man 3774381 1280

Hur man Rengör en TV-skärm – Bästa Tips & Råd

Inget är värre än att försöka se ditt favoritprogram på en skärm som är täckt av fingeravtryck och smuts. Du kan dock inte ta en flaska Windex för att rengöra en stor platt-TV utan att skada den. Så idag diskuterar vi hur man rengör en TV-skärm på ett säkert sätt så att du kan njuta av strimmigt tv-tittande.

Vad man ska använda för att rengöra TV-skärmen

Du måste vara försiktig med vad du använder för att rengöra din TV-skärm. Moderna TV-apparater är gjorda med en mjuk plastskärm som lätt kan skadas. Att använda fel ämne på skärmen kan imma, missfärga eller repa den.

Mikrofibertrasa

En mikrofiberduk är ett utmärkt material att använda för att rengöra TV-skärmar. Tyget är vävt med små fibrer som gör trycket jämnare. Detta minskar risken för att du av misstag repar eller skadar din skärm.

Väger och vatten

Du kan göra en lösning av lika delar vit vinäger och destillerat vatten. Det destillerade vattnet kommer att förhindra att din skärm ser smutsig ut på grund av rester från hårt vatten.

Doppa din mikrofiberduk i lösningen och vrid ur den. Använd trasan för att försiktigt rengöra TV-skärmen. Se till att du inte trycker för hårt eftersom det kommer att skada skärmen. Torka den torr med en torr trasa.

Isopropylalkohol

Undvik att använda en isopropylalkohollösning som innehåller mer än 50 % alkohol, eftersom den kan skada din skärm genom att göra skärmen imma eller missfärgad, eller till och med ta bort den antireflekterande beläggningen. Späd istället isopropylalkoholen med destillerat vatten innan du rengör TV-skärmen med den.

Diskmedel

Du kan använda en mycket liten mängd diskmedel löst i vatten för att rengöra din TV-skärm också. Se till att förhållandet inte är mer än 1 del diskmedel till 100 delar vatten.

Doppa mikrofiberduken i tvålvattnet och vrid ur den väl. Du vill inte att överflödigt vatten droppar på din TV.

Använd trasan för att försiktigt rengöra TV-skärmen. Använd en ren och torr trasa för att torka skärmen när du har rengjort den.

Rengöringssatser

Rengöringssatser. Skärmrengöringssatser är gjorda för rengöring av TV-skärmar. De kommer med ett rengöringsmedel som är speciellt framtaget för användning på elektroniska skärmar tillsammans med mikrofiberdukar. Du kan säkert rengöra dina tv-skärmar med dessa kit.

Elektroniska våtservetter

Elektroniska våtservetter är designade för att rengöra all din elektroniska utrustning utan att skada skärmar eller kretsar. De är enkla att använda eftersom du helt enkelt drar en tork, vrider den för att se till att den inte droppar vätska och rengör skärmen.

Bästa sättet att rengöra olika TV-skärmar

De moderna mjukplastskärmarna behöver rengöras annorlunda än de äldre glasskärmarna som användes på rör-tv förr i tiden. Här är de specifika instruktionerna för det bästa sättet att rengöra en TV-skärm även om det är en 4K-skärm.

LCD-, LED- eller OLED-skärmar

Dessa skärmar kommer att skadas om du försöker använda traditionell våtrengöring på dem. Istället måste du använda en mikrofiberduk eller elektrostatisk damm för att ta bort damm, ludd och djurhår.

Om du har envisa fläckar eller fläckar, rengör dem med de förfuktade elektroniska torkdukarna. Använd sedan en mikrofiberduk eller dammduk för att gå över knapparna och baksidan av tv:n. Ditt mål är att ta bort allt damm i ventilerna.

Plasma-TV-skärmar

Plasma-TV-skärmar kräver att du använder samma kemtvättsmetoder som du använder för LCD-, LED- eller OLED-skärmar. Det beror på att de har antireflexbeläggningar som kan skadas av traditionella rengöringsprodukter.

Rör-TV

Burk-TV är gjorda med en tjock glasskärm som inte kommer att skadas om du rengör den med ett vanligt glasrengöringsmedel.

För att rengöra skärmen på en burk-TV hemma, spraya en mikrofiberduk med ditt favoritglasrengöringsmedel. Spraya aldrig skärmen direkt eftersom vätskan kan skada apparaten eller det omgivande skåpet. Se till att duken är lätt fuktad i stället för att den droppar blöt.

Torka sedan av skärmen med en fuktig trasa. Du kan använda en nagel eller tandpetare för att försiktigt skrapa alla fläckar eller bitar som fastnat som du inte kan torka rent med trasan.

När skärmen är ren, torka den torr med en torr mikrofiberduk.

Hur man rengör en TV-skärm utan ränder

Inget är värre än en TV-skärm som är täckt med ränder. Så här rengör du din TV utan att lämna irriterande ränder efter sig.

Vad du behöver

2 Rena och torra mikrofiberdukar

Stäng av TV:n

Stäng av din tv eftersom det är lättare att se ränder eller fläckar på en svart skärm.

Torka av skärmen horisontellt

Använd den första rena och torra mikrofiberduken för att torka av skärmen horisontellt, gör ditt bästa för att rengöra hela skärmen. Se till att du vänder på trasan ofta eftersom den tar upp damm från skärmen.

Torka skärmen vertikalt

Torka nu av skärmen vertikalt med den andra mikrofiberduken. Återigen, gör ditt bästa för att rengöra skärmen noggrant. Vänd på trasan ofta så att du rengör TV-skärmen med en ren trasa.

Din TV ska vara fläckfri och strimmfri nu.

Hur man rengör TV-fjärrkontroller

TV-fjärrkontroller används ganska mycket under loppet av varje dag när familjemedlemmar byter kanal. De kan bli ganska smutsiga och bör rengöras.

Vad du behöver:

  • Desinficerande våtservetter
  • Tandpetare

1. Ta bort batterierna

Öppna locket på batterifacket för att ta bort batterierna. Sätt tillbaka locket när batterierna har tagits bort.

2. Tryck på Fjärrkontroll

Vänd fjärrkontrollen så att knappsidan är vänd mot marken. Knacka försiktigt fjärrkontrollen mot ett bord för att få bort eventuella lösa smulor eller skräp som kan ha fastnat i de olika springorna eller mellan knapparna.

3. Torka fjärrkontrollen

Använd en förfuktad desinficeringsservett för att rengöra båda sidorna av fjärrkontrollen. Se till att du vrider ur torkan innan du använder den, för att vara säker på att den inte är droppvåt.

4. Rengöringsknappar

Använd en tandpetare för att försiktigt rengöra springorna mellan knapparna och eventuella smala utrymmen. Du kan också använda tandpetare för att ta bort smuts som fastnat.

5. Torka kontrollen

Låt fjärrkontrollen torka helt innan du byter batterier.

Hur man rengör TV-högtalare

Förutom att rengöra en TV-skärm måste du också rengöra högtalarna. Detta skyddar ljudkvaliteten på din tv.

Vad du behöver:

  • Lindrulle
  • Vakuum

1. Ta bort tygöverdrag

Vissa högtalare levereras med avtagbara tygkåpor. Om dina högtalare har avtagbara tygkåpor, ta bort dem vid det här laget.

2. Vakuumhögtalare

Dammsug överdragen med ditt klädselverktyg för att ta bort eventuellt ludd, damm eller djurhår som har fastnat. Du kan också rulla luddrullen över högtalarhöljena för att ta bort eventuell smuts på höljena.

Om höljena inte går att ta bort, använd luddrullen för att ta bort partiklar och använd sedan vakuumet för att ta bort eventuellt damm från framsidan av högtalarna.

3. Byt ut högtalarkåpor

När du har tagit bort damm, ludd och djurhår från högtalarskydden, sätt tillbaka dem på dina högtalare.

Proffstips

Vissa högtalare har inte högtalarhöljen utan är styva och skärmlika. Rengör dessa högtalare genom att torka av dem med en fuktig och väl urvriden mikrofiberduk. Låt högtalarna torka.

Hur man rengör envisa fläckar från TV-skärmen

TV-skärmar kan utveckla svåra att ta bort fläckar på dem. Du måste undvika att använda aceton, toluen och ammoniak på skärmarna eftersom kemikalierna permanent kan missfärga eller imma skärmarna. Det enda undantaget är en burk-TV som har skärmar av glas.

Gör en utspädd blandning av destillerat vatten och mild diskmedel. Du behöver bara en droppe eller två diskmedel i vattnet. Doppa en mikrofiberduk i tvålvattnet och rengör försiktigt skärmen.

Tryck inte för hårt eftersom du kan repa eller skada skärmen. När du har tagit bort de envisa fläckarna, gå över skärmen med en torr trasa för att ta bort eventuella ränder som kan finnas kvar.

Tips för att hålla TV-skärmar rena

Om du vill njuta av fläckfri och strimmig TV-tittande, så här är några tips du bör följa för att hålla din TV-skärm ren. Rengör din TV-skärm varje vecka för att förhindra att fläckar och fingeravtryck bildas på skärmen. Håll en mikrofiberduk bredvid din TV så att du enkelt kan ta bort damm eller smuts när du upptäcker det. Spraya aldrig något direkt på din TV eftersom detta kan skada TV:ns inre funktion.

Du kan använda dammsugarens mjuka borste för att ta bort damm från ventilerna, portarna och kablarna.

Undvik att använda produkter som innehåller ammoniak, alkohol eller aceton. Dessa kemikalier kan skada din skärm.

Hur man rengör en platt-TV

Om du har en Smart-tv, oavsett om det är en Samsung- eller LG-TV, måste du veta hur du säkert rengör din platt-TV, eftersom vanliga glasrengöringsmedel skadar skärmen. Du kommer att behöva använda ett par torra mikrofiberdukar för att ta bort allt damm och ränder från skärmen. Torka av TV:n horisontellt och torka sedan av den en andra gång, vertikalt.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

  • Hur rengör man produkter med tryck på?

  • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

  • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

  • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

  • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

  • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall