workplace 2303851 1280

Hur man Rengör ett Datortangentbord (Rengör Klibbiga Tangenter)

Visste du att fett, smuts och bakterier byggs upp på tangenterna på ditt tangentbord och gör att det blir en av de smutsigaste platserna i ditt hem? Det slutar med att du rör vid det här smutsiga området varje gång du sätter dig vid din dator.

Tack och lov har du inte fastnat för att leva med ett smutsigt tangentbord. Idag ska vi diskutera hur man rengör ett datortangentbord oavsett om det är ett speltangentbord eller ett tangentbord på en bärbar dator.

Hur ofta ska du rengöra ett datortangentbord?

Du bör rengöra datorns tangentbord minst en gång i veckan. Människor äter och dricker vid sina datorer, och fettet och smutsen överförs från fingrarna till tangentbordet. Detta skapar en underbar grogrund för bakterier som kan orsaka akne eller överföra sjukdomar från person till person.

Hur man rengör ett tangentbord

När det kommer till att rengöra ett tangentbord har du flera alternativ. Du kan använda alla alternativen eller bara de enklaste metoderna för att rengöra ditt tangentbord hemma i en handvändning.

Genom att vända det upp och ner

Stäng av tangentbordet och koppla bort det från datorn. Vänd på den och knacka försiktigt på undersidan för att få bort eventuella smulor och smuts som gömmer sig bland nycklarna. Se till att den är över en yta som du inte har något emot att bli täckt av smuts som en handduk eller ett bord.

Om ditt tangentbord har löstagbara tangenter kan du ta bort tangenterna för att rengöra under dem. Se till att du knackar försiktigt på undersidan av ditt tangentbord för att få loss smulorna.

Med en tangentbordsborste

Använd en specialdesignad tangentbordsborste för att borsta ditt tangentbord. Den ser ut och fungerar ungefär som en dammduk. Borsta bara tangentbordet för att ta bort all smuts som gömmer sig under tangenterna.

En tandborste kan också användas för att borsta ditt tangentbord. Kör den mellan tangenterna för att ta bort smutsen.

Med tryckluft

Tryckluft är ovärderlig när du rengör ett tangentbord utan att ta bort nycklar. Sätt in det röda sugröret i munstycket på din burk med tryckluft och rikta sedan sugröret mot ditt tangentbord. Luften kommer att blåsa ut det lösa dammet under tangenterna.

Genom att ta bort tangenterna kan tryckluften bli mer effektiv för att ta bort smutsen. När du har rengjort tangentbordet med tryckluften, vänd på det och tryck på det igen. En del smuts kan ha lossnat och kommer nu att falla ut från ditt tangentbord.

Med rengöringsgel

Ett annat alternativ för att rengöra din dator utan tryckluft är att använda en rengöringsgel för tangentbord. Denna klibbiga gel tränger sig in under dina nycklar och samlar smulor, smuts och smuts.

Var dock försiktig eftersom gelén kan lämna en oljig film på tangentbordet. Använd bara några bomullstussar eller likannde för att ta bort filmen om detta händer.

Du kommer också behöva byta ut rengöringsgelen med jämna mellanrum eftersom den kommer att bli smutsig med tiden.

Med rengöringssprit

Det bästa sättet att rengöra ett tangentbord med alkohol är att först doppa en bomullstuss i alkohol. Se till att pinnen är våt men inte droppar eftersom du inte vill utsätta tangentbordet för för mycket vätska.

Torka försiktigt runt tangenterna med bomullspinnen och byt ut pinnen när den blir smutsig.

Du kan också doppa en mikrofiberduk i tvättsprit. Återigen vill du att duken ska vara fuktig men inte droppande våt. Torka försiktigt av tangentbordet med trasan fokuserad på toppen av tangenterna.

Använd en torr mikrofiberduk för att ta bort det sista av dammet och få ditt tangentbord att glänsa.

Med våtservetter

Du kan också använda skärmservetter eller desinficerande våtservetter för att rengöra ditt tangentbord. Vrid först ur våtservetter för att se till att de inte är droppvåta innan du försiktigt torkar ner toppen av tangentbordet. Torka också försiktigt mellan tangenterna efter bästa förmåga.

När du har torkat klart tangentbordet, använd en ren mikrofiberduk för att ta bort alla sista dammpartiklar och få tangentbordet att glänsa.

Hur man rengör ett tangentbord med avtagbara tangenter

Vissa tangentbord har löstagbara tangenter som gör dem mycket lättare att rengöra.

1. Koppla bort tangentbordet

Innan du tar bort tangenterna på ditt tangentbord, ta en bild av ditt tangentbord. Detta kommer att se till att du vet var du ska sätta tillbaka varje tangent efter att ditt tangentbord är rent. Koppla nu ur eller ta bort batterierna från ditt tangentbord.

2. Tvålvatten

Fyll skålen med vatten och tillsätt en skvätt diskmedel. Blanda det med fingrarna tills tvålen är löst i vattnet.

3. Ta bort tangenterna

Ta bort tangenterna på ditt tangentbord och släpp dem i skålen med tvålvatten för att blötläggas. Låt nycklarna dra i 30-60 minuter.

4. Rengör tangentbordet

Medan tangenterna är borttagna, rengör du försiktigt själva tangentbordet med sprit och bomullstuss eller en tangentbordsborste för att ta bort allt smuts under tangenterna.

5. Skrubba tangenterna

Använd mikrofiberduken för att försiktigt gnugga nycklarna och ta bort eventuell smuts på dem. Skölj nycklarna med färskt vatten och lägg dem på en handduk för att torka.

Vänta tills tangenterna är helt torra innan du går vidare till nästa steg. Detta kommer att förhindra att du av misstag skadar ditt tangentbord.

6. Sätt ihop igen

Det sista steget är att sätta ihop tangentbordet igen. Använd bilden du tog i det första steget för att hjälpa dig ta reda på var varje tangent ska gå.

Vad man bör undvika när man rengör ett tangentbord

När du rengör ett tangentbord finns det några saker du bör undvika att göra så att du inte skadar tangentbordet under rengöringsprocessen.

Ta inte bort tangenterna på ditt tangentbord om du inte vet hur du tar bort och byter ut tangenterna utan att skada dem.

Rengöringssprit kan reagera med plasten på ditt tangentbord, så var försiktig så att du inte använder för mycket sprutsprit när du rengör tangentbordet.

Spraya aldrig vatten direkt på din tangentbord eftersom du kan få det att kortsluta.

Hur du håller ditt tangentbord rent

Det finns några tips du kan följa som förhindrar att ditt tangentbord blir för smutsigt med tiden.

  • Ät inte vid ditt skrivbord. Detta kommer att förhindra att fett och smuts överförs från dina fingrar till din dator.
  • Tvätta händerna innan du använder tangentbordet, speciellt om dina händer är smutsiga eller om du har ätit fet mat.
  • Vänd på tangentbordet och ta bort smuts, hår och smulor som kan ha fallit på den.
  • Håll husdjur borta från tangentbordet. Detta förhindrar att djurhår samlas på nycklarna.
  • Placera ett silikonskydd över ditt tangentbord för att förhindra att smuts och damm faller på tangentbordet när det inte används.

Kan alkohol skada ditt tangentbord?

Ja, vin och öl kan skada ditt tangentbord eftersom de kan få det att kortsluta.

Om du råkar spilla alkohol på tangentbordet, vänd det omedelbart på en handduk för att rinna av. Koppla ur tangentbordet och torka sedan av det med gnid eller isopropylalkohol. Vänta med att använda tangentbordet tills det har torkat helt.

Kan du rengöra ett tangentbord i diskmaskinen?

Ja, du kan rengöra ett plasttangentbord i diskmaskinen men det rekommenderas inte. Om du gör det ogiltigförklaras alla garantier och kan till och med skada eller förstöra ditt tangentbord.

Ta bort alla batterier från ditt tangentbord och se till att du har ett extra tangentbord att använda eftersom det tar en vecka att torka. Sätt tangentbordet på det översta stället och ställ in diskmaskinen så att den bara sköljer med så kallt vatten som möjligt. Överdriven värme kan skada eller förstöra ditt tangentbord.

Tvätta inga andra föremål med ditt tangentbord.

Efter att tangentbordet har tvättats, vänd på det för att låta vattnet rinna av. Lägg den med nyckelsidan nedåt på en handduk för att torka för nästa vecka.

Hur fixar du fastnade tangenter?

Se först till att tangentbordet inte är anslutet och att batterierna är borttagna. Ta sedan försiktigt bort tangenterna som fastnar från tangentbordet. Du kan behöva en nyckelavdragare för denna operation.

Doppa en bomullstuss i tvättsprit och använd den för att noggrant rengöra nycklar och kolvar. Sätt tillbaka tangenterna på tangentbordet och låt tangentbordet torka helt innan du försöker använda det igen.

Vad gör du om du spiller något på tangentbordet?

Om du spiller något på tangentbordet, vänd det omedelbart och låt vätskan rinna av. Koppla ur den så snabbt som möjligt. Lämna sedan tangentbordet med framsidan nedåt på en handduk i minst 24 timmar så att det torkar helt innan du försöker använda det igen.

Kan jag blötlägga mina tangenter i alkohol?

Det rekommenderas inte att du blötlägger dina knappar i tvättsprit. Ibland kommer den att reagera med plasten vilket gör att knapparna blir dimmiga och skadar ditt tangentbord. Blötlägg istället dina knappar i tvålvatten i 30-60 minuter.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar