Smutsiga ugnar är skrämmande. De har fastbränd smuts och är ofräscha. Fett kan ha spillts över hela botten av ugnen vilket orsakar en rökig stank varje gång du slår på den.
Vi är här för att hjälpa. Det är därför vi diskuterar hur man rengör en ugn så att du kan njuta av att baka och laga mat utan att andas rök.
Hur man rengör insidan av en ugn
- Töm ugnen på alla galler.
- Gör en bakpulverpasta av 2 delar bakpulver och 1 del vatten.
- Använd en pensel för att täcka din ugn med pastan.
- Låt det sitta i 12 timmar eller över natten.
- Spraya bakpulver med vinäger och att det skummar .
- Använd en ren mikrofiberduk för att torka av väggarna i ugnen för att ta bort pastan.
- Torka av väggarna med en fuktig mikrofiberduk för att ta bort det sista av bakpulverrester.
- Sätt tillbaka gallren till din ugn.
Hur ofta ska du rengöra din ugn?
Smutsiga ugnar är inte bara fula. De kan överföra vidriga lukter och smaker till din mat. Dessutom kan den smutsiga smutsen orsaka brand när du slår på ugnen.
Det bästa sättet att förhindra en ful röra är att rengöra din ugn efter säsong eller när du ser något av dessa tecken:
- Dörren är stänkt av fett och smuts.
- Ugnens botten har bränt rester.
- Du känner en brinnande lukt eller ser rök när ugnen börjar bli varm.
Självrengöring av ugn
Det är enkelt att använda den självrengörande funktionen. Se först till att ta bort ställen. Ställ sedan in ugnen på självrengöring.
Den självrengörande funktionen låser ugnsluckan innan temperaturen höjs till 280 grader eller högre. Värmen kommer att bränna bort fettet i din ugn utan kemikalier.
Efter 2 timmar hittar du vit aska längst ner i din ugn. Torka bort den med en svamp efter att ugnen har svalnat och låst upp dörrarna.
Den självrengörande funktionen kanske inte kan rengöra en riktigt smutsig ugn eftersom för mycket fett kan få den att ryka och fatta eld.
Hur man rengör insidan av en ugn
Det finns flera hack som du kan använda när du rengör en vanlig ugn eller varmluftsugn, som att rengöra en ugn med bakpulver och vinäger, ett kommersiellt ugnsrengöringsmedel eller citronsaft.
Med kommersiell ugnsrengörare
Kommersiella ugnsrengörare är det enklaste sättet att skära igenom fett och påbakad mat snabbt med en minimal mängd skrubbning. Du kanske till och med kan undvika att behöva röra ugnsfläckar.
Vad du behöver:
- Pappershandukar
- Tidningar (valfritt)
- Gummihandskar
- Skyddsglasögon
- Kommersiellt ugnsrengöringsmedel
- Stora kraftiga sopsäckar
- Svamp
- Destillerad vit vinäger
1. Förbered för rengöring
Töm ugnen på alla galler. Lägg pappershanddukar eller tidningar på golvet runt ugnen för att fånga upp eventuella droppar.
Läs instruktionerna på ugnsrengöringsmedlet för att se till att du vet hur du använder rengöringsmedlet på rätt sätt.
Se till att rummet är välventilerat också genom att öppna fönster och slå på dina ventilationsfläktar.
Ta slutligen på dig skyddsutrustning som gummihandskar och skyddsglasögon. Många kommersiella rengöringsmedel använder starka kemikalier som kan irritera din hud eller orsaka ögonskador.
2. Spraya ugnen
Spraya ugnsrengöringen över hela ugnen och se till att varje yta är jämnt belagd, inklusive luckan. Spraya dock inte några elektriska värmeelement eller gasventiler.
3. Stäng ugnsdörren
Stäng ugnsluckan och vänta 20-30 minuter för att ge städaren tid att arbeta.
4. Rengör ugnshyllor
Ta ut ugnsgallren och spraya båda sidorna av gallren med ugnsrengöringsmedel. Lägg dem i en kraftig soppåse. Förslut den tätt och låt påsen stå utanför i 20-30 minuter.
5. Torka av ugn och galler
Använd en svamp för att torka av ugnen och gallren efter att de 20-30 minuterna har gått. Om maten fortfarande har fastnat i ugnen eller gallren, skrubba den fastnade maten med ett melaminsudd tills det tas bort.
Se till att alla rester från ugnsrengöringen avlägsnas genom att torka av ugnens sidor med en pappershandduk doppad i en 1:1 lösning av vinägervatten.
6. Sätt ihop ugnen igen
Lägg tillbaka gallren och andra föremål i ugnen.
7. Värm ugnen
Värm ugnen till 300 grader och vänta 15-20 minuter innan du stänger av den eller använder ugnen för att laga mat. Detta säkerställer att inga rester från ugnsrengöringen kommer in i maten du lagar i ugnen.
Med bakpulver och vinäger
Bakpulver och vinäger är ett utmärkt gör-det-själv-rengöringsmedel som du kan använda för att rengöra din ugn naturligt.
Vad du behöver:
- Tidningar eller pappershanddukar
- Badkar
- Bakpulver
- Vatten
- Liten skål
- Målarpensel
- Skrapverktyg
- Svamp
Förbered ugnen
Ta bort alla ugnsgaller och allt annat som kan förvaras i ugnen. Lägg tidningar eller pappershanddukar på golvet för att skydda golvet från eventuella droppar.
Gör en rengöringspasta
Gör en rengöringspasta genom att lägga ½ kopp bakpulver och 3 matskedar vatten i en liten skål.
Sprid ut pastan
Använd en pensel för att sprida pastan över hela insidan av ugnen och se till att du undviker elektriska värmeelement eller gasventiler. Penseln hjälper dig att få en jämn beläggning på dörr och väggar. Låt pastan sitta i ugnen i 12 timmar eller över natten.
Rengör ugnshyllorna
Lägg ugnsgallren i badkaret. Använd en rejäl borste och varmt tvålvatten för att ta bort så mycket inbakat smuts som du kan.
Spraya sedan ställen med vinäger följt av att strö torr bakpulver på dem. Detta kommer att få det att skumma.
När skummet upphör fyller du badkaret med varmt vatten tills dina ugnshyllor är helt nedsänkta i vattnet. Låt dem dra i 8-10 timmar.
Torka ugnshyllor
Töm vattnet från badkaret och torka av ställen med en svamp för att ta bort smuts. Skölj ställen. Låt dem torka men sätt tillbaka dem inte i ugnen förrän ugnen är ren.
Rengör ugnen
När de 12 timmarna är över, spraya bakpulverpastan med vinäger. Låt det skumma i några minuter. Skrapa eventuellt påbakat smuts med hjälp av skrapverktyget.
Använd en svamp för att torka upp pastan och smutsa tills ugnen ser ren ut.
Torka sedan av hela ugnen en andra gång med en ren, fuktig svamp för att säkerställa att alla rester har tagits bort.
Med citron
Du kan rengöra din ugn naturligt utan bakpulver genom att göra ett naturligt ugnsrengöringsmedel med citronsaft och majsstärkelse.
Vad du behöver:
- Citronjuice
- Majsstärkelse
- Disktvål
- Kruka
- Målarpensel
- Svamp
- Gör en rengöringslösning
Häll 1 kopp citronsaft, 1 matsked majsstärkelse och 1 tesked diskmedel i en kastrull. Värm grytan tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från värmen och låt den svalna.
Använd en pensel för att täcka ugnen jämnt med den kylda blandningen och vänta 10-15 minuter.
Använd en ren och fuktig svamp för att ta bort citronblandningen från ugnen.
Hur man rengör ugnsluckan
Fyll en skål med 3-4 koppar vinäger. Ta bort knopparna och doppa dem i vinägern i 5 minuter.
Spraya ugnen
Blanda 1 del vinäger och 1 del vatten i en sprayflaska och spraya blandningen på spisen. Vänta 1 minut. Använd en trasa för att torka bort smutsen.
Rengör knopparna
Tvätta ugnsknapparna i tvålvatten, skölj och lufttorka. När de torkat kan de återgå till ugnen.
Hur man rengör hårda ugnsfläckar
Häll 1⁄3 dl vatten i en ugnssäker skål och pressa ur saften av 2 citroner i vattnet. Grädda citronvattnet vid 250 grader Fahrenheit i 30 minuter. Skrapa ugnen efter att ugnen svalnat.
Du kan också doppa hälften av en diskmaskinstablett i varmt vatten innan du gnuggar tabletten på den envisa fläcken eller fastbrända fettet. Skölj noga med en fuktig trasa.
Tips för att hålla en ugn ren
Här är några tips som hjälper till att förhindra en fet ansamling och för att hålla din ugn ren.
- Torka upp spill omedelbart .
- Rengör ugnen regelbundet.
- Använd stekpåsar.
Hur rengör man ugnen snabbt?
Rengör din ugn snabbt genom att göra en bakpulverpasta och sprida den över hela ugnen. Använd sedan en sprayflaska för att spraya vinäger på pastan. Låt det bubbla i 20 minuter.
Använd sedan en mjuk disktrasa för att torka upp resterna. Använd sedan en andra ren och fuktig disktrasa för att ta bort eventuella rester i ugnen. Låt din ugn lufttorka eller använd en torr trasa för att torka den.
Varför får jag bruna fläckar från min glasugnsdörr?
Bruna fläckar beror oftast på bakat fett, så prova att skrubba fläckarna med en skursvamp och din ugnsrengörare. Men om fläckarna sitter mellan luckans paneler måste du ta isär ugnsluckan för att rengöra glaset. Konsultera först tillverkarens instruktioner.
Hur lång tid efter rengöring av ugnen kan jag laga mat?
Om du använder en naturlig lösning som bakpulver och vinäger eller citronsaft kan du laga mat direkt efter rengöring.
En kommersiell ugnsrengörare kommer att kräva att du väntar. Du kan också torka av ugnsväggarna noggrant med en trasa indränkt i 1 del vinäger och 1 del vatten. Värm sedan ugnen till 300 grader i 15-20 minuter innan du sätter in maten i din ugn.
Vad man ska använda för att rengöra en ugn?
När du rengör en ugn kan du använda ett kommersiellt ugnsrengöringsmedel. Andra alternativ är att använda citronsaft och majsstärkelse, eller bakpulver och vinäger. Dessa alternativ gör att du enkelt kan rengöra en smutsig ugn utan att behöva använda den självrengörande funktionen.