panel 2562239 1280

Hur man Rengör Solpaneler – Bästa Tips & Råd

Den här guiden täcker allt du vet om hur man rengör solpaneler.

När du köper solpaneler för hemmet hjälper du miljön, sparar pengar, och skapar potentiellt mervärde till ditt hem. Men allt detta kommer inte bara att kosta dig i förväg i installationskostnader, du måste också ta hänsyn till underhållet där huvuduppgiften är rengöring.

Eftersom solpaneler använder ljus, som de omvandlar till ström, är det viktigt att ha en tydlig panel som låter ljuset tränga igenom. Molnen gör tillräckligt för att skära ner på dina potentiella solenergibesparingar utan att en smutsig eller smutsig panel ökar problemet.

Så hur rengör du solpaneler? De kommer med största sannolikhet att vara på ditt tak, vilket i sig kan vara ett problem att ens komma till. Sedan måste du fundera på hur ofta detta behövs, vad det kommer att kosta dig om du inte gör det. Plus, naturligtvis, vad som händer när fåglar gör sin egen sorts röra där.

Hur man rengör solpaneler, steg för steg

Medan du kan betala någon för att rengöra dina solpaneler åt dig behöver processen att göra det själv inte vara för skrämmande. Om du har all rätt utrustning för att få jobbet gjort kan du spara ännu mer pengar genom att göra detta själv. Och det behöver inte ens vara så regelbundet, ifall detta gör dig avskräckt.

1. Investera i en teleskopisk svamp – eller hyr en

Det bästa sättet att rengöra dina solpaneler är från marken. För det första är det det säkraste stället att göra det och för det andra betyder det att du inte behöver investera i och förvara en stor stege. Men det betyder att du kommer att behöva ett specialverktyg, speciellt en teleskopisk svamp.

Detta är i huvudsak en utdragbar stång med en svamp på änden som fungerar på längden. Om du inte kan rengöra dina paneler från marken så rekommenderas det att du anlitar en fackman som går upp dit och får jobbet gjort åt dig, säkert.

2. Välj en icke-slipande svampyta

Själva svampen, om den inte redan ingår i stavköpet, bör vara en icke-slipande sådan. Detta kommer att innebära att du inte riskerar att skada panelens översta skikt, vilket igen kan orsaka lätta blockeringar med till exempel repor.

3. Se till att det är en solig dag utan moln

Helst vill du städa en dag när himlen inte är mulen. Dessa kan blockera solljus som annars skulle hjälpa till att torka panelerna snabbt. Om de inte torkar snabbt kan det lämna fläckar över dem, vilket är ytterligare ett potentiellt ljusblock till panelen.

4. Börja tidigt på morgonen, gör det mesta av dagg

Den bästa tiden på dagen för att få jobbet är tidigt på morgonen. Det är när daggen har lagt sig på panelerna, vilket ger ett användbart lager av fukt och en mjukgörande effekt på all smuts som bildats där uppe.

5. Fyll en hink med varmt tvålvatten

Använd varmt vatten med tvål för att få bästa resultat för att ta bort smuts, skräp eller till och med fågelspill.

6. Arbeta tvärs över panelens ovansida, undvik ledningarna under

Rengör endast ovansidan av panelerna. Detta är mycket viktigt eftersom, även om dessa är byggda för att tåla vädret, finns deras ledningar under. Så bli inte frestad att rengöra under panelerna där kablarna kan skadas. Håll dig endast till det översta lagret.

Varför är det viktigt att hålla solpaneler rena?

1. En ren solpanel är en effektiv solpanel

Eftersom ju effektivare panelen är desto mer kraft kan producera, i detta fall är renlighet bokstavligen lika med pengar. Så att hålla dem rena är superviktigt om du vill försäkra dig om att investeringen du gjort för att köpa dem inte går till spillo. Eller, sannolikt mer tillämpligt, att investeringen betalas av så snart som möjligt.

Solenergi omvandlas till el via solpanelen. Det betyder att ljus bokstavligen förvandlas till pengar. Ju mer ljus panelen kan absorbera, desto mer pengar kan du spara. Eftersom ljus lätt kan blockeras är det viktigt att det yttre glasskiktet på din panel inte blockeras av smuts, smuts eller avfall. Från fågelbajs och damm till mossatillväxt, det finns många sätt att din panel kan bli mindre effektiv.

När du tänker på att även de bästa solpanelerna bara är cirka 20 % effektiv, vilket innebär att allt ljus som kommer in till 80 % går till spillo, vilket gör det superviktigt att hålla dina paneler rena. Denna renlighet blir faktiskt viktigare med tiden eftersom panelerna kan minska i effektivitet under den 25-åriga garantiperioden.

2. Rengöring ger dig en chans att inspektera panelerna

En annan anledning att rengöra dessa paneler regelbundet är att det också ger en chans att få en närmare titt på allt. En visuell inspektion kan vara ovärderlig eftersom du kan upptäcka något som annars skulle ha gått obemärkt förbi och förvärrats med tiden. En läcka som droppar på en potentiellt sårbar del av panelen till exempel. Eller tillväxt av träd och buskar som kan hindra ditt solljus, vilket du kanske inte har märkt från marknivå. Att få chansen att ge ditt tak en snabb inspektion medan du letar är en annan bonus.

3. Städning kan sänka dina energiräkningar eller tjäna pengar

Ett bra exempel, i stor skala, är från solpanelerna som används av Google. Dessa solpaneler installerades för att generera massiva 1,6 MW solenergi. Sedan installationen rengjordes de inte förrän månad 15. När det var klart fördubblades kraftproduktionen över natten. En enorm skillnad. Nästa period att lämna dem orörda varade i kortare åtta månader. Men när den rengjordes den här gången, ökade effekten fortfarande med hela 36 %. Faktum är att Google säger, ”vi upptäckte att rengöring av dessa paneler är det bästa sättet att maximera energin de producerar.”

Även om du rengör dina paneler från större smuts och skräp , kan damm och partiklar fortfarande minska din solpanels produktionsnivåer med så mycket som 25 procent.

Hur ofta ska jag rengöra solpaneler?

I Google-exemplet ovan såg rengöring efter åtta månader och 15 månader stor skillnad. Men det här var på en enorm uppsättning, och inte på upphöjd tak. Så i verkliga fall kommer du förmodligen bara att dra märkbar nytta av att rengöra dina paneler en gång om året.

Det är värt att hålla ett öga på panelerna, kanske inspektera dem mer regelbundet, men för den faktiska rena bör årliga regelbundenhet räcka. Som sagt, det beror också på var du bor. Om du har mycket damm och smuts, bor i tätort till exempel, kan det löna sig att städa var sjätte månad. Dessutom, om du ser fågelröra som gör en stor blockering på dina paneler, är det värt att städa upp när och när.

Håll ett öga på din effekt på regelbunden basis, helst varje månad . Om detta börjar släppa, gör en inspektion, aka ta en titt på panelerna. Om de verkar ha något på sig är det värt att ta ut din stång och svamp för att få städning.

Knep för att ta bort seg smuts från solpaneler

1. Ta bort fågelspillning från solpaneler

Det första steget för att ta itu med fågelspillning är att använda vatten. Så du vill undvika svampen initialt eftersom dessa kan skapa en röra. Så sträck dig istället efter slangen som din första rengöring. Om du har tillgång till en högtrycksslang är det ännu bättre eftersom du återigen kommer att vara på marken för säkerhets skull.

Rikta upp slangen mot panelen och se till att använda vattnets fall för att landa ovanför röran så att stöten kan lossa den medan överflödig avrinning kommer att arbeta under den för att hjälpa den att glida bort.

Detta kanske inte fungerar omedelbart. Ta en paus och kom tillbaka till det när vattnet har mjukat upp röran så, för detta försök, kan slangens vattenpåverkan räcka för att få bort röran. Fortfarande inte helt borta? Ta ytterligare en tio minuters paus innan du går igång igen. Upprepa för så många teer som din mage orkar eller tills du är nöjd att den är ren. Avsluta med en tvättsvamp för att få den perfekta finishen.

2. Ta bort mossa från solpaneler

Om du har mossa på dina solpaneler vill du såklart få bort detta. Tyvärr är det här ett jobb för ett proffs. Ja, mossa är ett tecken på att du måste ringa in specialisterna.

Detta betyder att panelerna har det växande där från en uppbyggnad av något slag. Som sådan kommer den att vara förankrad där ganska bra. Du kan prova ovanstående slangrörsförsök men det kanske inte fungerar. I så fall är det dags att anlita en takrengörare. De kommer att använda stegar för att komma åt på nära håll så att all mossan kan tas bort.

För att undvika framtida mossolyckor är det lämpligt att öka städningsfrekvensen för att få bort eventuella -vara odlare innan de får en chans att ta tag.

Finns det några specialiserade företag som rengör solpaneler?

Ja. Det finns många. Oavsett var du bor kommer det troligen att finnas ett lokalt företag som specialiserar sig på rengöring av solpaneler.

Även om du kan få takrengöring att göra jobbet, är det bäst att välja en solcellsspecialist på panelrengöring. Den senare kommer att veta det bästa sättet att ta hand om panelerna. Som nämnts tidigare finns det potentiellt sårbara el så det är viktigt att personen som städar på nära håll vet vad de gör för att undvika panelskador.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur rengör man produkter med tryck på?

  • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall