makeup 2676392 1280

Hur man Rengör Sminkborstar – Bästa Tips & Råd

Om du inte kommer ihåg när du senast rengjorde dina sminkborstar, då har det gått för lång tid.

Att försumma denna viktiga uppgift kan leda till några ganska hemska fakta som får dig att springa till diskbänken just nu. Till exempel innehåller orena sminkborstar olja, död hud och en mängd olika bakterier.

Vi vet vad du tänker – det är dags. Och vi går igenom allt du behöver veta om hur du rengör dina sminkborstar. I slutet kommer de att se vackra ut och det kommer du också att göra.

De bästa sätten att rengöra sminkborstar

Det finns några enkla sätt att tvätta dina foundation- och ögonskuggsborstar. Vi förklarar varför det fungerar och när det är bäst att använda varje metod.

Med diskmedel

Du kan använda diskmedel för att rengöra dina borstar. Detta gör-det-själv-alternativ är praktiskt eftersom du förmodligen redan har diskmedel i huset.

Disktvål är fantastiskt för att rengöra sminkborstar eftersom den kan hantera oljebaserade foundations, concealers och andra produkter.

Du kan också använda detta på sminksvampar och skönhetsmixers.

Sist men inte minst kan diskmedel döda bakterier. Så om du är rädd för alla bakterier som förmodligen lever i dina borstar, prova den här metoden.

Med handtvål

Handtvål fungerar ganska på samma sätt som diskmedel, men det är mer skonsamt. Handtvål är bra för att ta bort flytande smink från dina penslar. Om du använder tyngre formel, prova handtvål när du tvättar dina sminkborstar.

Experttips

Använd fuktgivande tvål. Detta kommer att återfukta borstens borst och till och med förlänga dess livslängd. Om din sminkborste är gjord av naturliga hårborst, var noga med att använda en mycket mild tvål för att inte torka ut dem.

Med borstrengörare

Du kan hitta specifika rengöringsmedel gjorda för att tvätta sminkborstar. Detta tar bort en del av gissningsarbetet eftersom du vet att produkten är speciellt designad för att rengöra smink från dina penslar. Detta inkluderar ofta vax, olja och vätskebaserade produkter.

Om du använder olika sminkprodukter och vill ha den bästa rengöringen för dina penslar, prova att använda en rengöringsmedel.

Med Babyschampo

Babyschampo är en billig och glad produkt som du kan använda när du rengör sminkborstar. Babyschampo är skonsamt, så det är bra för naturliga borstar eller känslig hud.

Det här är ett bra alternativ om du vill rengöra dina sminkborstar regelbundet – ungefär en gång i veckan – eftersom det inte torkar ut borsten. Vi rekommenderar ett sulfatfritt schampo som en extra försiktighetsåtgärd.

Med torrschampo

Okej, vi pratar inte om torrschampot du använder för ditt hår. Istället finns det specifika torrschampon för dina sminkborstar.

Denna produkt rengör snabbt dina sminkborstar utan att bli blöta. Det betyder att du inte behöver vänta i timmar på att borstarna ska torka. Dessutom kan det motivera dig att rengöra dina borstar mer regelbundet.

Med vinäger

Äppelcidervinäger kan rengöra dina sminkborstar, men du kanske vill välja detta om du inte har något annat att använda. Din hud kanske inte uppskattar vinägern, och din näsa kanske inte älskar lukten. Det är dock ett enkelt sätt att desinficera borstarna och rengöra dem snabbt.

Med babyolja

Babyolja är bra för att bryta ner smink och ta bort det, så inte konstigt att babyolja hamnat på vår lista. Det är också bra för att ta bort smuts och avlagringar. Om du inte har rengjort dina borstar på ett tag, kanske du vill börja med detta innan djuprengöring med rengöringsmedel eller diskmedel.

Med rengöringsmatta

Du kan också använda texturerade rengöringsmattor för att tvätta dina sminkborstar. De är små och lätta att använda, och de flesta kommer med en medföljande tvål. Vi älskar att du kan ha dem i din sminkväska så att du kan rengöra dem när du är på språng!

Många har olika texturer för rengöring av alla möjliga penslar och svampar. Dessutom är de budgetvänliga!

Sammantaget rekommenderar vi detta om du har en mängd olika sminkborstar och svampar — eller om du letar efter en grundlig rengöring.

Hur man rengör sminkborstar

Nu när du vet vilka de bästa produkterna är för att rengöra dina sminkborstar, låt oss gå in på steg-för-steg-instruktionerna.

Den här metoden gäller även för svampar, men kom ihåg att byta ut dem 2-3 gånger om året.

Vad du behöver:

 • Valfri rengöringsprodukt
 • Vatten
 • Handduk

1. Skölj borsten

Blöt borsten under vatten. Undvik att få handtaget blött; annars kan du skada handtaget eller limmet som fäster borsten.

2. Applicera tvål och gnugga in

Applicera din valda rengöringsprodukt på din hand, en tallrik eller en rengöringsmatta. Snurra med borsten över rengöringsprodukten och massera in i cirkulära rörelser. Mätta hela borsten och arbeta in produkten i borsten riktigt bra.

3. Skölj och upprepa

Skölj borsten under vatten tills vattnet blir klart. Om det fortfarande är smutsigt, upprepa stegen ovan tills borsten är rena.

4.  Krama ut vatten

När borsten (eller svampen) är ren, krama ut allt överflödigt vatten och omforma borsten till hur de naturligt sitter.

5. Torka borsten

Lägg borsten på en handduk eller trasa. Se till att borstens huvud hänger över disken; annars torkar borsten platt. Det kommer att vara svårt att sminka dig om borsten är knasiga.

Låt borsten torka över natten. Använd den inte igen förrän borsten är 100 procent torra.

Hur man djuprengör sminkborstar

Om dina foundation-, rouge- eller ögonskuggsborstar är utsatta för envisa fläckar är det dags för djuprengöring. Du kan göra DIY hemma. Du behöver inte slänga borstarna. Följ denna metod:

Applicera borstschampo på rengöringsmattan:

För djuprengöring rekommenderar vi att du använder borstrengöringsprodukter. Satsa på en bra rengöringsmatta och ett borstschampo för att få bort flest fläckar. Applicera borstschampot och lite vatten på din rengöringsmatta.

Gnid borsten in i mattan: I små cirkulära rörelser, gnugga dina sminkborstar från den glesaste delen av mattan till den mest raffinerade delen. Detta säkerställer att du börjar med att ta bort överflödig smuts innan du tar itu med de där irriterande fläckarna.

Skölj borsten: Se till att skölja borsten mellan sektionerna för att ta bort överflödigt rengöringsmedel och lossad smuts.

Rengör mattan regelbundet: Om du tvättar några sminkborstar, håll rengöringsmattan ren. Annars kommer du att skura smutsiga borstar direkt i smutsen.

Torr över natten: Låt borstarna lufttorka över natten. Lägg dem på en handduk, med borsten hängande över en bänk för att säkerställa att borsten inte torkar platt.

Om det inte fungerar, eller om du inte kan investera i de produkterna, kan du rengöra borstarna med tvättsprit.

Lägg borstarna platt: På en handduk, lägg ner dina borstar.

Spraya: Mätta penslarna genom att spraya dem med tvättsprit.

Gnid: Gnugga penslarna på en pappershandduk fram och tillbaka tills sminket är helt borta från borsten. Upprepa steg två och tre tills du är klar.

Kläm: Krama ut överflödigt alkohol från borsten med en ren handduk.

Omforma och torka: Omforma borsten och torka borstarna över natten.

Tips för att rengöra sminkborstar ordentligt

När det kommer till det bästa sättet att rengöra sminkborstar finns det några fler hacks du kanske vill överväga. Detta säkerställer att dina borstar är fläckfria, hygieniska och förblir i nyskick.

Torka noggrant: Om du inte torkar dina penslar ordentligt kan borsten lätt böjas i skumma riktningar. Dessutom gör det det svårare att applicera din makeup smidigt. Torka dina penslar över natten om du har tid. Men om du har bråttom, använd en hårtork för att påskynda processen. Se till att den är på den lägsta inställningen för att undvika skador.

Balsamera naturliga borst: Om dina borst är gjorda av naturligt hår kan de behöva konditioneras då och då. Du kan använda ditt hårbalsam för att göra detta. Det kommer att hålla dem mjuka och friska.

Tvätta varje vecka: Om du använder smink varje dag, tvätta dina sminkborstar varje vecka. Detta håller dem superrena och skyddar din hud från bakterier och oljeansamlingar.

Var försiktig: Om du tvättar varje vecka och inte behöver ta bort irriterande fläckar, använd skonsamma produkter. Babyschampo eller sminkrengöring är ett bra alternativ. Även om diskmedel är fantastiskt vid djuprengöring, är det bäst att använda detta sparsamt.

Håll borsten i form: När du torkar borsten, häng borständen över disken, så att den inte torkar platt. För ännu bättre resultat kan du slå in borstarna i ett nätskydd och använda ett torkställ för sminkborste för att hänga borstarna upp och ner. Detta är den bästa metoden för att torka dina penslar ordentligt. Kom ihåg att det fortfarande kan ta 24 timmar att torka med den här metoden, men dina borst kommer att vara i underbar form.

Blötlägg inte hela borsten: Du kanske märker fläckar på metallanslutningen eller handtaget på din borste, men blöt inte dessa delar. Vatten kan lätt komma in i skrymslen och vråren och lossa limmet som håller ihop din borste. Istället bör du bara blötlägga borsten. Om du behöver rengöra resten av borsten, använd en sminkservett.

Var försiktig: Med naturliga borst måste du vara försiktig. Annars kan du skada dem. Dessutom måste du vara super skonsam med puderborstar. Skaka först bort allt överflödigt pulver innan rengöring. När du städar, gnugga inte för hårt. Detta kan skada borstens ändar.

Tänk två gånger på vinäger: Även om det är okej att använda äppelcidervinäger när det inte finns något annat tillgängligt, bör det aldrig vara ditt förstahandsval. Det kan skada borsten eftersom det är surt, och det kan också irritera din hud. Om du väljer vinäger, använd bara äppelcidervinäger. Använd aldrig maltvinäger, destillerad vinäger eller någon annan typ.

Hur ofta ska du byta sminkborstar?

Även om vi föreslår att du tvättar dina sminkborstar varje vecka – eller var sjunde användning – glöm inte att byta ut dem vid behov.

Du bör i allmänhet byta ut dina sminkborstar vart till femte år, beroende på hur ofta du använder dem och hur väl du underhåller dem.

Här är några tecken på att det är dags att byta ut dina sminkborstar:

 • Borsten är inte längre fylliga eller mjuka.
 • Håren är fläckiga eller svåra att rengöra.
 • Borsten är mycket grova.
 • Handtaget och anslutningsdelar slits ner.
 • Borsten luktar illa.
 • Borsten fransar, är gles eller sitter inte längre i rätt form.

Hur man förlänger livslängden på dina sminkborstar

Om du vill komma närmare femårsslutet av din borstes livslängd kan du göra några saker för att få det att hända.

Först och främst, rengör dina borstar regelbundet. Detta inkluderar foundation, ögonskugga och rougeborstar. Använd ett skonsamt rengöringsmedel som är speciellt framtaget för sminkborstar och låt dem torka upp och ner i ett galler.

För det andra bör du undvika att använda oljor eller vinäger när du rengör dina borstar. Vi vet att dessa produkter finns på vår lista, men de är inte vårt bästa val.

För det tredje, använd en fuktgivande produkt eller konditionera dina borst då och då. Detta återfuktar borsten och förlänger borstens livslängd.

För det fjärde, köp inte billiga sminkborstar. När du köper kvalitet kan du spara pengar på lång sikt.

Sist men inte minst, sänk inte hela borsten. Detta kan slita på limmet och bryta din sminkborste, vilket kräver att du köper en ny.

Bonustips

Det här tipset handlar inte om rengöring utan förvaring. Om du vill förlänga livslängden på dina sminkborstar är det viktigt att förvara dem korrekt. Vi rekommenderar att förvara dem i ett fodral som skyddar borsten. Om dina borst kläms mot en sminkväska eller fler produkter kan de tappa formen. Dessutom skyddar ett fodral borsten från bakterier eller läckage.

Hur man rengör sminksvampar

Att rengöra dina sminksvampar är metoderna ganska lika att tvätta dina sminkborstar. Den här metoden fokuserar dock specifikt på sminksvampar så att du kan märka bättre resultat.

Kom ihåg att byta ut dina sminksvampar var tredje till sjätte månad, beroende på hur ofta du använder dem.

Blöt svampen

Kör sminksvampen under vatten tills svampen har absorberat mycket vatten. Svampen ska bli märkbart större.

Gnid svampen mot tvålen

Håll sminksvampen under rinnande vatten medan du skrubbar svampen mot tvålen. Upprepa på alla sidor av svampen. Du bör se att tvålen löddrar upp på svampen. Det betyder att tvålen verkligen kommer in i mixerns porer.

Fortsätt tills sminksvampen är ren

Krama på svampen för att ta bort allt överflödigt vatten. Lägg den platt på en handduk över natten tills den är 100 procent torr.

Kan smutsiga sminkborstar orsaka akne?

Ja. Smutsiga sminkborstar hyser produktuppbyggnad, smuts, olja och bakterier. När du smetar ut detta på din hud kan det lätt orsaka finnar och utslag.

Håll dina borstar rena; håll huden ren.

Hur torkar jag mina sminkborstar?

Du har två alternativ.

Nummer ett: lägg dem platt på en handduk med borsten hängande över disken. Detta säkerställer att de inte torkar platt. Låt dem stå över natten eller tills de är helt torra.

Nummer två: använd ett torkställ och häng penslarna upp och ner, så de droppar torrt. Du kan också lägga dem i ett nätskydd för att behålla borstformen. Lämna dem över natten eller tills de är 100 procent torra.

Vilken tvål ska du använda för att rengöra sminkborstar?

Ju mjukare, desto bättre. Undvik tvål med sulfater eller andra starka kemikalier. Mild handtvål, som elfenbenstvål, är ett utmärkt val.

Det bästa valet är dock en specifik sminkrengöring avsedd för rengöring av borstar.

Blötlägg borsten, men blöt inte hela borsten. Om du får handtaget blött kan vatten bryta ner limmet som håller ihop borstarna.

Vad kan du använda för hushållsartiklar för att rengöra sminkborstar?

Om du inte investerar i en rengöringslösning för sminkborste kan du använda diskmedel, handtvål eller babyschampo. Babyolja och äppelcidervinäger kan också fungera, men de bör vara en sista utväg.

Sminkborsteåterställning

Det är viktigt att rengöra dina sminkborstar regelbundet. Att ge dem en snabb rengöring varje vecka kommer att hålla dem i toppskick. De håller längre, vilket ger dig mer valuta för pengarna.

Vår rengöringsprocess är mycket enkel och tar bara 10 minuter.

Du kan använda hushållsprodukter – som diskmedel eller babyschampo. Eller så kan du investera i kvalitetslösningar för smink-borste-rengöring och en texturerad matta för fantastiska resultat.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall