house 2593489 1280

Så Städar du en Soffa – Praktiska Rengöringstips

Med konstant användning kan det vara svårt för att hålla våra soffor rena, fräscha, fria från smulor, damm och smutsiga märken.

Du har valt vad du anser är den bästa soffan, men med barn som klättrar över dem, husdjur som sover ovanpå dem och många av oss som föredrar ett middagsscenario där vi äter mat framför tv:n då och då, är det ingen överraskning att de kan bli lite smutsiga.

Din soffa kommer med andra ord inte att se lika fräsch ut som den dagen du köpte dem.

Men den goda nyheten är att din soffa inte är dömd. Du kan faktiskt rengöra din soffa.

Oavsett om din idealiska idé för vardagsrumssoffa är en vacker och mysig tygsoffa, en lyxig sammetsdesign eller sofistikerad lädersoffa,har vi hittat de bästa sätten att hålla vilken soffa som helst ren och välstädad. Så här gör du!

Hur man rengör en soffa

När det kommer till soffstädning är det inte en ”en regel passar alla”. Mycket av det beror på tyget som din soffa är gjord av och om du har lösa eller monterade överdrag, så se till att kontrollera etiketten för att se vilken typ av rengöringsmedel du kan använda (lösningsmedel eller vattenbaserad) och hur du bäst tvättar dem.

Det finns en del kontroverser om huruvida sofföverdrag bör eller inte bör tvättas i en tvättmaskin, och många tycker att överdragen inte går på soffan samma sätt efteråt eller kan se missformade ut.

Generellt säger tillverkare ”endast kemtvätt” för att undvika sådana resultat. Men det finns de som menar att lägga lösa överdrag i tvättmaskinen med en skonsam inställning på tvättmaskinen, såsom ulltvätt, gör att de kommer ut som nya. Det handlar om hur modig du känner dig att tvätta dina egna sofföverdrag.

Regelbundet underhåll är också nyckeln när det gäller att hålla din soffa ren, så att dammsuga eller borsta den en gång i veckan kommer att hjälpa till att hålla soffan snygg och undvika att smuts ansamlas som mattar färgen eller gör att tyget slits.Det är också klokt att ta hand om eventuella spill omedelbart och dutta dem med en pappershandduk eller en mjuk trasa för att suga upp den, snarare än att gnugga på den, vilket kan pressa ut spill djupare in i tyget.

Låt oss ta en titt på de olika sofftygerna, och hur man rengör klädseln.

Hur man rengör en skinnsoffa

Skinnsoffor väljs ofta för deras hållbarhet och lätta att torka av, men hur kan du säkerställa att din modell förblir i gott skick?

1. Dammsug

Ta först bort all smuts genom att ge din läderklädsel en dammsugning. Använd borsttillbehöret om du har en för att undvika att repa lädret.

2. Torka bort damm

Använd en ren trasa för att ta bort eventuellt damm – det är bäst att inte använda vatten eller rengöringsmedel eftersom vissa typer av läder kan vara ömtåligt och fläckar.

3. Använd ett specialläderrengöringsmedel

Torka försiktigt av din soffa med cirkulära rörelser med ett läderrengöringsmedel. Ett specialistbalsam från ett kvalitetsvårdskit hjälper till att rengöra och konditionera din soffa, återuppliva glansen i lädret och bevara dess mjuka smidighet. För att förhindra att lädret tappar sin färg eller att det blir torrt, applicera detta balsam två gånger om året.”

Hur man rengör en tygsoffa

Tygsoffor kan vara lättare att rengöra än du tänker, oavsett hur ljusa i färgen omslagen – inklusive neutrala och grå soffa vardagsrum idéer.

1. Rengör eventuell ytsmuts

Börja med att ta bort kuddar, kontrollera nedåt på sidorna och baksidan för eventuella lösa byten eller söta överdrag, etc, ge sedan din soffa en dammsugning med hjälp av klädselmunstycket. Se till att dammsuga sömmarna och eventuella springor och upprepa på alla dina kuddar.

2. Kontrollera etiketten

Innan du börjar rengöra överdragen, se till att du kontrollerar etiketten för att se vilka produkter du kan använda på din soffa.

 

W betyder att du bara kan använda en vatten- baserad rengöringsmedel. S eller P betyder att den endast kan rengöras med lösningsmedel (endast kemtvätt).

SW eller WS betyder att du kan använda antingen ett vattenbaserat rengöringsmedel eller lösningsmedelsrengöringsmedel. En ångtvätt går också bra att använda.

Slutligen betyder X att du inte kan använda något vatten eller rengöringsmedel på ytan – få det professionellt rengjort istället.

Om din soffa tillåter, torka av kuddarna med en ren, fuktig trasa för att ta bort damm och smuts och stoppa eventuella fläckar.

3. Ta bort eventuella fläckar eller lukter

Det finns några enkla huskurer som hjälper till att ta bort fläckar och spill. För det första är vit vinäger ett utmärkt naturligt fläckborttagningsmedel för de flesta typer av klädsel.

Använd den för att torka fläcken med lika delar vatten och vinägerlösning, torka sedan bort fläcken försiktigt med en mikrofiberduk (använd bara en ny trasa eller se till att den är helt ren). Följ upp detta med en blandning av milt rengöringsmedel och ljummet vatten för att ta bort eventuell kvardröjande vinägerlukt och låt den torka naturligt.

Bakpulver är bra för att ta bort oönskad sofflukt – applicera ett stänk av det till området, låt det stå i 15-20 minuter och dammsug det sedan.

4. Ge den en ångrengöring

Använd dig av en ångtvätt för att hålla sin soffa i toppskick. Du kan använda en handhållen ångrengörare. Vad ånga kommer att göra är att den kommer att fräscha upp din soffa. Det kommer att döda alla bakterier och bakterier som finns i soffan. Och om det finns några fläckar där, kommer det att hjälpa fläcken att lyfta.

Tyvärr kanske ångrengöraren inte tar bort fläcken helt och du måste gå tillbaka över den med en fläckborttagningsprodukt, men det kommer att fräscha upp din soffa.

Hur man rengör en sammetssoffa

Det brukade vara så att sammet inte var ett val för alla med husdjur och/eller små barn, men nuförtiden gör lättskötta tyger (de flesta är inte längre sidenbaserade) det lätt för oss att njuta av att ha en lyxig finish utan att behöva befria det från märken.

1. Ta bort smuts och damm

Noga dammsugning är nyckeln för att rengöra en sammetssoffa, så använd långsamma cirkulära rörelser för att bli av med skräp. Ett annat alternativ är att istället använda en klädborste, som gör jobbet snabbt och enkelt – men du behöver fortfarande en dammsugare för de underkuddar och svåråtkomliga områden.

2. Borsta

Du kan köpa mjuka metallborstar som är designade speciellt för sammet, och dessa är bra för att behålla din soffas glans. Var noga med att borsta i tygens riktning.

3. Behandla den med ånga

Om din soffa tillåter (du måste kontrollera etiketten för att se om du kan använda vatten på din soffa), använd en handhållen ångrengörare för att förhindra märken och veck. Använd den på en låg inställning och flytta ångrengöraren hela tiden så att den inte stannar på någon plats för länge och skadar tyget.

Hur rengör jag soffläckar?

Hastighet är nyckeln när det kommer till spill och fläckar. Försök att ta bort fläcken så fort du märker det genom att torka med vatten och hushållspapper och undvik att gnugga tyget eftersom det sannolikt kommer att sprida färgen. Använd en lösning av tvålvatten och en ren vit handduk för att torka tills du har tagit bort färgen.

För att undvika vattenmärken efter rengöring rekommenderar vi att du fuktar en färgäkta trasa med kokt vatten från en vattenkokare och försiktigt torkar av hela panelen eller kudden från söm till söm. Detta kommer att hjälpa till att förhindra vattenfläckar när tyget torkar.

Hur ofta ska du rengöra en soffa?

Om du spiller något eller fläckar dyker upp mystiskt kan det vara lätt att ignorera soffklädselrengöring, men med tanke på hur ofta din soffa används och hur mycket dold smuts och damm som kan byggas upp är det bra att ge den uppfräschning varje vecka om du kan, för att den ska se så bra ut som möjligt. En snabb dammsugning kommer att befria den från allt damm eller smuts som med tiden kan matta din soffas färg och påverka materialet.

Det går inte att förneka att soffor kräver regelbundet underhåll. Men oavsett hur hårt du försöker hålla din helt nya soffa lika fläckfri som den dagen den kom hem, är det oundvikligt att några irriterande fläckar kommer att dyka upp med tiden.

 

Du behöver ofta inte göra hela djuprengöringen från topp till tå, men vi rekommenderar kontinuerlig punktrengöring och att välja tygskydd för att hjälpa din soffa att behålla sitt nya, fräscha utseende.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Så fungerar RUT

  • Så enkelt är det att hitta det perfekta städföretaget

  • Fördelar med att Anlita en professionell Städfirma

  • I Vilken Ordning ska man Städa sitt Hus?

  • Det Första man ska Städa när man Städar Vardagsrummet

  • Vilket är det Smutsigaste Området i Badrummet?