broom 1837434 1280

I Vilken Ordning ska man Städa sitt Hus?

Det finns alla möjliga städstrategier som folk använder när de bestämmer vad som ska städas och när. Du kanske föredrar att göra all din städning under en lång session medan någon annan kanske väljer att göra lite städning varje dag istället.

Och för det mesta är dessa städstrategier bara en fråga om preferenser och bekvämlighet. Det finns inte så många rätt och fel svar när det kommer till städning, men det finns vissa strategier som kan spara mycket tid och ansträngning!

Vi kommer att prata om en av dessa strategier i dagens inlägg. För jag tror att vi alla kan vara överens om att när det kommer till städning vill vi alla vara klara med det så snart som möjligt!

Det största misstaget människor gör när de städar

Det största misstaget du kan göra när det gäller städning är att inte arbeta effektivt. Om du inte arbetar effektivt slösar du sannolikt tid och ansträngning, särskilt eftersom det ofta resulterar i att du upprepar steg du redan har gjort.

För det mesta är ett av de mest effektiva sätten att städa ett rum att arbeta uppifrån och ned. Uppifrån-ner-metoden är en favorit bland professionella städare eftersom det är ett enkelt sätt att se till att du aldrig behöver städa något två gånger.

När du städar ett rum uppifrån och ner arbetar du med gravitationen istället för mot den. Du börjar med de högsta ytorna först och låter damm och smuts samlas på golvet, och du rengör inte golven förrän du är klar med allt annat.

Låt oss gå igenom processen steg för steg!

Hur man rengör vilket rum som helst från topp till botten

Steg 1 – Damma

Börja med att damma av de högsta ytorna i rummet, som ovansidan av skåp och bokhyllor. Fortsätt att damma, flytta till lägre och lägre ytor tills du är klar.

Steg 2 – Rengör

Torka sedan av sakerna efter behov, och arbeta återigen runt i rummet uppifrån och ned. Om ytor har damm eller smuts på dem, sopa gärna bort det på golvet.

Steg 3 – Golv

När allt har dammats eller torkats av och rummet är så rent som du vill att det ska vara, då kan du ta itu med golven. Använd din dammsugare eller kvast för att plocka upp allt löst damm, smuts och hår som du sopade på golvet tidigare.

Och nu är du klar! Nu är det slut på att av misstag trycka runt damm i rummet eller slå smulor på ditt rena golv.

Tips för att städa ännu mer effektivt

Rengör dina dammsugarfilter

Vissa människor oroar sig för att genom att dammsuga golven sist kommer dammsugaren bara att få damma att flyga upp på de rena ytorna. Detta kan ha varit ett problem när dammsugare inte var särskilt bra på att hålla fast damm och smuts, men moderna modeller har en mängd olika filter som hjälper till att hålla smutsen instängd.

Din dammsugare kan dock börja kämpa för att hålla smutsen innesluten om dessa filter blir för smutsiga. Många dammsugare har nuförtiden tvättbara filter, så allt du behöver göra är att rengöra dem regelbundet! (Kontrollera din användarmanual för detaljer om hur och när du ska rengöra dina filter.)

Kombinera rengöringsmetoder

Är du redo att ta din städning till nästa nivå? Försök att kombinera topp-till-botten-strategin med strategin för att följa väggen.

Innan du vet ordet av kommer din städrutin att vara så effektiv att du inte ens vet vad du ska göra med all den tid du har sparat!)

Innan du börjar

Rensa bort röran. Innan du börjar med en djuprengöring, välj ut alla föremål som du har på golvet, förutom bordsskivor och bänkar eller som är draperier genom möbler, för att se till att du kan nå de platser du behöver städa.

Gör en plan. Planera vilka rum du ska städa och när, tänk på hur mycket tid du antar att det kommer att ta att göra ett detaljerat arbete. Om du vill kan du dela upp jobbet i flera dagar.

1. Förbered dig

Förutom att bestämma rätt ordning, se till att du förbereder allt i förväg, såsom städmaterial, produkter och andra viktiga saker. Detta hjälper dig att uppnå gnistrande resultat i halvtid. Allt du behöver göra är att ordna alla nödvändiga verktyg och lösningsmedel som:

 • Mikrofiberdukar
 • Svampar
 • Mikrofibermoppar
 • Kvast och sopskyffel
 • En dammsugare med tillbehör
 • vit vinäger
 • Bikarbonat
 • Diskmedel
 • Sprayflaskor
 • Varmvatten
 • Desinfektionsmedel

2. Städa det smutsigaste rummet först

Köket och badrummet är de smutsigaste rummen i alla hus. Oavsett om det handlar om, att ta bort mögel från badrumsväggar eller uppbyggt fett från köksmaskiner så behöver du mycket tid, energi och rätt strategier.

Så det är bra att börja städa med dessa rum. Du kan piffa upp området enligt standardchecklistan om du förbereder för hyresbesiktningen.

3. Använd högt-till-golv metod

Ingenting kan vara irriterande än att piffa till något och sedan behöva piffa till det igen. Detta händer när du startar rengöringsprocessen slumpmässigt. Det bör ske på ett systematiskt sätt. De flesta professionella städare följer topp-till-botten-metoden när de städar ett smutsigt rum.

Så, börja från toppen av ditt rum, som takfläktar, väggar, skåp, fönster, och ta dig sedan ner mot möbler och golv. Kort sagt, arbeta med gravitationen för att spara din dyrbara tid och energi.

4. Rensa och damma är viktigt

Istället för att skura golv- eller mattfläckar är det viktigt att ta bort damm och smuts från de övre ytorna. Rengör du golven innan du tar dig an dammarbetena, då kommer du att få smutsiga golv igen.

Så fokusera på torr smuts, dammpartiklar, pollen, allergener, husdjurshår och annat löst skräp. Ta också bort alla tidningar, lösa papper, leksaker och andra föremål från ditt golv. Dina rum bör förbli rena eftersom damm älskar att gömma sig i smutsiga och röriga områden.

Tips: Använd mikrofiberdukar istället för en fjäderdamm för att ta upp dammpartiklar och smuts. De är superabsorberande, prisvärda och effektiva rengöringsverktyg.

5. Rengör från insidan till utsidan av ditt hus

Alla följer sina egna metoder för att städa sina hem. Det är dock viktigt att effektivisera processen så mycket som möjligt. Så se till att du tar bort damm, smuts, fläckar och spindelväv inuti huset innan du går ut. Detta är ett av de bästa sätten att täcka varje hörn av huset utan att lämna damm och fläckar efter sig.

6. Dammsug mattorna och mattorna

Glöm inte att dammsuga dina mattor eftersom de samlar på sig små dammpartiklar, smuts, pollen, dammkvalster och allergener som kan leda till olika hälsosjukdomar, såsom astma och andningsbesvär.

Efter det kan du behandla svåra fläckar med vit vinäger och varm tvålvattenlösning. Istället för att skrubba, torka av ytan med en ren mikrofiberduk. Upprepa processen om fläcken kvarstår.

Du kan strö över en rejäl mängd bakpulver och lämna över natten. Detta tar bort dålig lukt och bakterier på ett naturligt sätt. Du kan dammsuga din matta och mattor nästa morgon för att se gnistrande resultat.

7. Desinficera frekvent nuddade områden

Att sanera och rengöra de beröringsrika ytorna runt huset är viktigt eftersom dessa områden ofta är bortglömda. Du bör spraya rengöringsmedel på områden som lampknappar, dörrhandtag, fjärrkontroller, kranar, leksaker, etc för att döda lurande bakterier och bakterier och ta bort smuts.

8. Sopa och torka golvet

Det sista steget är att rengöra de smutsiga golven. Täck alla områden, inklusive området under möblerna, kylskåpet och andra tunga apparater. Bli av med lös smuts innan du torkar golvet. Rengör fläcar om du ser envisa fläckar och spill med ett naturligt rengöringsmedel.

By Lexivision

Liknande artiklar