toilet 1284608 1280

Hur Ofta ska man Städa & Rengöra Toaletten?

Även om vi ofta anser att toaletten är den smutsigaste och ofräschaste delen av vårt hem, visar det sig att detta inte är sant.

Faktum är att studier har fastställt att en genomsnittlig toalettsits bara är hem till cirka 50 bakterier per kvadrattum: mycket mindre än vissa andra hushållsartiklar.

Detta betyder dock inte att du ska sluta rengöra din toalett (skål och sits) regelbundet. Hur ofta är tillräckligt ofta är frågan vi ska utforska.

Hur ofta ska du rengöra din toalett?

Du bör rengöra din toalettsits med några antibakteriella våtservetter dagligen, medan toalettskålen bör rengöras en gång i veckan.

Om du bor ensam (och inte underhåller så ofta) kan du förlänga dessa tider lite och rengöra toalettsitsen varannan dag och rengöra din toalettskål var tionde dag.

Å andra sidan, om du bor i ett större hushåll och delar ditt utrymme med flera familjemedlemmar eller rumskamrater, bör toaletten städas varannan dag – speciellt om några av huskamraterna tenderar att vara stökiga av sig.

Om du har barn ska toaletten djuprengöras var 2-3 dag. Samma regel gäller om någon i hushållet är sjuk.

Hur ofta ska du rengöra din toalettstol?

Du bör rengöra din toalettstol med en antibakteriell våtservett i slutet av varje dag. Detta kommer att säkerställa att du eliminerar alla bakterier och förhindrar att vattenfläckar bildas.

När du spolar en toalett projiceras otaliga små partiklar ut i luften och sprids runt det omedelbara toalettområdet: särskilt på din toalettsits. Om du misslyckas med att rensa upp dem regelbundet kan dessa bakterier spridas, växa och i slutändan orsaka viss skada. Hud-, hals- och ögonirritationer är alla en möjlig bieffekt av ett ohygieniskt badrum.

Du kommer också att börja se fläckar på din toalettstol efter ett tag, vilket är ett säkert tecken på att det är hög tid att rengöra den.

Tips: om du stänger locket på toaletten innan du spolar kommer du att minska detta ohygieniska stänk till ett minimum.

Hur ofta ska du rengöra din toalettskål?

Insidan av din toalettskål bör rengöras en gång i veckan, medan utsidan helst bör torkas av dagligen, eller åtminstone varannan dag.

Använd en produkt som innehåller blekmedel för att se till att du får bort alla fläckar i din toalettskål och välj en doft som du tycker är trevlig.

Om du märker att det har börjat bildas fläckar har du förmodligen skjutit upp rengöringen för länge och kommer nu att behöva skrubba lite hårdare. Behöver du dessutom ta bort kalk under vattenlinjen är det också på sin plats att tömma skålen.

Försumma inte heller utsidan av din toalettskål, eftersom den också kan bli ganska smutsig. För det första är det stänket som kan träffa den när du spolar, och det finns också massor av damm och annat smuts som flyger runt i ett badrum.

Du kan använda desinficerande servetter för uppgiften dagligen och ge den en mer genomgående skrubb med en rengöringsprodukt en gång i veckan eller så.

Hur ofta ska du rengöra din toaletttank?

Du bör rengöra din toaletttank ett par gånger om året för att förhindra ansamling av rost och mögel och för att säkerställa att den förblir i drift under lång tid.

Med tiden kan olika mineraler täppa till rören som leder från din tank till din toalettskål, vilket kommer att påverka spolningsförmågan och kan också orsaka en obehaglig lukt.

Hur ofta ska du djuprengöra din toalett?

Om du regelbundet rengör din toalettskål med ett naturligt eller köpt rengöringsmedel kan du komma undan med att djuprengöra den varannan månad.

Att skrubba bort fläckar och bakterier varje vecka kommer att säkerställa att din toalett är så ren som den kan bli. Men du behöver fortfarande ge den en ännu djupare rengöring då och då, för att få bort eventuella tuffare fläckar, och ge rören en bra spolning också.

Du bör använda en syra för ändamålet: både salt- och muriatinsyra fungerar mycket bra och kan få din toalettskål att se ut som ny. Se till att du använder båda med extrem försiktighet, hantera dem i gummihandskar, läs noggrant instruktionerna och låt inte dina barn eller husdjur någonstans i närheten av toaletten medan du rengör den med en syra.

Hur ofta ska du desinficera din toalett?

Din toalettsits och handtag bör helst desinficeras dagligen. Du kan använda en antibakteriell våtservett för ändamålet och få det gjort på ett par minuter. Din toalettskål bör desinficeras en gång i veckan.

Att desinficera din toalett är inte så svårt som det kan låta. Allt du behöver är antingen en våtservett som innehåller alkohol, eller en rengöringsprodukt som dödar alla bakterier som kan ha skapat ett hem på din toalett. Praktiskt taget alla toalettspecifika produkter du kan lägga vantarna på kommer att göra susen.

Du kan också bara spraya sprit i toalettskålen om du inte har något annat till hands: se bara till att du torkar av den försiktigt från toalettsitsen.

Hur ofta ska du rengöra din toalettborste?

Din toalettborste bör rengöras var 7:e dag och bytas ut efter 6 månaders användning. Om du använder en silikonborste kan du komma undan med att använda den i 8 månader, eftersom det inte finns några borst som bakterier kan fastna i.

Din toalettborste är garanterat smutsigare än din toalettskål, då alla bakterier du har torkat bort nu trivs i botten av borstskålen.

För att förhindra omfördelning i din toalett, se till att du rengör borsten med varmt vatten som du har tillsatt lite blekmedel till varje vecka.

Vad händer om du inte städar din toalett?

Att inte rengöra din toalett kommer att orsaka att alla typer av skadliga bakterier sprids både inuti skålen och runt ditt badrum, som med tiden kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Även om du (förhoppningsvis) inte kommer att röra din toalettskål med dina bara händer och sedan röra vid ansiktet eller din mat med dem utan att tvätta, så projiceras innehållet i din toalettskål upp till tre fot upp i luften flera gånger per dag.

Ju mer sällan du städar din toalett, desto värre blir bakterierna du därmed fördelar runt ditt bostadsutrymme.

Alla typer av fläckar och lukter kommer också att börja slå rot i din toalettskål om du försummar att rengöra den, och ingen vill se det.

Riktlinjer för rengöring av badrum

Desinficera dörrhandtagen, badrumssitsen, tvättstället och kranarna dagligen med tvålvatten. Var försiktig när du använder toaletten och lämna den alltid sanerad till nästa person. Om någon i din familj är sjuk är det bäst att låta dem använda ett separat badrum. Be varje individ i familjen att upprätthålla optimal hygien och följa hygienprotokollet ordentligt för att hålla badrummet snyggt och fräscht.

By Lexivision

Liknande artiklar

  • Så fungerar RUT

  • Så enkelt är det att hitta det perfekta städföretaget

  • Fördelar med att Anlita en professionell Städfirma

  • I Vilken Ordning ska man Städa sitt Hus?

  • Det Första man ska Städa när man Städar Vardagsrummet

  • Vilket är det Smutsigaste Området i Badrummet?