brick wall 3156713 1280

Hur du blir av med Fukt, Kondens och Mögel i ditt Hem

Fuktighet diskriminerar inte. Det kan förekomma i alla hem, från en studiolägenhet till en vidsträckt herrgård. Ofta orsakat av att inte hålla jämna steg med hushållningen, det kan det visa sig vara ett stort problem. Kläder och möbler kan skadas och det kan också utlösa hälsoproblem som astma. Det är därför, om du ser tecken på fukt, är det bäst att komma till botten med problemet så snart som möjligt.

Så hur blir du av med fukt? Vi har samlat ihop alla tips och tricks du behöver för att komma fram till hur du ska tackla problemet, och se till att det inte stör dig.

Hur blir du av med fukt

Tecken på att du har fukt i ditt hem

Unken lukt

Ett fuktigt rum har en unken, distinkt doft. Så fort du öppnar en dörr kommer du inte att kunna ta fel på den. Det kommer att lukta instängt.

Märken på väggen

Mörka märken på väggen är alla tecken på att du har fuktproblem. Fukt kan också visa sig som missfärgad puts, orsakad av fukt i väggen.

Lyftande eller flagnande tapeter

Om du upptäcker att din tapet flagnar sig bort från vägg kan detta sannolikt bero på inre fukt.

Kalla väggar

Om dina innerväggar är kalla att röra vid vara ett tecken på fuktbildning. Innerväggar ska vara varma och torra att röra vid om det inte finns någon fukt instängd i dem.

Överdriven kondens på fönster

Kondens runt fönster är vanligt på vintern. Men en överdriven mängd som aldrig verkar klarna är ett tecken på att du kan ha fukt.

Vad orsakar fukt?

I sin enklaste form orsakas fukt av kondens. När temperaturen sjunker stiger kondens, vilket skapar fukt i fönstren varje morgon, vilket så småningom kommer att orsaka mögel och fukt.

Men det är inte den enda orsaken till fukt. Läckande rör, avfall eller spill kan vara bovarna. Stigande fukt som kommer upp från marken orsakas vanligtvis av att den har en skadad fuktsäker bana, eller ingen fuktsäker bana alls. Eller så kan det tränga in vatten utifrån på grund av en saknad takpanne, läckande fönsterkarm eller blockerad rännan.

Allt som involverar värme kommer att hjälpa till att döda alla bakterier. Att använda en ångtvätt är därför ett effektivt sätt att döda mögel som finns, eftersom det kommer att penetrera ytan och döda 99,9 procent av bakterier och bakterier.

Men att använda ånga på mögel kommer inte att döda ett pågående mögelproblem eftersom det inte når roten till problemet. För att förhindra framtida mögelproblem bör du överväga dragskydd och andra jobb som förhindrar att fukt kommer in i ditt hem.’

Lyckligtvis är fukt lätt att identifiera. Du måste börja med att hitta orsaken för att korrekt åtgärda den. Till exempel, en fuktig fläck på väggen där skorstenen går tyder på en läcka från skorstensskorsten, en våt fläck överst på en vägg kan indikera en läckande stupränna och fukt nära fönster kan betyda ett skadat droppspår under fönsterbräda.

Det är viktigt att utläsa vilken typ av fukt det är för att förhindra ytterligare skador. Det finns tre typer:

1. Kondensorsakad fukt

Den vanligaste formen av fukt orsakas ofta av dålig uppvärmning och ventilation. Det uppstår när aktiviteter som matlagning höjer luftfuktigheten i en byggnad. Denna luft kondenserar på kalla ytor, såsom fönster och väggar.

Rinnande vatten på fönster är den tydligaste signalen om kondens och kan leda till fläckiga gardiner, ruttnande fönsterkarmar eller mögel på fönster, färg och tapeter.

2. Stigande fukt

Det är här vatten kommer in i en struktur från marken. Symtomen inkluderar fuktskadade golvlister och golv, fläckig gips, färg och tapeter som flagnar.

3. Inträngande fukt

Det här är när vatten kommer in i en byggnad utifrån och rör sig genom väggarna, vilket ofta skapar fläckar eller mögeltillväxt på något avstånd från läckan. Orsaken är defekter i rännor och rör, felaktiga beslag, och sprucken återgivning.

Som med allt är det lättare att förebygga än att komma på hur man bli av med fukt. När fukt börjar kan det ibland vara svårt att åtgärda de problem den orsakar, såsom mögeltillväxt och strukturella skador. Förebyggande är alltid lättare än att åtgärda – vilket är ganska bokstavligt när det gäller mögel, med tanke på de hälsorisker som kan komma med det!

Här är några snabba och enkla medel för att förhindra och fördriva fukt.

1. Torka av fönster och trösklar varje morgon

Ta bort kondensen så snart som du ser det eftersom detta kommer att stoppa mögel från att byggas upp. Använd kökshandduk, en skrapa eller en fönsterdammsugare. Det kan hjälpa att ibland torka av väggar och fönsterkarmar med en svampdödande tvätt.

Om du tar bort mögel som orsakats av kondens, rekommenderas att du torkar bort det med en trasa doppad i tvålvatten. När du är klar, använd en torr trasa för att ta bort eventuell fukt och kasta båda dukarna. Var försiktig så att du inte borstar mögeln, eftersom detta kan frigöra mögelsporer”

2. Hantera ånga och os från matlagning

Täck alltid pannor och kastruller när du lagar mat. Detta förhindrar inte bara att ånga läcker ut, utan sparar också energi. Du kan också stänga köksdörren när du lagar mat för att förhindra att ånga läcker ut till andra delar av huset.

Förbättring av dina värme- och ventilationssystem kommer att lösa problem med kondensering långt. Installera fläktar i köksdesign för att minska fukt. Du kan köpa kraftfulla spiskåpor för mindre än 2000kr, så detta kan vara en extremt kostnadseffektiv långsiktig lösning.

3. Bli av med fukt i badrummet

Att duscha eller bada kan producera mycket ånga och fukt. För att förhindra att detta orsakar kondens i resten av huset, se till att hålla dörren till badrummet stängd och öppna badrumsfönstret när du duschar.

Se till att i själva badrummet ha en utsugsfläkt monterad för att hjälpa till att rensa bort överflödig fukt i rummet. Detta är ännu viktigare om du inte har ett fönster i badrummet.

4. Säkerställ god ventilation

Att ventilera ditt hem kan vara lika enkelt som att öppna ett fönster i minst 15 minuter varje morgon. Om du har fönster som kan låsas i ett lätt öppet läge, desto bättre.

Om du har kondensproblem i ett visst rum, överväg att montera luftklossar. Dessa är öppningar med massor av små hål i dem och kan läggas till ytterväggar, så att luft kan passera under ett upphängt trägolv. Traditionellt gjorda av lera, är de nu vanligare gjorda av plast. Plast ger bättre luftflöde och bryts mindre lätt. På lång sikt kommer de att förhindra att fukt och fukt skadar golvbrädorna.

5. Håll ditt hus varmt

För att hålla fukten borta under de kallare månaderna, försök att hålla ditt hem på en jämn varm temperatur. Fukt uppstår när varm luft träffar kalla väggar, så genom att hålla ditt hus varmt blir ytorna inte tillräckligt kalla för att skapa kondens. Testa att ställa in timers för att din värme ska slås på med intervaller under dagen.

6. Installera isolering

Bra isolering är lika viktigt, speciellt om du har kalla fläckar på väggar där kondens byggs upp. Rådgör alltid med en expert innan du påbörjar ditt projekt.

Du bör också överväg att ersätta gamla dragiga dörrar och fönster med två- eller treglasfönster.

7. Köp en avfuktare

Innehåll i ett hem som lämnas tomt under långa perioder kan lätt skadas om de absorberar och håller kvar överflödig fukt från luften. Detsamma gäller fastigheter som känns permanent fuktiga, på grund av sitt läge, (kanske byggda mot sidan av en kulle) eller ålder.

Det är här en avfuktare kommer in. Det kommer att minska fuktighetsnivån i luften genom att suga in luft från rummet i ena änden, ta bort fukten och sedan blåsa tillbaka den ut i rummet igen, vilket tillför värme i processen.

8. Häng inte kläder att torka inomhus

Om möjligt, prova att hänga kläder utomhus för att torka – även på vintern. Detta kommer att hjälpa till att undvika kondens från de våta kläderna som ansamlas i huset. Om du har utrymme se om att investera i en torktumlare som hjälper till att hålla tillbaka ångan och fukten när du torkar kläder.

Om du måste lämna kläder att torka inomhus, placera en avfuktare i närheten för att suga upp överflödig fukt.

Hur blir man av med inträngande fukt

Du kan behöva reparera eller byta ut dina hängrännor. Det kan vara din fönsterbrädes nedsänkningsspår – utformade för att släppa ut regnvatten så att det inte rinner ner för husväggen.

Hur blir man av med uppstigande fukt

Allvarliga fuktproblem kan kräva att du konsulterar en kvalificerad besiktningsman. De kommer att göra en fuktavläsning i ditt hem, identifiera orsaken till problemet och ge dig råd om rätt tillvägagångssätt.

Hitta en professionell i ditt område på Fastighetsvårdsföreningens system.

Det kan vara så att problemet lätt kan åtgärdas, men din besiktningsman skulle kunna rekommendera att installera en ny fuktsäker bana. Detta innebär att injicera väggarna med kemikalier som kommer att bilda en vattenavvisande barriär. Detta kan göras från utsidan av byggnaden, eller så kan din specialist behöva ta bort innerväggen tillbaka till tegelstenen för att injicera banan. De kommer sedan att återställa dem med ett specialistgips.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur rengör man produkter med tryck på?

  • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall