pearls 1234666 1280

Hur man Rengör Pärlor & Håller dem Glänsande

När en person skaffar en uppsättning pärlor blir det en yttersta prioritet att hålla dem rena och polerade.

Det är naturligt att oroa sig för att skada dem, speciellt om du rengör dem hemma själv. Men för att inte få panik – vi har gjort forskningen och analyserat de säkraste och mest effektiva metoderna för att rengöra pärlor själv.

Om du undrar hur man rengör pärlor, skiner pärlor och till och med piffar upp falska pärlor, fortsätt läsa.

Hur man rengör pärlor hemma

Torka av dina pärlor med en fuktig smyckesduk efter varje användning. För en djupare rengöring, fukta trasan i tvålvatten. Gnid in varje enskild pärla och torka sedan var och en med en mikrofiberduk. Rengör spännet med en tandborste mättad med krita.

Låt pärlorna lufttorka platt innan de förvaras.

Hur ofta ska man rengöra sötvattenspärlor

Om du har vackra och unika sötvattenspärlor har du tur. Dessa vackra pärlor är olik alla andra och är ett elegant statement. Men de kräver noggrant underhåll.

Helst bör du rengöra sötvattenspärlor efter varje slitage. Detta behöver inte ta för lång tid. Torka dem helt enkelt med en torr smyckesduk. Om de är särskilt smutsiga eller oljiga, använd en fuktad smyckestrasa och lägg dem platt för att torka helt innan du förvarar eller bär dem igen.

Om du har odlade pärlor rekommenderar vi att du också rengör dem efter varje användning.

Oavsett vilken typ av pärla, så länge de är riktiga, bör du sträva efter att rengöra dem med den här metoden efter varje användning. Detta kommer att hålla dem rena, polerade och repfria.

Blir riktiga pärlor gula?

Om dina pärlor har blivit gula är det en indikation på att det är en riktig pärla. Detta är en del av pärlans åldrandeprocess.

En pärlas organiska sammansättning förändras när det inte finns någon luftcirkulation eller fukt. Detta leder till gulning.

Du kan förhindra detta genom att förvara dem i ventilerade utrymmen, se till att de inte är på varma, torra platser och genom att bära pärlorna ofta.

Här är några fler sätt att skilja en riktig pärla från en falsk:

Tandprovet: Gnugga mjukt pärlan mot din tand. Om ytan känns sträv är detta en riktig pärla. Om det känns smidigt är det här en falsk pärla.

Beröringstestet: När du rör en riktig pärla, Jag kommer att märka att det känns kallt i början men gradvis värms upp. Falska pärlor känns redan varma vid beröring men blir gradvis klibbiga när de bärs.

Använd en förstoringsglas: Under ett förstoringsglas, du kommer att se riktiga pärlor har små brister och skillnader. Falska pärlor ser orealistiskt perfekta och identiska ut.

Gnid ihop två pärlor: Du kanske inte vill göra detta, särskilt om din pärlor är ett arvegods. Men när du gnider ihop äkta pärlor kommer du att märka ett puder. När du gnuggar ihop falska pärlor blir det smidigt och inget pulver syns.

Kontrollera formen: Falska pärlor brukar vara det perfekt cirkulär och identisk. Naturpärlor finns i alla former och kommer inte att vara identiska med pärlan bredvid dem.

Hur man rengör pärlor

Det är viktigt att rengöra riktiga pärlor och odlade pärlor regelbundet. Vi guidar dig genom hela rengöringsprocessen så att du alltid vet vad du ska göra efter varje användning.

Vad du behöver:

 • En smyckesduk, helst gjord av bomull eller bambu.
 • Bomullsmuslintyg
 • Ren tvål
 • Krita
 • Sten
 • Tandborste
 • Liten bassäng
 • Varmvatten

Här är den bästa metoden för att rengöra pärlor. Du behöver inte göra alla dessa steg om dina pärlor inte är smutsiga. Men om du behöver djuprengöra dina pärlor, följ varje steg.

1. Torka av pärlorna med vatten

2. Fukta en smyckesduk i vatten.

Torka av varje enskild pärla noggrant med trasan.

3. Låt pärlorna lufttorka

Låt pärlorna lufttorka helt.

Det är allt du behöver göra för daglig rengöring efter varje användning. För en djupare rengöring, följ resten av stegen.

Rengör pärlor med tvål

Blanda ren tvål med varmt vatten i en liten bassäng. Doppa en bomullsmuslinduk i tvålvattnet. Gnugga försiktigt varje enskild pärla. Se till att du når alla sidor av pärlorna. Detta kommer att ge pärlorna en djupare rengöring, tack vare tvålen.

1. Torka pärlorna med en trasa

Torka pärlorna försiktigt med en torr del av din duk.

2. Rengör spännet med krita

Om du behöver rengöra ditt spänne är det dags att ta ut krita. Gnid krita över en sten för att skapa ett löst pulver.

Pudra tandborsten över kritpulvret för att komma lite på borsten. Gnid försiktigt tandborsten över spännet för att skrubba bort smuts och skräp.

Undvik att få krita på pärlorna. Om du gör det, följ rengöringsstegen igen.

Torka spännet.

Ta bort kritresterna med din smyckeduk. Lägg ner pärlhalsbandet plant för att låta pärlorna och låset torka helt innan förvaring.

Hur man rengör pärlor som har gulnat

De dåliga nyheterna är: om dina pärlor har blivit riktigt gulnade med åren kanske det inte finns någon återvändo. Den goda nyheten är: vi kan alltid försöka. Om du undrar hur man rengör pärlörhängen, halsband och armband, pröva den här metoden.

Vad du behöver:

En smyckesduk, helst gjord av bomull eller bambu.

 • Bomullsmuslintyg
 • Ren tvål
 • Krita
 • Sten
 • Tandborste
 • Liten skål
 • Varmvatten
 • Aceton nagellackborttagare

1.Rengör pärlorna

Använd ovanstående metod, rengör dina pärlor med ren tvål och varmt vatten.

2. Skölj pärlor med kallt vatten

Kör pärlorna under en mjuk ström av kallt vatten från kranen.

3. Rengör pärlor med aceton

Fukta en bomullsmuslinduk med aceton nagellackborttagningsmedel. Torka försiktigt av pärlorna med trasan. Detta kan bleka dina gula pärlor.

4. Lufttorka och förvara på rätt sätt

Lägg pärlorna platt att torka i några timmar. Förvara inte pärlorna i en lufttät behållare eftersom de behöver lite fukt och luftflöde för att förhindra gulning.

Tips för att få pärlor att skina igen

Om dina pärlor har tappat sin naturliga lyster, behöver du inte oroa dig. Här är några saker du kan testa för att polera dina pärlor:

 • Polera dem med en smyckesduk efter varje användning . Detta tar bort kroppsoljor, fuktkrämer, hårsprayer, parfymer och mer som kan matta en pärlas naturliga glans.
 • Bär dem ofta. Fukten från din kropp hjälper till att hålla pärlor glänsande.
 • Förvara pärlorna i en fuktig miljö. Detta underlättar naturligtvis deras glans.
 • Torka pärlor med en rengöringsduk indränkt i renat vatten.
 • Torka pärlorna med en speciell pärlrengöringsduk.

Vi rekommenderar att ta med pärlorna till din lokala juvelerare en gång per år. De kommer att kontrollera smyckenas integritet och fästa dem vid behov. De kommer också att säkerställa en effektiv och säker rengöring av pärlorna.

Rengör inte dina pärlor med ånga eller ett smyckesrengöringsmedel med ultraljudstvätt. Detta kommer att skada pärlans yttre lager.

Hur rengöra falska pärlor

Inte varje pärla finns i ett ostron! Om du har falska pärlor glömmer vi inte bort dig. De behöver städas också!

Vad du behöver:

 • Mild diskmedel
 • Skål
 • Vatten
 • Handduk

1. Tvätta med tvålvatten

Häll en matsked diskmedel i en skål med ljummet vatten. Blanda väl. Sänk ned de falska pärlorna i det ljumma tvålvattnet. Använd fingrarna för att gnugga bort all smuts och olja.

2. Skölj och torka

Skölj pärlorna under kallt vatten. Torka av dem försiktigt med en torr handduk. Låt dem lufttorka liggande.

Att underhålla pärlor på rätt sätt

Nyckeln till att se till att dina pärlor håller sig vackra är allt i underhållet. Vi önskar att de kom med en lista över de viktigaste tipsen, men eftersom du kanske inte känner till dem så fyller vi i dig.

Här är viktiga tips för att underhålla dina pärlor:

Sist ​​på, först av: När du gör dig redo, lägg på dina pärlor sist. Ta av dem först när du klär av dig. Detta säkerställer att du applicerar din parfym, lotioner och andra produkter innan du sätter på dina pärlor. Dessa produkter kan förstöra dina pärlor.

Torka väl: Innan förvaring, låt pärlorna och tråden torka ordentligt. Detta förlänger silkessträngens elasticitet.

Bär dina pärlor: Det finns ingen anledning att spara dina pärlor för en speciell tillfälle. Om du bär dina pärlor ofta ökar du chansen att de ser vackra och glänsande ut. Din kroppsvärme och andra naturliga element är bra för pärlorna.

Undvik starka kemikalier: Utsätt inte dina pärlor för starka rengöringskemikalier eller starka parfymer. Ta av dem innan rengöring eftersom hushållsrengöringsmedel kan skada pärlorna.

Förvara dem säkert: Förvara dina pärlor platt, aldrig trassliga , i en tygfodrad låda. Undvik lufttäta lådor eftersom pärlor behöver andas. Bär dem regelbundet. Använd inte smyckesställ eller träd.

Se vad du bär: Bär inte pärlor med slipande eller grova tyger , eftersom detta kan repa och skada pärlorna.

Inte under träning: Ta av dina pärlor innan träning. Detta inkluderar simning. Klor, långvarig exponering för vatten och svett kan skada pärlor.

Ingen matlagning medan du bär pärlor: Ta bort pärlor innan du lagar mat. Syror, fett och värme kan fläcka pärlor.

Restring vartannat år: Ta dina pärlor till en juvelerare varannan år för att bli avstängd. Tråden kan slitas utan att du märker det. Det sista du behöver är att den knäpper en dag när du är ute och går. Du kan skada och tappa några pärlor.

Kommer vinäger att skada pärlor?

Det finns en gammal berättelse om att Cleopatra löste pärlor i vinäger. Vinäger kan lösas upp och skada pärlor eftersom vinäger, som är surt, reagerar med kalciumkarbonat, en del av pärlor. I verkligheten kan det dock ta timmar eller dagar för vinäger att orsaka skada. Så om du råkar få vinäger på dina pärlor, få inte panik. Rengör dock inte dina pärlor med vinäger.

Är det ok att bära pärlor varje dag?

Om du vill införliva pärlor i din dagliga look, gå för det. Pärlor tjänar på att bäras ofta eftersom din kropps oljor och värme håller pärlor glänsande.

Kom dock ihåg att andra produkter – som brun utan sol, hårspray, lotioner och parfymer – kan skada pärlor. Så om du bär dessa produkter ofta, kanske du vill begränsa hur ofta du bär dina pärlor.

Å andra sidan, om du vill bära parfym, lotion och pärlor dagligen, kom ihåg att sätta på dina pärlor sist och ta av dem först. Det är också viktigt att ge dem en daglig städning varje kväll.

Kan pärlor bli repade?

Pärlor är otroligt mjuka och därför lätta att repa. Andra smycken, grova texturer och allmän kontakt kan repa ytan på dina pärlor.

Du bör också undvika att rengöra pärlor med slipande rengöringsmedel. Rengör aldrig pärlor med salt, bakpulver eller andra texturerade rengöringsmedel.

By Lexivision

Lämna ett svar

Liknande artiklar

 • Hur rengör man produkter med tryck på?

 • Snyggare gräs med rätt gräsklipparknivar

 • Hur man Rengör en Diamantring – Bästa Tips & Råd

 • Hur man Rengör en Induktionshäll – Bästa Tips & Råd

 • 10 smarta idéer för kökskärl för återvinning och avfall

 • Hur man Rengör Lampskärmar – Bästa Tips!