bathroom 1851566 1280

Hur man tar bort Kalk från Kranar – Snabba och Enkla Rengöringsmetoder

Kalkavlagringar är fula, svåra att ta bort och kommer nästan överallt, inklusive kranar, vattenkokare och handfat (särskilt om du bor i ett område med hårt vatten). Men om du undrar hur du tar bort kalk från kranar, har du tur – eftersom vi har detaljerat flera metoder för att hjälpa dig att skrubba bort det knepiga ämnet från ditt badrum eller diskbänkar.

Kalk huvudsakligen av kalcium och magnesium och är den kalkhaltiga rest som blir kvar när hårt vatten avdunstar. Den fäster i huvudsak på vilken yta den än är kvar på, vilket gör den särskilt svår att rengöra.

Om du planerar hur man städar ett badrum eller kök, var medveten om att det är mycket viktigt att regelbundet ta hand om kalk.

Och det finns många sätt att bli av med det – men det handlar om att känna till rätt metoder och använda rätt verktyg för jobbet för att undvika att skada dina kranar.

Hur man tar bort kalk från kranar – 5 metoder

Det blir svårare att ta bort ju längre du låter det byggas upp. Mineralerna i kalk härdar med tiden och kan orsaka irreparabel skada på kranar, toaletter, rör och till och med apparater i hemmet om rengöring inte är en del av din vanliga rutin.

1. Ta bort kalk från kranar med en speciell spray

Det finns ett par dedikerade kalksprayer där ute. Kalkborttagare några av de bästa rengöringsprodukterna speciellt framtagen för att ta bort kalk från nästan vad som helst.

Du kan köpa dessa från i stort sett vilken bra stormarknad som helst. Kontrollera dock alltid att de är godkända för användning på ditt kranmaterial.

I vanliga fall är allt du behöver göra att spraya vilket rengöringsmedel du än använder på dina kranar (eller applicera med en mikrofiberduk), låt det gro in i mellan 10 minuter till en halvtimme och torka/skölj sedan av det.

Dedikerade kalkborttagningsmedel kan vara tuffa mot dina händer och vi rekommenderar att du bär handskar. Du bör sedan polera kranarna med en torr trasa för en sista blomning.

2. Hur man tar bort kalk från kranar med citron

Citroner är en fantastisk naturlig rengöringslösning, och kan vara mycket effektiva för att bryta ner kalk på grund av deras sura natur, så de är ofta ett populärt alternativ när det kommer till hur man tar bort kalk från kranar.

Kom ihåg att skölja ordentligt med vatten efteråt. Du gör jag vill inte låta citronen sitta för länge eftersom den kan fortsätta att erodera dina kranar efter att du blivit av med kalkavlagringarna.

Vad du behöver:

 • En citron (eller citronsaft)
 • Tandborste (ren)
 • Pappershandduk
 • Mikrofiberduk

Metod

För den här metoden har du sannolikt det mesta du behöver till hands redan. Dessutom är det en helt naturlig metod som inte använder några kemikalier, vilket gör den idealisk för användning i ditt badrum och kök.

För en liten mängd uppbyggnad på dina kranar:

1. Gnid på citronsaften och skrubba den försiktigt med en trasa eller tandborste. Du kan också spraya den på om du föredrar att hälla din citronsaft i en sprayflaska först.

2. Skölj sedan av den med vatten.

3. Putsa kranarna med en separat torr trasa.

Om du har en större kalkavlagring:

1. För själva kranarna, blötlägg en trasa eller pappershandduk i citronsaft.

2. Drapera den sedan över kranarna och lämna den där i ungefär en timme.

3. Fyll din zip-lock-påse med citronsaft och knyt den runt kranen, antingen med ett hårband eller en gummisnodd. Lämna i cirka en timme.

4. Efter en timme, ta bort trasan och påsen och skölj hela systemet med vatten.

5. Torka och polera kranarna med en trasa.

3. Hur man tar bort kalk från kranar med ättika

Du kan använda ättika för att ta bort kalk från kranar i ett liknande sätt som du skulle använda citron. Det är en annan fantastisk naturlig rengöringslösning och återigen kommer dess sura sammansättning att fungera briljant för att smälta bort envisa kalkavlagringar.

Vad du behöver

  • Vit vinäger (inte matlagningsvinäger som vitvinsvinäger!)
  • Vatten
  • En trasa

Metod

1. Blanda samman vit vinäger och vatten i lika delar.

2. Sänk ner din rengöringsduk i lösningen.

3. När den är mättad använder du trasan för att försiktigt skrubba bort kalken.

Beroende på hur allvarlig kalken är kan du blötlägga det drabbade området i den vita vinägerblandningen i upp till 30 minuter innan du också skrubbar bort det.

4. Hur man tar bort kalk från kranar med tandkräm

En annan naturlig metod för envis kalk är tandkräm. Om du hittar det byggs upp runt botten av kranen, och runt där vattnet kommer ut finns det en enkel lösning, att använda något du redan har i badrummet – tandkräm.

Tandkrämens lätt nötande karaktär – som innehåller bland annat bikarbonat – gör ett utmärkt jobb för att ta bort envisa kalkavlagringar.

Vad du behöver:

 • Tandkräm
 • Vatten
 • En trasa

Metod

1. Pressa ut en mängd tandkräm i ärtstorlek på en fuktig trasa

2. Gnid sedan den över de drabbade områdena i din kran.

3. Skölj bort med vatten och med en separat ren trasa om det fastnar i kranen.

4. Putsa sedan kranarna och ta bort överblivet vatten för att förhindra ytterligare kalkansamling.

5. Hur man tar bort kalk från kranar med bikarbonat av soda

Slutligen kan du använda bikarbonat av soda på olika sätt för att ta bort kalk från kranar. Det enklaste är dock att kombinera vatten och bikarbonat av läsk (bakpulver) för att skapa en pasta.

Vad du behöver:

 • Bikarbonat
 • Vatten
 • En mjuk trasa

Metod

1. Blanda en halv kopp bikarbonat med tillräckligt med varmt vatten för att skapa en pasta. Du kan behöva tillsätta mer eller mindre vatten beroende på din blandnings konsistens.

2. Med en mjuk trasa, gnugga försiktigt blandningen över eventuella kalkmärken på kranen.

3. När du är klar med att skrubba (försiktigt!), skölj med mer vatten.

4. Torka sedan torrt för att förhindra fläckar.

Du kan också använda den här metoden efter rengöring med citron, om du har kvar några kalkfläckar som är särskilt svårt att ta bort.

Vilket är det bästa kalkborttagningsmedlet för kranar?

Detta beror i allmänhet på dina personliga preferenser – det bästa alternativet för dig när det gäller hur man tar bort kalk från kranar kan helt enkelt vara det som innebär att du har rätt utrustning nära till hands.

Men om du föredrar ett mer naturligt tillvägagångssätt är det bästa kalkborttagningsmedlet troligen antingen citron, vinäger eller bikarbonat eller bakpulver. Å andra sidan, om du har mycket kalkavlagringar, kan tandkräm eller ett kemiskt rengöringsmedel vara ett bättre, mer slipande alternativ. Kommersiella rengöringsmedel kommer också att vara bättre för dig om du inte har saker som en citron eller bikarbonat till hands ofta.

När du funderar på det bästa kalkborttagningsmedlet för dig lönar det sig också att överväga finishen på ditt badrum och kökskranar för att säkerställa att du inte gör någon skada när du rengör.

Även om krom förblir ett klassiskt val, alternativen som guld, mattsvart, och mässingsfinish behöver alla lite extra försiktighet när det gäller att förhindra kalkskador.

Det bästa sättet att säkerställa att du inte drar av någon av finishen på kranarna är att inte lämna något rengöringsmedel att blöta. Du vill också undvika hård skrubbning. För att vara försiktig, använd vit vinäger och vatten 50/50 mix på en trasa och torka försiktigt. Gör detta regelbundet så undviker du ansamling och skador från härdad kalk.

Hur blir man av med tjocka och hårda kalkavlagringar på kranar?

Du kan använda någon av ovanstående metoder för att ta itu med tjocka kalkavlagringar på kranar, men det bästa tipset är att se till att du lämnar vilken lösning som helst använd för att blötlägga, för att verkligen bryta ner lagren av uppbyggnad. Men se till att du inte låter en lösning dra för länge om du har mer ömtåliga finish. Testa området först innan du applicerar.

Om du har tjocka kalkavlagringar är det värt att notera att det är viktigt att hålla koll på eventuella kalkavlagringar som dyker upp för att förhindra att den byggs upp ännu en gång. För att göra detta bör du städa lite och ofta. De flesta av oss lämnar badrumsstädningen till en gång i veckan, men detta inbjuder tyvärr kalk att växa – och vi märker det inte ens förrän det är för sent.

Försök att torka av dina kranar med några dagars mellanrum, kanske när du borstar tänderna. Detta kommer att säkerställa att kalk inte har tid att stanna kvar.

Tar vit vinäger och bikarbonat bort kalk?

Ja – som nämnts ovan kan du använda antingen vit vinäger eller bikarbonat för att ta bort kalk från dina kranar.

Men om du behöver något mer kraftfullt kan du använda en kombination av de två för att skapa en kalksprängande pasta.

För att göra detta, blanda ihop två delar bikarbonat med en del vit vinäger. När det har bildats en sorts pasta kan du applicera detta på områden där kalk har byggts upp och skrubba försiktigt för att ta bort det. Du kan också låta denna pasta sitta kvar om du har att göra med mer envisa kalkfläckar. Denna blandning är också ett bra alternativ om du undrar hur man rengör badrumsplattor.

Än en gång, var försiktig med att använda formulan på mer ömtåliga ytbehandlingar, eftersom den kan vara för nötande. Om du är orolig, testa det först på en liten del av kranen.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Så fungerar RUT

 • Så enkelt är det att hitta det perfekta städföretaget

 • Fördelar med att Anlita en professionell Städfirma

 • I Vilken Ordning ska man Städa sitt Hus?

 • Det Första man ska Städa när man Städar Vardagsrummet

 • Vilket är det Smutsigaste Området i Badrummet?