steak 3766548 1280

Hur man Rengör en Gjutjärnspanna (Så att den inte Rostar)

Gjutjärnspannor är en dröm att laga mat med. Du kan använda dem på spisen och i ugnen. Maten smakar underbart när den tillagas på en järnpanna.

Men en gjutjärnsstekpanna kräver mer omsorg än att bara skölja den och slänga pannan i diskmaskinen. Så idag pratar vi om hur man rengör en gjutjärnspanna.

Måste du rengöra ett gjutjärn efter varje användning?

Ja, gjutjärnspannan bör rengöras efter varje användning för att ta bort eventuella matrester som finns kvar i pannan. Ibland räcker det med en lätt sköljning och en avtorkning. Andra gånger behöver du skrubba din gjutjärnspanna för att ta bort all mat.

Bästa sättet att rengöra en gjutjärnspanna

När du rengör en gjutjärnspanna eller stekpanna kan du torka av den med en pappershandduk när den har svalnat. Sedan kan du skölja och torka din panna eller handtvätta den för att ta bort eventuella kvarvarande matpartiklar. Torka omedelbart din gjutjärnspanna för att förhindra att den rostar.

Kan du blötlägga en gjutjärnspanna?

Nej, det är bäst att inte blötlägga en gjutjärnspanna. Detta kommer att få pannan att rosta. Istället bör du handtvätta pannan med en nylonborste eller pannskrapa för att ta bort maten.

Kan du använda diskmedel på gjutjärn?

Ja, du kan rengöra din gjutjärnspanna med diskmedel. Tvålen kommer inte att ta bort kryddorna som finns på pannan eftersom oljan har bundit till metallytan.

Kan du använda stålull på gjutjärn?

Nej, använd inte stålull på dina gjutjärnspannor om du inte använder finkvalitets stålull för att ta bort eventuell rost på dem. Stålullen tar bort pannans egenskaper.

Bästa skurborste för gjutjärn

Den bästa typen av skurborste för gjutjärn är en som innehåller nylonborst. Nylonborsten är skonsamma nog att de inte skadar din gjutjärnspanna. Däremot kommer de att ta bort alla matpartiklar som har fastnat på pannan.

Leta efter en borste som tar bort de fastbrända matpartiklarna utan att ta bort egenskaperna från din panna.

Hur man rengör en gjutjärnsgryta efter användning

En smutsig gjutjärnspanna måste handdiskas efter tillagning snarare än att placeras i diskmaskinen. Diskmaskinen kommer att lämna vatten på pannan under en längre tid vilket ökar risken för att din gjutjärnspanna rostar. Så här tvättar du en gjutjärnspanna ordentligt.

Vad du behöver:

 • Milt diskmedel
 • Nylonborste
 • Mörkfärgade handdukar
 • Pappershandukar
 • Vegetabilisk olja

1. Skölj stekpannan

När din gjutjärnspanna har svalnat måste du skölja pannan för att ta bort alla rester av mat. Ett annat alternativ är att torka av pannan med en pappershandduk för att ta bort matpartiklarna.

Ibland ser en panna ut som att maten stelnar och är svår att ta bort om maten svalnar på pannan. Om så är fallet kan du hälla ett glas varmt vatten i pannan medan pannan svalnar på spisen för att förhindra att maten stelnar.

Varning: häll inte kallt vatten i pannan eftersom det kan chocka pannan och få den att skeva eller spricka. Var också noga med att inte lämna stekpannan med vatten i eller placera kastrullen i ett handfat med vatten eftersom en gjutjärnspanna inte är rostsäker och rostar om den är i kontakt med vatten för länge.

2. Skrubbpanna

När du har sköljt din gjutjärnspanna, använd diskmedel, en nylonborste och armbågsfett för att ta bort alla envisa matrester. Använd inte skursvampar eller stålull för att ta bort dessa matrester eftersom det tar bort kryddorna på dina stekpannor.

3. Torka stekpannan

När stekpannan har tvättats ren måste du torka den ordentligt så snart som möjligt. Lämna den inte på ett galler för att torka eftersom det ökar risken för att pannan rostar.

Använd en mörkfärgad handduk för att torka din panna torr eftersom en ljus handduk kan bli fläckig av gjutjärnspannan. Se till att inga droppar vatten finns kvar på pannan.

4. Olja din panna

Olja din panna genom att applicera ett lätt lager vegetabilisk olja med en pappershandduk. Gnid din stekpanna över hela insidan och utsidan av pannan inklusive handtaget. Var noga med att inte applicera för mycket, eftersom du inte behöver oljan samlas på pannan.

Använd en ren pappershandduk för att ta bort överflödig olja.

Hur man återställer en rostig gjutjärnspanna

Trots din bästa skötsel kan en gjutjärnspanna ibland bli rostig. Om detta händer med din favoritpanna kan du ta bort rosten från stekpannan, krydda den igen och använda din stekpanna igen i framtiden.

Det bästa sättet att förhindra rost från att utvecklas på din gjutjärnspanna är att minimera kontakten med vatten. Torka din stekpanna omedelbart efter att du har tvättat den och låt den aldrig ligga i diskhon.

Vad du behöver:

Rostsuddare

Diskmedel

Mörkfärgad handduk

Vegetabilisk olja

1. Ta bort rosten

Gnid försiktigt radergummit över de rostiga områdena tills rosten har tagits bort. Tryck inte för hårt eftersom du kan få din stekpanna att utveckla mikrosprickor i den. Mikrosprickorna kommer att göra din panna mer benägen att gå sönder i framtiden.

Fortsätt att gnugga bort rosten tills all rost är borta.

2. Tvätta pannan

Tvätta din kastrull med blöt och varmt vatten.

3. Torka pannan

Torka din kastrull med en mörkfärgad handduk och se till att alla vattendroppar tas bort.

4. Olja in pannan

Olja din järnpanna genom att gnugga vegetabilisk olja över hela pannan inklusive utsidan och hantera med en pappershandduk. Använd sedan en ren pappershandduk för att ta bort all överflödig olja. Du vill inte ha för mycket olja på din stekpanna eftersom det gör att din panna blir klibbig och fet.

Grädda din form upp och ner i 1 timme i 350 grader.

Hur man djuprengör en stekpanna med fastnat på mat

Ibland har du mat fast i din stekpanna eller en svart rest som inte lossnar. Det bästa sättet att rengöra din stekpanna är med salt, en nylonborste och lite vatten.

Vad du behöver:

 • Kosher salt
 • Nylonborste

1. Värm pannan

Din panna måste vara varm, men inte varm, för att ta bort maten som fastnat. Om den inte redan finns på spisen, placera den där och värm pannan.

2. Strö Kosher Salt

Strö ¼ kopp koshersalt över din stekpanna och tillsätt några droppar vatten.

3. Skrubba pannan

Använd din nylonskurborste för att skrubba järngrytan och ta bort maten som fastnat från ytan. Saltet skadar inte kryddan i din panna och kommer att lösas upp i vattnet.

4. Tvätta och torka

När järnpanna är ren, tvätta, torka och olja din panna som vanligt.

Hur man kryddar en gjutjärnspanna

Det är viktigt att krydda din gjutjärnspanna med olja. Oljan lägger sig i metallens porer. När den värms upp reagerar fettsyrorna i oljan med metallen och bildar större molekyler som binder till varandra och med metallen.

Detta bildar en tuff beläggning som skyddar din gjutjärnspanna från att rosta när den kommer i kontakt med luft och vatten. Beläggningen blir tjockare varje gång du kryddar den, vilket gör pannan slät, slät och nonstick.

Vilken är den bästa oljan för att olja in gjutjärn?

Den bästa oljan för att olja in en gjutjärnspanna är en olja som är låg i mättade fetter som vindruvsfrö, linfrö, raps eller vegetabilisk olja.

Vad du behöver:

 • Diskmedel
 • Mörkfärgad handduk
 • Vegetabilisk olja
 • Pappershandduk

1. Tvätta stekpannan

Tvätta stekpannan med diskmedel och varmt vatten för att ta bort eventuella matpartiklar eller smuts som kan finnas på pannan.

2. Torka stekpannan

Torka stekpannan med en mörkfärgad handduk för att ta bort allt vatten från pannan.

3. Olja den Stekpanna

Häll en liten mängd olja på din stekpanna och gnugga den över hela pannan. Se till att du täcker utsidan och handtaget med olja.

Använd inte för mycket olja eftersom det inte kommer att förbättra kryddningen av din stekpanna. Istället får du en klibbig och fet form.

4. Buffa stekpannan

Buffa stekpannan för att få bort överflödig olja. Du vill inte att din stekpanna ska se oljig eller fet ut när du har putsat klart den.

5. Baka stekpannan

Du kan värma din stekpanna på spishällen, men det kan skapa en ojämn finish eftersom pannan inte värms jämnt på brännaren. Sätt istället din stekpanna upp och ner i ugnen på 350 grader i 1 timme. Du kanske vill lägga en bakplåt eller aluminiumfolie under pannan för att förhindra att olja droppar på botten av ugnen.

6. Upprepa för att krydda en ny stekpanna

En ny panna måste oljas och gräddas 3 eller 4 gånger för att krydda pannan väl. Låt pannan svalna något innan du oljar in den och grädda den sedan igen. Varje gång du oljar och bakar din form kommer du att få en starkare beläggning på din panna.

Hur man underhåller en gjutjärnspanna

Lite dagligt underhåll gör att du kan hålla din gjutjärnspanna i gott skick.

 • Rengör din gjutjärnspanna efter varje användning.
 • Lämna inte vattendroppar på din stekpanna när du lägger undan den.
 • Om du staplar din stekpanna med andra kastruller, placera en pappershandduk mellan varje kastrull när du staplar dem
 • Förvara inte mat i din gjutjärnspanna.
 • Smaksätt din stekpanna 2-3 gånger om året.
 • Ta bort eventuella rostfläckar omedelbart.
 • Undvik att använda slipande skrubbborstar eftersom de kommer att skrapa bort pannans inoljning.
 • När ska du byta ut din cast I ron Skillet Du måste byta ut din gjutjärnspanna när botten blir vinglig och stekpannan inte sitter stadigt på spisen. Den kommer också att behöva kastas ut om den också utvecklar ett chip, hål eller spricka.

Hur får du bort klibbigt fett från gjutjärn?

För mycket olja på din gjutjärnspanna kan göra den klibbig och fet vid beröring. Tvätta din kastrull med tvål och varmt vatten för att ta bort det klibbiga fettet. Krydda sedan pannan igen och se till att du bara använder en liten mängd olja.

Hur vet jag om mitt gjutjärn är inoljat?

En gjutjärnspanna som är inoljat kommer inte att ha några rost eller tråkiga fläckar på den. Istället kommer den att ha en mörk, halvblank yta utan att vara klibbig eller fet.

Kan jag krydda min gjutjärnspanna i ugnen?

Ja, du kan krydda din gjutjärnspanna i ugnen. Placera ett ark aluminium på botten av din ugn eller lägg ett bakplåtspapper under där du ska lägga din panna. Täck sedan pannan med en lätt glans av olja. Grädda den upp och ner i ugnen i 350 grader i en timme innan den låter svalna.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall