skuggan i vattnet och svepa runt den för att skölja lampskärmen.
 • Ta bort lampskärmen och torka försiktigt av den med en ren handduk för att ta bort överflödig fukt.
 • Låt det torka.

Kan du rengöra lampskärmar?

Ja, du kan rengöra gamla lampskärmar i tvål och vatten utan att förstöra tyget. Du måste läsa skötseletiketten för specifika rengöringsprodukter som du ska undvika. Om du har ömtåliga eller värdefulla lampskärmar som är broderade, pärlformade, antika eller målade, rådgör med en professionell innan du rengör skärmarna.

Vad du behöver:

 • Luddrulle
 • Dammsugarfäste med möbelborste
 • Djupt handfat, badkar eller hink
 • Diskmedel
 • Vatten
 • Mjuk svamp eller mikrofiberduk
 • Tandborste
 • Ren handduk
 • Maskeringstejp
 • Hårtork (valfritt)

Damma lampskärmar

Lampskärmar är en magnet för damm och djurhår. Det bästa sättet att börja rengöra lampskärmar är att ta bort damm och djurhår med en klädrulle.

1. Dammsug

Använd försiktigt ett dammsugartillbehör med en möbelborste för att dammsuga den dammiga lampskärmen. Ditt mål är att ta bort så många spindelväv och så mycket damm som möjligt.

2. Använd en luddrulle/klädrulle

Rulla försiktigt luddrullen upp och ner i lampskärmen och var försiktig så att den inte går sönder. När det översta arket blir fyllt med smuts och hår, ta bort det och fortsätt rulla upp och ner i skuggan.

Rengör lampskärmen tills du har tagit bort så mycket av smutsen och håret du kan.

Lampskärmar i tyg

Du kan säkert rengöra linne och andra tyger som din lampskärm är gjord av med tvål och vatten. Det är alltid bäst att kontrollera din skötseletikett innan du börjar, för att säkerställa att din lampskärm inte har några speciella instruktioner.

1. Ta bort lampskärmen

Koppla ur lampan och ta bort lampskärmen från lampfoten. Se sedan till att all smuts, damm och hår har tagits bort från din lampskärm med en luddrulle.

2. Fyll en behållare

Fyll ett djupt handfat, ett badkar eller en stor hink med varmt vatten. Du behöver vattnet tillräckligt djupt för att täcka minst ½ av lampskärmen.

3. Lägg till diskmedel

Tillsätt cirka 1 tsk diskmedel i vattnet. Blanda sedan vattnet med händerna för att blanda det tills du har lödder. Om du tror att du behöver en starkare tvål än diskmedel, kan du använda ett tvättmedel som innehåller syrgasblekmedel istället.

4. Placera lampskärmen i vattnet

Håll din lampskärm i ramen och placera skärmen i vattnet. Låt det dra i ca 10 minuter. Se till att vrida lampskärmen så att alla sidor är genomblöta.

5. Torka

Doppa din svamp eller mikrofiberduk i vattnet. Torka försiktigt av din nyans uppifrån och ner. Gnugga inte tyget eftersom det kan skada färgen.

Om du upptäcker att du har några svåra fläckar kan du använda en tandborste och extra tvål för att dutta på fläckarna. Återigen, gnugga inte tyget eller fläckar eftersom det kan skada färgen på ditt tyg.

6. Ta bort lampskärmen

Dra ut lampskärmen ur behållaren och töm ut vattnet. Fyll diskhon, badkaret eller hinken igen med färskvatten som inte har någon tvål tillsatt.

7. Skölj

Håll din lampskärm i ramen för att doppa och svepa skuggan i vattnet. Detta hjälper till att ta bort tvålvattnet från lampskärmen.

8. Torka

Dra ut lampskärmen ur vattnet och skaka den försiktigt för att ta bort överflödigt vatten. Torka av skuggan med en ren handduk för att torka. Töm badkaret.

Ge din skärm tid att torka innan du sätter tillbaka den på lampfoten.

Du kan också använda en hårtork på en låg inställning för att torka din lampskärm. Innan du slår på hårtorken måste dina händer och fötter vara torra. Rikta hårtorken mot lampskärmen och håll den cirka 8-10 tum bort från lampskärmen.

9. Sätt fast igen

När lampskärmen är helt torr, sätt tillbaka den på lampfoten. Sätt tillbaka din lampa i uttaget.

Om du har gula nikotinfläckar på din tyglampskärm, tillsätt 1 kopp vinäger i tvålvattenbadet.

Papper eller pergament lampskärmar

Lampskärmar av papper och pergament kan inte sänkas ner i vatten eftersom vattnet förstör pappret. Dessutom, om din lampskärm hålls ihop med lim, måste du använda den här metoden för att rengöra din lampskärm.

1. Sätt på handskar

Ta på dig handskar innan du börjar arbeta med en lampskärm av papper eller pergament. Nyanserna är känsliga för oljorna på dina händer och detta kommer att förhindra att du av misstag lämnar olja på skuggan.

2. Ta bort skugga

Koppla ur din lampa och ta bort lampskärmen från lampans botten.

3. Torka av lampskärmen

Använd en torr mikrofiberduk och torka försiktigt av insidan och utsidan av din lampskärm. Ditt mål är att ta bort all smuts och spindelväv från din lampa. Var noga med att inte slita sönder lampskärmen.

Du kan också använda ett dammsugarmunstycke med en möbelborste. Återigen, arbeta långsamt och försiktigt så att du inte sliter sönder lampskärmen.

Ta bort fläckar med ett konstgummi radergummi. Gnugga försiktigt fläcken samtidigt som du stödjer papperet på andra sidan så att du varken böjer eller river papperet.

Använd en bit vitt bröd istället för en mikrofiberduk för att rengöra din pergamentlampskärm.

Lampskärmar av plast eller glas

Lampskärmar av plast och glas torkas vanligtvis av med en trasa doppad i tvålvatten för att rengöra dem.

1. Ta bort lampskärmen

Koppla ur din lampa och ta bort lampskärmen från basen.

2. Ta bort damm

Ta bort damm och smuts från din lampa med en mikrofiberduk eller dammsugartillbehör med en borste.

3. Blanda tvålvatten

Fyll en skål med varmt vatten och tillsätt några droppar diskmedel. Swisha det för att se till att diskmedel har blandats i vattnet.

4. Torka

För att rengöra din lampskärm med rengöringsmedel, doppa först din mikrofiberduk i tvålvattnet och torka försiktigt av lampskärmen överallt.

5. Torka

När din lampskärm är ren, låt den torka och polera sedan bort eventuella ränder med en torr mikrofiberduk.

6. Ersätt

Sätt tillbaka din lampskärm på basen och koppla in den.

Hur man rengör lampskärmar med veck

Om du har en lampskärm med dragspelsveck vet du att det kan vara utmanande att rengöra mellan vecken. Här är ett par hack du kan använda.

 • Använd borsttillbehöret på din dammsugare för att dammsuga längs och ner i vecken för att ta bort dammet.
 • Ett annat billigt alternativ är att försiktigt placera maskeringstejp i vecken, men tryck inte ner. Ditt mål är att försiktigt lyfta ut dammet ur vecken med maskeringstejpen.
 • Använd en hårtork på en låg inställning som är en bit bort från den veckade lampskärmen. Detta hjälper till att blåsa bort damm och smuts från vecken på din lampskärm.
 • Använd en liten pensel för att borsta ner vecken och ta bort dammet.

Hur man rengör bruna fläckar på lampskärmar

Om du har problem med bruna fläckar på dina lampskärmar finns det ett par hack du kan prova.

Du kan använda blekmedel för att ta bort mögelfläckar från dina lampskärmar. Spraya först lampskärmen så att den är lätt fuktig. Gör en lösning av ¼ kopp blekmedel i 1 liter vatten. Doppa en svamp eller en mikrofiberduk i blekmedelslösningen och torka av hela lampskärmen med lösningen.

Använd en tandborste för att försiktigt skrubba eventuella fläckar. Vänta 5 minuter. Skölj lampskärmen med sötvatten innan du torkar lampskärmen med en ren vit handduk för att torka den.

För att ta bort insektsfläckar med vinäger, gör en hemmagjord lösning av 1 del vinäger till 1 del vatten i en liten skål. Doppa en pappershandduk i vinägern och dutta försiktigt fläcken tills den har tagits bort.

Kan du diska lampskärmar i diskmaskinen?

Medan de flesta lampskärmar inte kan diskas i diskmaskin, kan lampskärmar av glas. För att diska dina glaskupor i diskmaskinen placerar du dem på det översta stället och ersätter diskmedlet med vinäger.

Hur rengör du en tofs på en lampskärm?

Du måste vara försiktig när du rengör en tofs på en lampskärm eftersom de är ömtåliga och lätt kan rivas upp.

Bred isär tofsen på en liten gummimatta eller plastbit som en plastpåse. Använd en torr tandborste för att försiktigt borsta tofsen nedåt och manuellt ta bort all smuts, spindelväv och smuts från tofsen.

Om tofsarna fortfarande är smutsiga kan du göra en rengöringslösning genom att fylla en sprayflaska med rumstempererat kolsyrat vatten. Tillsätt 1 matsked milt rengöringsmedel.

Spraya sedan en droppe av rengöringslösningen på toppen av tofsen. Borsta försiktigt rengöringslösningen nedåt på tofsen för att rengöra den. Torka tofsen med en ren handduk genom att försiktigt dutta den.

Arbeta med en tofs i taget tills alla tofsar är rena.

Vad orsakar bruna fläckar på lampskärmar?

De bruna fläckarna på en lampskärm kan orsakas av mögel och fukt som utvecklas på din lampskärm, särskilt om du bor i en fuktig miljö. De bruna fläckarna kan också vara fläckar som lämnats av insekter.

Vad kan jag göra med gamla lampskärmsramar?

Gamla lampskärmsramar kan användas på nytt. Du kan till exempel förvandla den gamla ramen till en hållare för suckulenter för utomhusbruk, ett hantverksställ, förvandla dem till en leksakskorg för lekrummet eller till och med en tidningshållare.

Hur rengör du lampskärmar?

De flesta lampskärmar kan rengöras genom att använda en luddrulle för att ta bort allt damm, smuts och spindelväv från din lampskärm. Detta kommer att göra en dramatisk förbättring av utseendet på din nyans. Annars, kontrollera skötseletiketten och rengör din lampskärm med en metod som är lämplig för materialet som den är gjord av.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall