Snygg, mycket effektiv, lätt att använda och supersnabb att värma upp. Det är lätt att se varför induktionshällar har blivit så populära de senaste åren. Men när det kommer till hur man rengör en induktionshäll kan det vara svårt att utarbeta den bästa metoden, eftersom de kräver lite extra försiktighet för att hålla dem i toppskick.
Induktionshällar består av en slät keramisk platta med induktionsspolar under. När ett kokkärl eller kastrull gjord av ett magnetiskt material placeras ovanpå, överför (eller inducerar) energi till den metallen, vilket gör att pannan snabbt värms upp. När din bästa induktionspanna lyfts bort, stängs värmezonen av.
Eftersom värmen kommer inifrån pannan, och inte från hällen, gör den effektivare matlagning och kokar kokkärlen på halva tiden jämfört med en vanlig gas- eller elektrisk spis. En induktionshäll svalnar också mycket snabbare än en vanlig häll (eftersom den bara var varm av kontakt med kastrullen) så det borde vara mindre stökig fastbränd mat att ta itu med efteråt.
Hur man rengör en induktionshäll
På ungefär samma sätt som du behöver att veta hur man rengör en tvättmaskin, en ren induktionshäll kommer att vara mycket effektivare än en smutsig, och överföra värmen mer effektivt från den keramiska toppen till kastrullen och maten inuti.
Induktionshällar kan vara utsatta för repor och slitage, så all rengöringsteknik som används bör vara så skonsam och icke-nötande som möjligt. Om glasskivan blir repad kan maten bli inbäddad i reporna och när den täcks med en het panna kan den skada glaset ytterligare och eventuellt skapa sprickor.
Sträva efter daglig rengöring
Nyckeln till att hålla en induktionshäll ren och fungera effektivt är att ta itu med eventuella spill när de inträffar och torka bort vatten eller mat direkt. Även om induktionshällar inte värms upp kan de bli varma av restvärmen från kokkärl som används på dem, så det är bäst att inte röra kokzonen direkt efter användning. Ta itu med envisa fläckar
Tackla envisa fläckar
Medan varmt vatten på en mjuk trasa är bra för daglig rengöring, krävs något starkare för envisa fläckar eller fastbränd mat. För ett hemgjordt botemedel är att ta hjälp av lite ättika och bakpulver från ditt köksskåp ett alternativ som är ganska effektivt och billigt.
Du kommer behöva:
- Hushållspapper
- Två mikrofiber dukar
- Vit vinäger
- Bakpulver
- Liten skål
Se till att hällen är avstängd och helt sval först. Kombinera sedan en del bakpulver med en del vit vinäger i en liten skål för att skapa en pasta.
Täck hällen med lösningen och låt den stå i cirka 30 till 45 minuter. Använd en varm, fuktig mikrofiberduk med tvål för att torka bort rengöringspasta och torka sedan hällen med lite pappershanddukar. När den är ren, använd en andra mikrofiberduk fuktad med lite vit vinäger och polera sedan hällen torr för att ge den en glans.
Ta råd från experterna
Om den däremot är full av fett och envisa klibbiga fläckar från matlagningen behöver du en keramikhällskrapa, som kan hämtas online för en billig peng, skrapa sedan mycket försiktigt bort det du kan.
För att ta bort resten av resterna spraya hällen rikligt med vit vinäger och strö sedan över bikarbonat eller soda, bruset börjar direkt och lyfter och bryter ner smutsen. Låt den verka i minst 15 minuter och skölj sedan av med vanligt varmt vatten med en mikrofiberduk och använd sedan en separat trasa, polera helt enkelt ytan torr.
Prova en specialistrengöringsprodukt
De bästa rengöringsprodukten för en induktionshäll är en som inte är aggressiv. Undvik slipande rengöringsprodukter som kan orsaka fina repor, missfärgning och skador på ytan. Välj istället en produkt som är speciellt framtagen för induktionshällar, med en repfri krämig formula som fungerar på fläckar och envisa fastbrända rester utan att skada hällens yta.
När hällen har svalnat, spraya helt enkelt lösningen på ytan och torka sedan av med en mjuk trasa. För tyngre spill, låt verka i några minuter innan du torkar bort och polera sedan med en mikrofiberduk efteråt för att ge extra gnistan.
Undvik slipande formler
Att alltid använda en rengöringsprodukt med en icke-slipande formel är nyckeln när det kommer till rengöring av induktionshäll, men vad du applicerar och tar av produkten med kan också vara lika viktigt. Använd aldrig någon typ av disksvamp eller stålull för att rengöra ytan på en induktionshäll, vilket kan orsaka fina repor som matfläckar kan bli permanent inbäddade i och skada glaset ytterligare. Använd istället en mikrofiberduk med en mjuk, icke-slipande yta som inte repar.
När det kommer till klibbiga märken och fastbränd mat, försök aldrig ta bort rester. med en kniv eller ett rakblad, vilket allvarligt kan skada hällens yta. Köp istället en hällskrapa direkt från hällens tillverkare eller online, och använd den med extrem försiktighet, var noga med att inte repa den keramiska ytan.
Hur gör jag för att hålla min induktionshäll ren och fin?
Kan jag använda glasrengöringsmedel på en induktionshäll?
Ta för vana att torka av hällen varje gång du använder den vilket tar bort små partiklar av matrester eller smuts som så småningom kan leda till repor eller gropbildning.
Undvik att använda vanliga glasrengöringssprayer på en induktionshäll eftersom dessa kan innehålla ammoniak eller klor, vilket kan markera och permanent fläcka ytan. Vit vinäger är svagare, men ett fantastiskt naturligt rengöringsmedel och genom att polera med en torr trasa kommer den att få ytan upp till en gnistrande glans.